Høyre vil bremse et norsk gassfall, men to mulige regjeringspartnere sier nei utlyse til 26. konsesjonsrunde. – Bør være utelukket, sier Unge Venstre-leder.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Høyre-leder Erna Solberg vil bremse fallet som ventes i norsk gassproduksjon, et fall som tilsvarer mer enn den tyske kjernekraften da den var på topp.
I det siste har USAs president skapt usikkerhet om landets sikkerhetspolitiske garantier overfor Europa og forsvarsalliansen Natos fremtid.
Både Høyre og Frp er for å lyse ut 26. ordinære konsesjonsrunde på sokkelen for å sikre fremtidige norske energileveranser til allierte i Europa.
Men to av Solbergs mulige regjeringspartnere KrF og Venstre sier begge nei til å utlyse 26. runde.
«Venstre kommer ikke til å gå inn for å lyse ut 26. konsesjonsrunde», skriver stortingsrepresentant Ola Elvestuen (V) i en melding til E24.
Ola Elvestuen
stortingsrepresentant (V)
Les også
Gassfallet til 2029: – Mer enn hele den tyske kjernekraften
– Spinnvilt og høl i hue
Leder Omar Svendsen-Yagci i Unge Venstre er kritisk til Høyre og Frps ønsker om å utlyse 26. konsesjonsrunde, og vil ta dette opp under Venstres landsmøte i helgen.
– Det er spinnvilt og høl i hue av Solberg og Listhaug. Unge Venstre krever at Høyre og Frp legger fra seg kravet om å lyse ut 26. konsesjonsrunde, sier han til E24.
– Det bør være utelukket for Venstre å ikke følge SVs seier om å ikke åpne for 26. runde. En blågrønn regjering kan ikke bli gråere enn dagens regjering. En regjering som Venstre er del av må klare å nå klimamålene, sier han.
Støre-regjeringen og budsjettpartner SV har blokkert åpningen av 26. runde ut denne stortingsperioden.
Omar Svendsen-Yagci
Leder i Unge Venstre
– En mellomposisjon
Heller ikke KrF støtter en ny ordinær konsesjonsrunde på sokkelen, ifølge stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF).
– Vi er i en mellomposisjon mellom tut og kjør og full stopp, sier Ropstad.
KrF ønsker å fortsette å gi nye letetillatelser og tillate nye utbygginger, men bare i eksisterende områder som lyses ut gjennom de årlige TFOTFOtildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO) er en ordning som tildeler letetillatelser i modne områder på norsk sokkel, i motsetning til ordinære konsesjonsrunder som kan åpne helt nye områder på sokkelen-rundene.
– Vi har ikke ønsket å lyse 26. konsesjonsrunde. Jeg opplever også at næringen selv er mest opptatt av TFO-rundene, sier Ropstad.
– Gassproduksjonen kan falle mer enn ti prosent frem mot 2029, ifølge Sokkeldirektoratet. Er det klokt å la den falle?
– Vi tenker at det er positivt at vi kan utvinne gass. Men gass kan i fremtiden bli produsert med lave utslipp, og i tillegg forbrennes i gasskraftverk med rensing eller som blått hydrogen. Det endrer bildet, sier Ropstad.
– Vi er også opptatt av beredskapssituasjonen, som er i et nytt lys. Men jeg ser også på EUs omstillingsplaner, hvor de vil gjøre mer og mer for å bli mindre avhengige av norsk gass. Så dagens bilde kan endre seg. Fossil energi er en stor kostnad for Europa.
Kjell Ingolf Ropstad
Stortingsrepresentant (KrF)
Importregning på 7.000 mrd.
Allerede under opptakten til Ukraina-krigen skjøt EUs gassregning i taket.
I 2022 var EUs importregning for fossil energi på 604 milliarder euro (7.096 milliarder kroner med dagens eurokurs), opp fra rekordlave 163 milliarder euro i 2020.
Unge Venstre-leder Svendsen-Yagci frykter ikke et fall i norsk gassproduksjon.
– Det er klokt å la den falle. Vi må skape nye og mer bærekraftige arbeidsplasser. Dette er også produkter som Europa på sikt ikke ønsker. De ønsker å redusere ikke bare bruken av russisk gass, men også norsk gass.
– Mange tviler på Europas planer om å bygge ut mer fornybar energi og bli mindre avhengige av fossil energi?
– I motsetning til norske politikere har EU vist at de klarer å gjennomføre klimapolitikken sin. Vi må klare å prioritere det som er viktigst, forsvar og det å sikre nok energi til både forsvaret og til å løse klimakrisen, sier Svendsen-Yagci.
Han sier at Unge Venstre vil kjempe for en tøffere linje mot oljeselskapene i Venstre.
– Vårt krav inn mot landsmøtet er å stille et juridisk krav om at alle nye olje- og gassprosjekter må ha nullutslipp for å kunne bli åpnet, sier han.
EU håper på lavere fossilforbruk
EU har lagt frem flere planer for å få ned avhengigheten av russisk fossil energi og for å redusere energiregningen, inkludert RePowerEU og Affordable Energy Action Plan.
Også Ropstad tror at EU vil ta grep for å redusere forbruket av fossil energi.
– Det er jeg nesten sikker på. Flere land vil bygge opp kjernekraft, og det vil bli bygget ut mer fornybar energi. Så avhengigheten av norsk gass vil på sikt bli lavere, sier han.
Han vil ikke komme med noen fasit for hvor mye EU klarer å kutte det neste tiåret, mener at partiet har en fornuftig mellomposisjon med å fortsette med leting i modne områder.
– Jeg kjøper ikke argumentasjonen om at Europa får problemer hvis vi ikke åpner opp absolutt alt på norsk sokkel, og vil advare mot fullt tut og kjør, sier Ropstad.