Det krangles om mandatet til en ny skattekommisjon – nå møter Stoltenberg pressen uten at Sylvi Listhaug er i salen.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Finansminister Jens Stoltenberg vil ha et bredt skatteforlikskatteforlikEn avtale mellom politiske partier om hvordan skattesystemet skal utformes eller endres. på Stortinget. Derfor vil han sette ned en kommisjonkommisjonEn gruppe eksperter som settes sammen for å vurdere og gi anbefalinger om regler og politikk. som skal kikke på skattesystemet. Det fortalte han til VG torsdag kveld.
Opposisjonen er kritisk og sier dette er en måte å begrave skattedebatten før valget, men også regjeringens nærmeste samarbeidspartnere er negative.
– En kommisjon skal gi råd – så skal partiene på et senere tidspunkt komme til enighet og danne et forlik, sa Jens Stoltenberg da han møtte pressen fredag ettermiddag.
Han har begrunner behovet for et bredt forlik med at vi lever i urolige tider.
Han minnet om at en kommisjon skal utrede noe, før politikerne skal ta stilling til hva kommisjonen har kommet frem til i ettertid.
– Det mener jeg fortsatt er en god idé. Det er krevende å sikre den forutsigbarheten som et skattesystem bør ha. Det speiler det politiske landskapet, sa han under pressekonferansen.
– Det å nedsette en kommisjon, betyr ikke å avlyse en skattedebatt, slo han fast.
Ble nektet inngang
Sylvi Listhaug var på plass i finansdepartementet for å overvære pressekonferansen. Etter å ha fått adgangskort, fikk hun beskjed om at hun ikke hadde lov til å være der.
Det bekrefter både finansdepartementet og Frp overfor E24.
Selv om hun ble nektet inngang, er hun «ikke sur».
– Jeg hadde tenkt å sitte stille og oppføre meg fint, men så fikk jeg ikke komme inn. Det har vært vanlig at stortingsrepresentanter får være med på sånne pressekonferanser, men jeg lever godt med det, sier Listhaug til E24 fra gangen.
Les også
Forsøk på en skattefinte
Disse sier nei
Partier på både høyre- og venstresiden har ytret sin motstand til kommisjonen allerede før den er lagt frem.
- Det er avvist av Høyre-leder Erna Solberg.
- Stoltenbergs forgjenger som finansminister, Trygve Slagsvold Vedum (Sp), har vært enda tydeligere.
– Legg det bort. Gravlegg det, sier han til VG.
- Frp-leder Sylvi Listhaug sier til E24 at hun var positiv til skattesamtaler med Stoltenberg, men da hun fikk se notatet ble hun «paff».
– Jens Stoltenberg er en veldig god telefonselger, sier Listhaug.
- SV-leder Kirsti Bergstø slenger seg på:
– Dette er en dårlig idé. Dropp den, sier hun.
- Partilederen i KrF Dag-Inge Ulstein sier i en uttalelse at de gjerne er med på å reversere regjeringens politikk i et forlik, men at «en kommisjon som finansministeren skisserer, vil ta tid».
- Rødt-leder Marie Sneve Martinussen er foreløpig en av svært få partiledere som ikke er udelt negativ til Stoltenbergs idé.
– Rødt setter oss gjerne ned hvis hensikten er å diskutere hvordan Norge kan tette skattehull og sikre at folk flest sitter igjen med mer, skriver hun i en uttalelse.
– Tillitsbrudd
Listhaug har først og fremst fått mandatetmandatetEn formell instruksjon eller oppgave gitt til en person eller gruppe, som i dette tilfellet er kommisjonen, for å utføre en spesifikk oppgave eller oppdrag. til kommisjonen i vrangstrupen.
Listhaug viste brevet hun hadde fått fra finansministeren til Aftenposten. I mandatet til kommisjonen står det foreløpig:
«Kommisjonen bes gi anbefalinger om retning og avveininger i skattepolitikken som gir om lag uendrede skatteinntekter på mellomlang sikt. I tillegg bes kommisjonen gi råd om hvilke netto lettelser som eventuelt bør prioriteres dersom det er handlingsrom for det over tid.»
– I utgangspunktet så vi på dette, men vi tenker at mandatet er helt umulig. Det er det som ligger til grunn for Aps politikk, sa Listhaug til E24 før pressekonferansen.
Stoltenberg synes ikke noe om at Listhaug har vist brevet med mandatet til avisen.
– Vi er helt i begynnelsen av en prosess. Jeg har drøftet dette de siste dagene med noen få partier. Fremskrittspartiet fikk et førsteutkast til et notat i fortrolighet. Jeg har aldri opplevd før at et parti da snur seg rundt og går til pressen med det. Det er et tillitsbrudd, det er skuffende, sa Stoltenberg til Aftenposten torsdag kveld.