Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norges Handelshøyskole - les mer.
En ny studie viser at et enkelt løfte om å fortelle sannheten reduserer juks kraftig. Resultatet i studien er slående, mener forskerne.
7.000 deltakere ble bedt om å tenke på et tall mellom en og seks, og deretter kaste en terning. Hvis tallet de hadde gjettet kom opp, vant de 1.000 kroner. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
– Funnene våre kan ha betydning på områder der vi bør være ærlige, som når vi rapporterer skatt og skal ha igjen på forsikringen, men også i forskning og studier, sier professor Mathias Ekström ved Institutt for samfunnsøkonomi på Norges Handelshøyskole (NHH).

Professor Mathias Ekström har sammen med andre forskere gjennomført omfattende eksperimenter med over 7.000 deltakere i Norge og USA. (Foto: Helge Skodvin)
Gi et løfte
I rettssalen, styrerommet eller hjemme – og til og med når vi signerer skattemeldingen – blir vi bedt om å love å si sannheten.
Men hva må til for at vi faktisk endrer atferden vår og opptrer ærlig?
En ny studie publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Journal of Economic Behavior & Organization gir langt på vei et svar.
– Et enkelt og uforpliktende løfte kan redusere uærlighet med 25 prosent. Det virker, ikke fordi folk er redde for å bli tatt i juks, men fordi vi ønsker å leve opp til våre egne moralske idealer, sier professor Kjetil Bjorvatn ved Institutt for samfunnsøkonomi og FAIR Insight Team på NHH.
En av fire løy
Forskerne ved NHH og Universitet i Mexico gjennomførte tre omfattende eksperimenter med over 7.000 deltakere i Norge og USA.
I eksperimentene ble deltakerne bedt om å tenke på et tall mellom en og seks, og deretter kaste en terning. Hvis tallet de hadde gjettet kom opp, vant de 1.000 kroner.
Men her kommer tvisten:
Ingen kunne kontrollere om de faktisk hadde gjettet riktig. Den eneste som visste sannheten, var deltakeren selv.
Uten noen tiltak for å påvirke dem til å være ærlige, valgte så mange som én av fire å lyve for å få premien. Men når deltakerne først ble bedt om å gi et personlig løfte om å være ærlige, sank uærligheten med 25 prosent.
Veldig tydelig resultat
– Dette er et slående resultat, spesielt fordi løftet ikke hadde noen juridiske eller sosiale konsekvenser, sier professor Mathias Ekström.
Det er en svært enkel intervensjon, ifølge forskerne:
– Bare en kort setning der folk ble bedt om å love å rapportere ærlig. Likevel reduserte det uærlighet på tvers av land, aldersgrupper og politisk ståsted, sier Ekström.
Må velge aktivt
Studien viser også at det å fortelle deltakerne at de ble stolt på, hadde ingen effekt. Det handlet ikke om hvordan andre så dem – men om hvordan de så seg selv.
Med andre ord: Løftet virket bare når deltakerne tok et aktivt valg. De som fikk en forhåndsvalgt beskjed («vi antar at du lover») oppførte seg akkurat som de som aldri ble bedt om å love noe.
– Det som betyr noe er ikke formaliteten eller håndhevelsen av løftet, men det å faktisk forplikte seg personlig, forklarer Bjorvatn.

– Det som betyr noe er å faktisk forplikte seg personlig, sier professor Kjetil Bjorvatn. (Foto: Hallvard Lyssand)
Moralske kostnader
Studien bygger på teorier om kognitiv dissonans og moralpsykologi, og tyder på at når folk aktivt lover å være ærlige, oppstår en indre spenning som gjør det mer ubehagelig å lyve – selv når ingen ser det.
I en tid der etisk atferd er under press i politikk, næringsliv og teknologi, antyder funnene at enkle sosiale normer – som det å love – fortsatt har stor psykologisk kraft.
– Funnene våre kan ha betydning på områder der ærlighet i egenrapportering er viktig, som skatt, forsikring og akademisk redelighet. Vi tror det å skape situasjoner der folk forplikter seg til ærlighet, kan bidra til mer sannferdig rapportering – selv når kontrollen er minimal, sier Ekström.
Referanse:
Mathias Ekström, Kjetil Bjorvatn, Pablo Soto Mota og Hallgeir Sjåstad: Making a promise increases the moral cost of lying: Evidence from Norway and the United States. Journal of Economic Behavior Organization, 2025. Doi.org/10.1016/j.jebo.2025.106995