Straks braker samtalene løs mellom USA og Kina. Det kan bli en kamp om hvem som har høyest smerteterskel, ifølge analytiker.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- USA og Kina starter handelsforhandlinger i Genève med skyhøye tollsatser som bakteppe.
- Kina er motvillig til å gi etter for press fra USA, mener analytiker.
- Eksporten fra Kina til USA har falt drastisk, noe som påvirker begge økonomier.
- Eksperter tror samtalene kan inneholde temaer som TikTok og eksportrestriksjoner på sjeldne jordarter.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Den amerikanske finansministeren Scott Bessent og den kinesiske utsendingen He LifengHe LifengHan er den øverste tjenestemannen for økonomiske og handelsmessige saker mellom Kina og USA for Kina. møtes i sveitsiske Genève denne helgen.
De to økonomiske stormaktene har skyhøye tollsatser på varer som fraktes mellom dem. Kinesiske varer har 145 prosent toll inn til USA, mens tollsatsen andre veien ligger på 125 prosent.
Fredag ettermiddag skrev Trump på Truth Social at han mener 80 prosent «virker riktig». Storebrand-forvalter Olav Chen stusser over uttalelsen.
– Det er rart at han viser kortene. Han har kanskje skjønt at 145 prosent ikke er bærekraftig – noe han for så vidt også har sagt.
Olav Chen
Leder for allokering og globale renter i Storebrand
Chen tror det er mer sannsynlig at landene omsider vil forhandle seg frem til en generell sats, før de gradvis kan gjøre lettelser fra det utgangspunktet.
Det hvite hus’ pressetalskvinne Karoline Leavitt sier på en pressekonferanse fredag at tallet var noe Trump hadde «kastet ut der», men at den endelige tollsatsen ikke vil bli satt før samtalene i helgen.
– Lar seg ikke presse
Sjefanalytiker og Kina-økonom i Danske Bank, Allan von Mehren, sier til E24 at Kina er interessert i en avtale, men ikke for enhver pris.
– Kina ønsker å signalisere til Trump, også i en forhandling, at de ikke lar seg presse til noe. Enhver avtale skal være en «fair deal» for begge parter. Hvis ikke lever de med bitterheten og tar heller smerten, sier han.
Von Mehren legger vekt på at tollsatsene rammer USA og landets forbrukere hardt, som må betale mer enn det dobbelte for en rekke varer.
Allan von Mehren
Sjefanalytiker og Kina-økonom i Danske Bank
– Jeg tror Kina føler at de sitter med gode kort på hånden. Ikke at det ikke gjør vondt for Kina, men de har en litt høyere smerteterskel. Og de har ganske stor støtte i befolkningen til å stå opp mot USA for øyeblikket, sier han.
– Rart at han viser kortene
Torsdag ble den første av flere varslede handelsavtaler klar. Storbritannia og USA forhandlet seg frem til en avtale, som blant annet inneholder en generell toll på 10 prosent, på varer importert til USA. Stål og aluminium blir ikke rammet. Avtalen har blitt fremforhandlet over flere år.
Olav Chen i Storebrand tror en lignende avtale mellom USA og Kina ikke er aktuell nå.
– Vil de få til en UK-avtale, så vil det ta lang tid, sier han.
Chen viser til at flere tror den generelle tollsatsen skal ned til 50–60 prosent. Bloomberg skriver at økonomer hos storbanken HSBC ser for seg et utfall der tollsatsene blir lagt på 50 prosent, mens Morgan Stanley venter en «gradvis tilnærming».
Von Mehren i Danske Bank sier at han tror markedene forventer en tollsats på rundt 60 prosent.
– Jeg tror det viktigste for markedene er at det kommer et klart signal om at satsen kommer ned innen kort tid.
Tror TikTok kan bli tema
Bloomberg skriver at USA ønsker å få fjernet Kinas eksportrestriksjoner på sjeldne jordarter som brukes til å lage magneter.
– Hvis Trump vil at Kina skal lempe på noen av restriksjonene, for eksempel på disse sjeldne metallene, så vil Kina kreve at Trump også lemper på noe, som mikrochips eller andre ting, sier von Mehren.
Storebrands Olav Chen tror også at TikTok kan være en joker i forhandlingene med Kina.
– Det har vært litt stille rundt det i det siste, men jeg tipper det kommer på bordet. Amerikanerne vil ha amerikanske eiere, så dette er et spørsmål om hvilken pris de er villige til å gå med på, sier Chen.
– En fordel Kina har
Kina har den siste tiden kommet med flere grep for å stimulere økonomien i møte med handelskrigen. Sentralbanken senker syvdagers-reprorenten og bankenes reservekrav – noe som injiserer 138,6 milliarder dollar i banksystemet for å støtte økonomien i handelskrigen.
– Jeg tolker det som at økonomien er rammet, og at de forsøker å gi den litt ekstra «fuel», sier von Mehren i Danske Bank.
I motsetning til USA kan den øverste politiske ledelsen i Kina ta pengepolitiske beslutninger gjennom sentralbanken i landet.
– Man kan si at det er en fordel som Kina har i forhold til Trump. De kan styre både pengepolitikk og finanspolitikk og justere dem når de synes det er nødvendig. Trump er litt mer bundet fordi det er Fed som setter renten, sier han.
Trenger handel for skattekutt
De skyhøye tollsatsene har allerede begynt å få direkte konsekvenser på økonomien. Eksporten fra Kina til USA falt med 21 prosent i april, mens handelen med andre varer falt med 14 prosent, ifølge kinesiske eksporttall, skriver Bloomberg.
– Så høye tollsatser vil uansett føre til ingen handel, og det er også negativt for Trump. Hvis konsumentene dropper å handle, får han ikke brukt inntektene fra toll til skattekutt. Da faller hele det inntektsgrunnlaget bort, sier Chen.
– Det er uansett positivt at de snakker sammen.