Trues av turister: – Det går ikke lenger!

2 weeks ago 16


Denne uka fikk Ola Vaagan Slåtten nok, og tok til tastaturet:

– Det går ikke lenger! Nå ser villreinfjellene nær kalvingsområder ut som Nordmarka en travel skidag, skrev han på Facebook.

Han arbeider i Statens naturoppsyn og har jobbet med villreinspørsmål i flere år.

– Når det er tidlig vår nede i bygdene og på åsene, som det kanskje blir hyppigere som følge av klimaendringene, så drar mange til høyfjellet, og da kommer du fort inn i de mest sårbare områdene før reinens kalving, sier Slåtten.

villrein i fjellet

Ola Vaagan Slåtten mener menneskelig aktivitet truer villrein, spesielt i kalveperioden.

Foto: Ola Vaagan Slåtten

25.000 villrein

Han er bekymret for reinsdyrene på Hardangervidda og i Nordfjella.

– Vi ser at folk skjærer av gårde utenfor løypene og innover, og da er det ikke lange turen før du er inne på steder hvor det kan være veldig forstyrrende.

– Hva kan dette gjøre med villrein?

– Akkurat nå er det bare noen uker til kalving for reinsdyra, og da må de få være i fred. Og dette kommer da samtidig med vår lyst til flere toppturer og flere skiturer.

I Norge er det bestander av villrein fra Agder i sør til Dovre og Forollhogna i nord, skriver Store norske leksikon. Nord for dette er reinsdyra tamrein, og en del av reindriften.

Bestanden består av rundt 25.000 dyr, og Hardangervidda er det største villreinområdet med cirka 10.000.

DNT vil ta grep

Slåtten mener kommunene tillater bygging av for mange hytter, og han etterlyser også flere grep fra Den Norske Turistforening (DNT).

– Noen ganger informerer de om villrein, andre ganger markedsfører de hytter uten å nevne villrein. Så om de hadde klart å holde begge delene i lufta samtidig, ville det vært bra, sier han.

DNT mener de gjør en del tiltak, og lover enda flere.

– Vi legger store ressurser i å tilrettelegge på best mulig måte, også for villreinen. Vi er like bekymret, samtidig har vi et friluftsliv som har vært etablert i fjellområdene siden 1800-tallet, så det er viktig at vi gjør dette på en bærekraftig måte. Både for reinen og for friluftslivet, sier Simon Torgersen i DNT Drammen.

Han forteller at Klima- og miljødepartementet jobber med å sluttføre en tiltaksplan for fjellområdene, og at planen er en høring før sommeren. DNT har kommet med innspill til hva de kan gjøre.

– Det handler blant annet om å redusere åpningstider på hytter. Det har vi allerede gjort, og det er vi veldig åpne for å gjøre også framover, spesielt med tanke på kalvingsperioden.

90 prosent er i Norge

Norge har over 90 prosent av bestanden av villrein i Europa, noe som betyr at staten har et spesielt ansvar for å ta bare på arten, som har blitt stadig mer utsatt for menneskelig påvirkning.

Det er spesielt fjellturisme og hyttebygging som truer dyra. For et par år siden lagde Norsk institutt for naturforsking (Nina) en rapport om tilstanden, og de konkluderte med at villreinen har for dårlige levekår i flere områder:

  • Snøhetta (Dovrefjell)
  • Rondane
  • Nordfjella
  • Hardangervidda
  • Setesdal Ryfylke

– Vi ser for også for oss å endre ruter, og i ytterste konsekvens også nedleggelse eller flytting av turisthytter. Og så jobbes det med en ny regional sti- og løypeplan, sier Torgersen i DNT.

Advarer mot «maksing»

Akkurat det støtter Slåtten.

– Jeg vet at DNT også er opptatt av disse spørsmålene. Og det blir nok nødvendig å legge om løyper og legge ned noen hytter framover, sier han.

Samtidig mener han både kommuner og DNT i for stor grad «jager» folk opp i fjellheimen.

– Vi må være forsiktige med å hele tida makse volum, slik fjellbygder og kanskje også DNT har gjort i mange år. For det er ikke flest mulig til fjells som er det beste for dyrelivet, sier Slåtten.

– Vil du helst ikke se påsketurister der oppe?

– Nei, en fin skitur er fint for alle. Men om 20 år kommer det kjempestrenge regler for hvor vi kan gå, hvis ikke kommuner og andre tar ansvar for hvordan vi bruker naturen.

Publisert 17.04.2025, kl. 12.12

Read Entire Article