Stoltenberg inviterer partiene til bredt skatteforlik

2 months ago 15


– Jo mer uro det er der ute, desto viktigere er det at vi skaper forutsigbarhet her hjemme, sier Jens Stoltenberg. Opposisjonen går hardt imot.

Foto: Thomas Andreassen / VG

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

– Regjeringen inviterer til et bredt forlik om skatt, for å bidra til at vi får et bedre og mer forutsigbart skattesystem for bedriftene og for familiene, sier finansministeren som hastemøter VG i skolegården på Tåsen skole torsdag kveld.

Regjeringen har besluttet å sette ned en kommisjon med deltagere fra ulike partier for å legge grunnlaget for skatteforliket, sier han.

Usikre tider

Målet er at forliket skal være klart neste år, slik at det kan tas med i statsbudsjettet året etter.

– Jeg tror ikke nødvendigvis at vi kan bli enige om alt, men det er en fordel om det blir enighet om noen bærebjelker som vil kunne gi bedre rammevilkår for bedriftene for å styrke deres konkurransekraft, mer forutsigbarhet og et bedre skattesystem, sier Stoltenberg.

Bakgrunnen dreier seg om at det har vært mange skiftende regjeringer og mange endringer i skattesystemet, mener han.

Samtidig erkjenner finansministeren at en usikker verden i lys av Donald Trumps tollkrig, øker behovet for økonomisk trygghet her hjemme.

Foto: Evelyn Hockstein / Reuters / NTB

Stoltenberg har tidligere presentert en trippelsmell overfor VG, som kan svekke norsk økonomi:

  1. Økt toll fra USA
  2. EUs svar med økt toll og beskyttelsestiltakbeskyttelsestiltakBeskyttelsestiltak er ofte toll som legges på utvalgte varer med relativt høye tollsatser. som kan ramme Norge.
  3. Den negative utviklingen i verdenshandelen vil ramme et eksportland som Norge hardt.

– Vi vet jo ikke hvordan en handelskrig vil slå inn, men jo mer konkurransedyktige bedriftene er,
jo bedre vil de være i stand til å håndtere en mulig handelskrig, sier Stoltenberg torsdag kveld.

Sylvi: – Er så drøyt

Frp-leder Sylvi Listhaug er klar i sin beskjed torsdag kveld. I et brev som Aftenposten har sett, skriver hun følgende til finansministeren:

«Norge trenger ikke en ny skattekommisjon, vi trenger skattelettelser. Vi takker derfor nei til å komme med innspill til mandatet for en ny skattekommisjon».

– Grunnen til at vi går ut offentlig, er at vi synes mandatet er så drøyt. Det er et av de mest politiske mandatene jeg kan huske. Det er åpenbart et forsøk fra Stoltenberg på å sminke bruden før valgkampen. De ønsker å ta en ekstremt viktig skattedebatt bort fra valgkampen, utdyper Listhaug til Aftenposten.

Stoltenberg sa til VG før Aftenposten-saken ble publisert, at han har vært i dialog med noen partier, men ikke alle.

– Jeg er glad for at Høyre for eksempel har gjort det klart at de er innstilt på å være med, ikke fordi vi tror det er en enkel sak at Høyre og Arbeiderpartiet skal bli enige, men vi har vist før at vi kan ta ansvar for landet og bli enige om noen hovedelementer, sier han.

Erna: – Forsøk på triks

Høyre-leder Erna Solberg kjenner seg ikke igjen i Stoltenbergs uttalelser om Høyres holdning.

– Dette virker som politisk spinn, et forsøk på et triks, fra Stoltenberg i håp om å parkere skattedebatten frem til valget. Det kommer han ikke til å lykkes med, sier Solberg.

Stoltenberg presiserer til VG senere at han opplever Høyre som positive til å være med i kommisjonen.

Foto: Gisle Oddstad / VG

Hun sier det er «veldig rart» å lese Stoltenbergs intervju.

– Høyre har ikke fått noen signaler fra Arbeiderpartiet om at de ønsker noe skatteforlik. Arbeiderpartiet har økt skattene i snart fire år, og ingenting tyder på at de ønsker å endre kurs, sier Solberg.

– De har spurt oss hva vi tenker om å sette ned et offentlig utvalg med bred politisk deltagelse, men de har ikke tatt noe som helst initiativ til noe forlik, fortsetter hun.

Vil ikke nevne enkeltskatter

– Hvilke skatter er det du mener har gjort det mer uforutsigbart for bedriftene, tenker du for eksempel på lakseskatten? spør VG Stoltenberg.

– Jeg kommer ikke til å gå inn på enkeltskatter. Vi inviterer til den prosessen med partiene. Vi tror ikke det er lett, men vi tror det er mulig. Vi har gjort det før.

Foto: Thomas Andreassen / VG

Senest i desember 2022 la skatteutvalget frem sin rapport til regjeringen. Den la daværende finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), i skuffen.

– Hva er forskjellen på dette utvalget og det du nå foreslår?

– Forskjellen er at det har vært ekspertutvalget – og det er bra med ekspertutvalg som kan gi oss gode analyser og faglig tunge innspill. Det vi trenger nå, er ikke et nytt rent ekspertutvalg, men politisk håndverk.

Torsdag kveld fikk VG følgende uttalelser fra KrFs partileder Dag-Inge Ulstein:

– Denne regjeringen har økt skattene for næringslivet med 200 millioner kroner hver uke de siste tre årene. Det er bra at de nå ser at det har vært en ødeleggende politikk, sier Ulstein i uttalelsen.

– Regjeringen burde ha lagt frem en stortingsmelding etter at skatteutvalget kom med sin rapport, slik at vi kunne satt oss sammen nå og blitt enige om en skattereform som kunne fjerne formuesskatten på arbeidende kapital allerede til neste år, sier Ulstein.

– En kommisjon som finansministeren skisserer, vil ta tid.Vi er gjerne med på å reversere denne politikken i et forlik. Skattepolitikken trenger forutsigbarhet og grundige vurderinger som kan stå seg over tid, men arbeidet bør ikke skyves til 2027.

Peker på Siv Jensen

Stoltenberg sier han vil samle personer med ulik politisk bakgrunn som kan komme frem til politiske kompromisser.

– Arbeidet til ekspertutvalgene kan gi et faktagrunnlag, men vi må bringe dette et steg videre.

De som skal sitte i dette utvalget trenger ikke å være dagens ledelse i de politiske partiene, mener Stoltenberg.

 Siv Jensen var finansminister og partileder i Frp, kjent for å rope «morna Jens!» på partiets valgvake da Ap tapte valget. Foto: Frederik Ringnes / NTB

– Det skal være folk som har tilknytning til og forstår de politiske prosessene. En person jeg har tenkt passet fint til et sånt utvalg, er Siv Jensen. Hun har politisk erfaring og har laget forlik tidligere, sier Stoltenberg.

– Dette er mulig, men det krever politisk vilje, understreker han.

Read Entire Article