Problemene for nødnummertjenestene i høst får nå konsekvenser for Telenor. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) varsler et gebyr på 50 millioner kroner.
– Det er veldig alvorlig når folk ikke kan ringe nødnumrene, de er der for å redde liv. Derfor er det svært alvorlig, sier direktør i Nkom, John-Eivind Velure.
Denne boten får de som følge av Nkoms tilsyn mot Telenor etter flere tilfeller av at det har vært vanskelig å komme gjennom til nødnumrene høsten 2024.
Torsdag la de fram sine vedtak i saken på en pressekonferanse.
Fikk gjennomgå
I desember publiserte Nkom en delrapport med mål om å diskutere løsninger som sikrer nødnummer bedre enn i dag. Der foreslår de blant annet at flere enn leverandører enn bare Telenor bør levere nødnummertjenester i Norge.
– Slik som nødnummertjenesten er organisert i dag er det kun Telenor som transporterer den. Vi anbefalte at man ser på en annen løsning som involverer alle mobiloperatørene, så vi har flere bein å stå på, sier Velure til NRK.
Feilene hos Telenor er alvorlige, forklarer John-Eivind Velure.
Foto: Vetle Hjortland / NRKTelenor på sin side mener det viktigste er at én myndighetsaktør bør ha totaloversikt og totalansvar for nødmeldingstjenesten.
Selskapet sier at de tar på alvor tilsynsrapporten fra Nkom, og at de beklager feilene knyttet til nødnummertjenestene.
– Nødnumrene i Norge skal fungere
– Gjennom omfattende tilsynsarbeid kan vi dokumentere flere lovbrudd som kunne vært unngått dersom Telenor hadde hatt bedre rutiner, bedre energiløsninger for tjenestene sine, og dersom de hadde gjennomført tilstrekkelige risikovurderinger knyttet til blant annet planlagt arbeid, forteller Velure.
Han mener feilen kunne vært unngått hvis det var gjort bedre risikovurderinger.
Direktør Birgitte Engebretsen sier de tar hendelsen på største alvor.
Foto: Lise Åserud / NTB– Nødnumrene i Norge skal virke, sier administrerende direktør Birgitte Engebretsen i Telenor Norge.
– Vi tar hendelsene i fjor på største alvor og beklager på det sterkeste at folk ikke kom fram til nødnumrene. Vi har alltid drevet tjenesten med svært høy oppetid, og har satt alle krefter inn for å sikre at lignende hendelser ikke igjen skal kunne skje.
Publisert 27.02.2025, kl. 12.10 Oppdatert 27.02.2025, kl. 12.15