Warning: session_start(): open(/home/nortodco/public_html/rss4/src/var/sessions/sess_a12e394dea4d0a4fe1b81b078a4f64d1, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /home/nortodco/public_html/rss4/src/bootstrap.php on line 59

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /home/nortodco/public_html/rss4/src/var/sessions) in /home/nortodco/public_html/rss4/src/bootstrap.php on line 59
Trump-trussel følges med argusøyne: – Kraftig kost - NorwayToday

Trump-trussel følges med argusøyne: – Kraftig kost

6 hours ago 4


Sjeføkonom Kjersti Haugland advarer om økt usikkerhet i markedene etter Trumps utspill. Samtidig kommer ferske inflasjonstall fra verdens største økonomi.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Carnegie, tidligere DNB Markets. Foto: Agnete Brun

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Til uken kommer makroøkonomiske indikatorer som kan påvirke Norges Banks rentebeslutning i juni. Samtidig henger USAs president Donald Trumps ferske trussel om 50 prosent toll på europeiske varer som et mørkt skyteppe over de globale finansmarkedene.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Carnegie mener uttalelser fra EU og USA nå vil bli fulgt med argusøyne av markedsaktørene.

– Det er klart at uttalelser, fra begge parter her – både fra EU-siden og fra USA – vil være veldig høyt oppe på listen over ting folk nå følger med på, sier Haugland.

Haugland tolker Trumps utspill som et forsøk på å presse frem fremskritt i forhandlingene med EU, men mener det er for tidlig å avfeie trusselen helt.

Les på E24+

Shipping-favoritt stupte etter utbyttekutt: – Selger ingenting

– Det virker jo litt usannsynlig at den skal ende opp på 50 prosent på tollsatsen. Det er kraftig kost hvis det blir sånn, sier hun.

Samtidig påpeker hun at Trump har en historikk med å komme med dramatiske trusler. Hun minner om at Trump tidligere har truet med tollsatser på både 80 og over 120 prosent mot Kina. Tidlig i mai kom USA frem til en tollsats på 30 prosent i 90 dager mot det som er verdens andre største økonomi.

Fondsforvalter Bernt Berg-Nielsen i Stolt Explorer maner til ro.

– Tolltrusler kan tenkes på som en dimmer, og ikke en bryter som slås av og på. Dette er nok en forhandlingsstrategi, snarere enn en konkret endring som trer i kraft umiddelbart, sier Berg-Nielsen.

Han påpeker at USA og Europa er økonomisk avhengige av hverandre, og at Europa har egne forhandlingskort.

– Jeg er ikke veldig bekymret, fordi USA og Europa er økonomisk gjensidig avhengige. Europa har også forhandlingskort, som for eksempel en digital tjenesteskatt, som vil ramme de store amerikanske teknologiselskapene hardt, sier han.

PCE-tall fra USA

Til tross for Trump-støyen, er det flere makroøkonomiske indikatorer som vil være viktig for markedene til uken.

– Den neste ukens viktigste nøkkeltall er tallene på forbruk og inflasjonen i USA, sier Haugland.

Hun sikter til PCE-indeksenPCE-indeksenPersonal Consumption Expenditures-indeksen er en måling av prisendringer på varer og tjenester i USA, og brukes av den amerikanske sentralbanken som en indikator på inflasjon., som er den amerikanske sentralbankens foretrukne inflasjonsmål. Tallene kommer fredag ettermiddag.

USAs president Donald Trump fyrte av gårde nye tolltrusler mot EU like før helgen. Foto: SAUL LOEB / AFP / NTB

Basert på nylige KPI-tall forventer hun en moderat utvikling i PCE-indeksen for april. Haugland påpeker at det amerikanske forbruket viser tegn til både «frontloading» – at forbrukere fremskynder kjøp før tollsatser trer i kraft – og økt forsiktighet.

– Folk har fremskyndet forbruk i forkant av tollsatser – det så vi særlig i mars, sier hun.

Samtidig ser man tegn til at amerikanerne blir mer forsiktige med pengene.

– Det er også tegn til forsiktighetsmotivert sparing i husholdningene. Det er såpass masse uro, sier Haugland.

Støtpute

Forvalter Berg-Nielsen venter en marginal PCE-økning på 0,1 prosent. Han tror ikke at eventuelle tolleffekter vil synes i tallene ennå, og peker på at amerikanske selskaper har forberedt seg på mulige tollsatser ved å importere ekstra varer.

– Fremskutt import og varelager-oppbygging skaper en tariffbuffer, sier Berg-Nielsen.

Amerikanske selskaper har ifølge Berg-Nielsen typisk tre måneders lagerbeholdning, men har økt denne bufferen de siste årene, spesielt etter forsyningsproblemene under pandemien.

– Gitt at bedrifter også har kjøpt inn for tre uker ekstra i forkant, og hvis de kjører ned til to måneders lager, vil det fungere som støtpute i 1,5-2 måneder til, påpeker han.

– På grunn av denne importboosten, vil vi trolig ikke se effektene av eventuelle tariffer i inflasjonstallene med det første, sier Berg-Nielsen.

Norsk detaljhandel

På hjemmebane kan detaljhandelstallene for april bli interessante til uken.

– På onsdag får vi detaljhandeltall fra april. I mars så vi en kraftig oppgang, sier Haugland i DNB Carnegie.

Hun påpeker at forbruket var en viktig drivkraft bak den sterke økonomiske veksten i Norge i første kvartal.

– Det var tydelig at forbruket var en viktig drivkraft i veksttallet for første kvartal, sier hun.

DNB forventer imidlertid en mer moderat utvikling for foregående måned, og anslår en beskjeden oppgang i detaljhandelen på 0,2 prosent fra mars til april.

Utviklingen i arbeidsledigheten

Detaljhandelstallene og arbeidsledighetstall som kommer på fredag blir viktige indikatorer for Norges Banks rentemøte i juni. Haugland påpeker at den økonomiske utviklingen i Norge ikke gir sentralbanken noe hastverk med å kutte renten.

– Nå ser vi at økonomisk vekst er på vei opp og at arbeidsledigheten fortsatt er veldig lav og har kommet litt ned igjen.

Arbeidsledigheten i Norge falt til 2 prosent i april.

Uken som kommer blir forkortet i flere markeder. Både USA og Storbritannia har helligdag på mandag, noe som betyr stengte børser og lavere likviditet i markedene.

I tillegg til de viktige økonomiske tallene, vil markedene følge nøye med på referatet fra det amerikanske rentemøtet i mai, som publiseres onsdag kveld.

Haugland i DNB påpeker også at ESBESBDen europeiske sentralbanken, som er ansvarlig for pengepolitikken i eurosonen.-sjef Christine Lagardes kommende tale på mandag får ekstra betydning i lys av Trumps tolltrussel.

– Lagarde skal også tale – og i lys av tolltrusselen er det særlig spennende hva hun sier, sier Haugland.

Read Entire Article