Donald Trumps handelskrig påvirker renteutsiktene i USA. Det kan få konsekvenser for norske lommebøker neste år.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Donald Trumps handelskrig påvirker renteutsiktene i USA.
- Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets tror at den amerikanske styringsrenten vil kunne heves et par hakk neste vinter.
- Det vil få konsekvenser for planlagte rentekutt fra Norges Bank i 2026, tror hun.
- Både Haugland og sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov, tror fortsatt på et rentekutt fra Norges Bank i mars.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, er styrket i troen på at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve er ferdig med rentekutt.
Og ikke bare det: Den amerikanske styringsrenten kan også heves et par hakk neste vinter.
– Vi ser for oss at kjerneinflasjonenkjerneinflasjonenKjerneinflasjonen måler prisveksten, men ser bort fra prisene på mat og energi. Det er dette målet Federal Reserve er mest opptatt av når de bestemmer nivået på styringsrenten. i USA, som nå er på 2,8 prosent, vil stige til nærmere 4 prosent inn mot sommeren 2026. Det tror vi ikke sentralbanken vil sitte stille og se på, sier hun til E24.
Les på E24+
Ser få steder investorer kan unnslippe handelskrig: – Det beste er å holde seg til planen
– Tror det blir hevinger
I helgen gikk startskuddet for Donald Trumps varslede handelskrig. Det skapte uro i markedene mandag. Tirsdag ble det innført 10 prosent toll på kinesiske varer. Canada og Mexico har fått en utsettelse på 30 dager. EU står for tur, ifølge Trump.
Økonomer venter at politikken vil sette fart i USAs prisvekst, der nedgangen den siste tiden har bremset noe opp.
– Vi tror amerikansk økonomi vil fortsette å gjøre det bra, og at vi ikke vil se noen tydelige tegn på svakhet i økonomien, som vil trekke Fed i retning rentekutt, sier Haugland.
Kombinasjonen av god økonomisk vekst og høy inflasjon vil trolig føre til at sentralbanken strammer til pengepolitikken noen hakk, ifølge sjeføkonomen.
– Vi tror det blir hevinger i desember i år og mars neste år.
Da vil i så fall styringsrenten i USA komme opp i intervallet 4,75 til 5 prosent, fra dagens nivådagens nivåStyringsrenten i USA ligger nå intervallet 4,25 til 4,5 prosent. .
– Skjøvet mer frem
Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken sier at rentekutt i USA ikke er ute av bildet, men at et scenario med stigende rente er mer aktuelt nå.
– I rentemarkedet har de kortsiktige forventningene tatt seg opp, sier han.
Nå prises det inn ett og et halvt rentekutt i USA før nyttår, sier Hov, og legger til at det i forkant av tollnyhetene var priset inn to kutt.
– Tidspunktet er mer skjøvet frem mot september nå.
Venter fortsatt vekst
Høyere prisvekst vil svekke amerikanernes kjøpekraft som taler i favør av at det ikke blir så mange rentehevinger, sier Haugland.
– Men vi tror også at økonomien blir såpass god og arbeidsmarkedet såpass stramt at lønnsveksten vil holde seg oppe, sier hun.
Dermed vil reallønnsveksten holde seg oppe.
– Vi tror altså ikke at amerikanske forbrukere eller økonomien vil gå på en smell, sier Haugland.
DNB-økonomen peker på at Trump også har varslet skattekutt og at næringslivet er optimistiske til den nye presidentens politikk.
– Vi tror det skal være godt driv i investeringene i amerikansk økonomi fremover. Men summa summarum, venter vi at Trumps økonomiske politikk vil dempe veksten i USA. Men vi tror ikke den effekten vil bli så sterk.
Europa gir rom
Haugland sier DNB Markets har lagt inn flere tollhevinger i sine prognoser.
– Så vi forventer mer, ikke minst mot Europa, men også Kina. Vi har bakt inn mer når vi tror på en inflasjonsoppgang til litt i underkant av fire prosent neste år, sier hun.
– Hvordan vil det påvirke Norges Bank?
– Vi tror dette er en viktig årsak til at Norges Bank vil stoppe rentenedgangen etter tre kutt i år. Vi tror definitivt på rentenedgang i mars. Så er det ganske så sannsynlig at det kommer et kutt til i juni. Så har vi også inne nok et kutt i september.
– Én faktor som kan ødelegge
Heller ikke Hov tror Norges Banks ventede rentekutt i mars er i fare.
– Ikke per nå. Men det er én faktor som kan ødelegge det, og det er kronekursen.
Kronen svekket seg, i likhet med flere andre valutaer, mot dollaren etter helgens nyheter, selv om den hentet seg noe inn etter utsettelsene. Samtidig har den styrket seg smått mot euroen.
– Vi holder på prognosen vår om at det kommer et kutt i mars. Det er ikke noe med de kortsiktige forholdene i norsk økonomi som trekker det i tvil. Men det er klart at om det skulle komme store forstyrrelser som rammer kronekursen, kan det endre seg, sier Hov.
Tror 2026-kutt blir avlyst
Haugland tror Den europeiske sentralbankens (ECB) kuttsyklus kan gi noe rom for Norges Bank til å få renten litt ned.
– Men de (Norges Bank, journ. anm.) har jo plan om flere kutt neste år også, og de tror vi blir avlyst, sier hun.
En viktig årsak er den antatte renteoppgangen i USA.
– Vi tror den norske styringsrenten vil reduseres med 75 basispunkter fra dagens nivå, og bli liggende der, sier Haugland.
Det vil i så fall gi en styringsrente her hjemme på 3,75 prosent ved utgangen av 2025.