KOMMENTAR: Brevene truer både akademisk frihet og ytringsfrihet.
Edward R. Martin Jr. ble utnevnt av Donald Trump som statsadvokat i District of Colombia. Som sjef for de føderale påtalemyndighetene i Washington har han mye makt. Den bruker han nå til å blande seg inn i forskningen. (Foto: Amanda Andrade-Rhoades / AP / NTB)
Trump-administrasjonens kampanje for å kue akademia har tatt en ny omdreining.
Nå har tre medisinske tidsskrifter mottatt et brev fra statsadvokaten i Washington.
Edward R. Martin Jr. skriver i brevet at han har hørt at disse tidsskriftene er partiske i vitenskapelige spørsmål. Deres faglige vurderinger skal være påvirket av annonsører og sponsorer. Derfor må de svare på statsadvokatens spørsmål om de beskytter publikum mot desinformasjon. Og om de aksepterer artikler med ulike og motstridende faglige synspunkter.
Det er ironisk at den Trump-lojale Martin etterlyser balanse og mangfold i forskningen.
For Trump-administrasjonen har siden januar bannlyst en rekke forskningstemaer og -perspektiver.
Trump vil kue akademia
Brevene er sendt til CHEST, et tidsskrift for lungeforskning, tidsskriftet Obstetrics and Gynecology og New England Journal of Medicine.
De føyer seg inn i trusselbildet mot den frie forskningen. Trump truer med å holde tilbake forskningsmidler til universitetene, om de ikke fjerner alle programmer og forskning rundt DEI - diversity, equity og integration. På norsk: mangfold, likeverd og integrering.
Colombia University har bøyd av for presset, til store protester fra ansatte og studenter. Også andre universiteter fjerner opptakskrav og undervisning som Trump-administrasjonen ikke liker.
Harvard og andre universiteter nekter å la seg bli politisk styrt.
Trump-administrasjonen har også gjort store kutt i finansieringen av forskning. Statlige etater som driver med eller finansierer forskning, har mistet ansatte og fått skåret ned budsjettene. Det har rammet forskning på blant annet kreft, Alzheimers og HIV-forebygging. Det har også ført til at store mengder vitenskapelige data nå står i fare for å bli slettet.
Kraftige reaksjoner
Det som gjør brevene til de tre medisinske tidsskriftene ekstra problematiske, er at de kommer fra påtalemyndighetene. De som kan ta ut tiltale og rettsforfølge.
Derfor er reaksjonene kraftige.
Tidsskriftet The Lancet publiserte en svært skarp leder: Jakten på medisinsk kunnskap er ikke forenlig med å underkaste seg statlige krav som politiserer og uthuler vitenskapen. Autoritære regimer avskaffer uavhengig vitenskap og bringe akademia til taushet, står det der.
En ekspert på presse- og ytringsfrihet sier til The New York Times at tidsskrifter er beskyttet av grunnloven. Hun mener at brevene er ment å skape frykt som igjen kan påvirke hva forskere sier og publiserer.
Også i Norge
Amerikansk medisinsk forskning har ledet an i mange tiår. Den har bidratt til gjennombrudd i behandling, medisinering og sykdomsforståelse.
Når påtalemyndighetene og politikere blander seg inn i vitenskapelig arbeid og publisering, svekker de forskningens troverdighet.
Også i Norge har det vært gjort forsøk på å dreie forskningen politisk. I 2016 sa daværende fiskeriminister Per Sandberg (Frp) at forskerne ved Havforskningsinstituttet burde være næringsvennlige. Havforskningsinstituttet og akademia svarte med å avvise denne politiske innblandingen i uavhengig, vitenskapelig arbeid. Sandberg rodde seg i land, og forskerne ved instituttet fikk fortsette som før.
– Vi står for uavhengighet og ytringsfrihet
Like skadelig som direkte politisk påvirkning, er om forskere blir redde for represalier fra myndighetene eller om de frykter å miste finansiering om politikerne ikke liker resultatene deres. Det kan undergrave forskningens integritet og kvalitet.
Eric Rubin, redaktør i New England Journal of Medicine, svarte Martins. «Vi sikrer kvaliteten og påliteligheten i forskningen vi publiserer gjennom strenge redaksjonelle rutiner og fagfellevurdering. Vi står for prinsippet om medisinske tidsskrifters redaksjonelle uavhengighet og ytringsfrihet.»
De andre to tidsskriftene har satt advokatene sine på saken.


Opptatt av hva som
skjer i samfunnet?
Utdanning, familie, økonomi, politikk og ledelse er bare noe av det du blir oppdatert på i nyhetsbrev fra forskning.no.