Visuell nytelse av en barnebok! Anmeldelse: «Den fantastiske bussen»

2 months ago 20


 Den dyreste barneboken VGs barnebokanmelder har hørt om. Danske Jakob Martin Strid har jobbet i 15 år med boken om den fantastiske bussen: Den dyreste barneboken VGs barnebokanmelder har hørt om.

Nordisk råds litteraturpris-vinneren «Den fantastiske bussen» er dyr og lekker og treffer skjermtrette lesere rett i hjerterota.

Torsdag 13. mars kl. 10:43

Den danske tegneren og forfatteren Jakob Martin Strid har en stor fanskare i Norge etter at «Den utrolige historien om den kjempestore pæra» (2012) gikk som en farsott gjennom landet som bok, film og teaterstykke.

Det er lett å ha forventninger til ny bok, som forfatteren selv sier er hans livsverk og fikk Nordens gjeveste litteraturpris for i høst.

Det første opplaget på 1000 bøker har også ifølge forlaget blitt utsolgt fra lager før lansering selv om barneboken koster svimlende 999 kr – og er den dyreste barneboken jeg har hørt om.

«Den fantastiske bussen (eller hvordan vi kom fra A til B)»

  • Forfatter og illustratør: Jakob Martin Strid
  • Oversetter: Håkon Viggen
  • Fra: 3 år
  • Forlag: Vigmostad & Bjørke
  • Sider: 202
  • Pris: 999 kr

Nå er den påkostet, og forsvarer sin pris i både utforming og innhold: Tykke papirsider i plakatkvalitet håndsydd sammen i et svært og avlangt format. Den kunne vært i kassett og hatt båndbokmerke også, men la gå.

Boken er steintung! Den veier 2,5 kilo og passer ikke til høytlesning på sengekanten – og den kan i alle fall aldri leses liggende på rygg.

 Silje Julie Golf / V & BBoken er 40 centimeter bred og veier 2,5 kilo. Her redaksjonssjef Gunn E. Schmidt i Vigmostad & Bjørke som utgir boken på norsk. Foto: Silje Julie Golf / V & B

Strid må ha hatt voksenlesere i tankene også med følgende setning på kolofonsiden: «hverken kunstig intelligens eller tegneprogrammer har blitt brukt, alt er tegnet for hånd på papir».

Dette er håndverk fra grunnen av, og for noen tegninger han har laget.

De detaljerte og fargerike myldrebildene er fulle av stemning, humor og små fortellinger. Her kreves en leser som med oppmerksomhet studerer tegningene og ikke har det travelt med å bla.

Eller kanskje man blir en slik leser i løpet av lesningen.

Handlingen går fra lenker til frihet. Etter den store atomkrigen og internettet har brutt sammen, klamrer en gjeng seg til tilværelsen i hjemmelagde skur i Ahnstarr City.

Strid fjerner vegger i hus slik at leserne får titte inn og se hvor koselig de har det. Selv i de minste skur og hytter finnes det fargerike filleryer på gulvet, teposer, og en boks med fargestifter i vinduet.

Overalt gror og vokser det fra kartonger og blomsterkrukker. Hjerterommet er stort, og ingen bor på gata.

I takt med at de ulovlig oppførte skurene rives, regnet stadig blir striere og vannstanden stiger, bygger de en buss med 18 500 HK og Phantom-8-motorer som skal ta dem med til det forjettede land, Balanka.

Klarer de å nå fram dit før stakkars Timo dør av den forurensede luften?

Bussen er en postapokalyptisk Noahs ark, og landskapene de kjører gjennom er helt utrolige.

Jakob Martin Strid (f. 1972) er kjent for «Den utrolige historien om den kjempestore pæra», bøkene om «Mimbo Jimbo og Mambo Jambo, «Lille Frosk», «Mustafas kiosk og «Mormors gebiss». Bøkene hans er oversatt til over 25 språk.Jakob Martin Strid (f. 1972) er kjent for «Den utrolige historien om den kjempestore pæra», bøkene om «Mimbo Jimbo og Mambo Jambo, «Lille Frosk», «Mustafas kiosk og «Mormors gebiss». Bøkene hans er oversatt til over 25 språk.

«Den fantastiske bussen» er ikke perfekt, noen steder virker det som at tekst og tegninger er «kastet inn» på sidene, og leseretningen er ikke intuitiv. Kapitteloverskriftene presses inn her og der og kan være vanskelige å oppdage. Men tegningene tar det igjen på sjarmen.

Det kjennes uansett frøkenaktig å komme med slike innvendinger til et så grandiost og hjemmelaget prosjekt som dette.

På siste oppslag deler to voksne hovedpersoner en joint. Det er ikke hverdagskost i en barnebok. Det er nesten som at man skulle ønske at det heller var en kanne te så ingen kan avfeie boken for å være hipster.

Gleden ved å lage noe, samt roen fra å studere tegningene og holde den tunge boken, kan alle lesere ta med seg videre.

Danske ord og syntaks skinner ikke gjennom og gjør at man også får lyst til å lese originalutgaven.

«Den fantastiske bussen» er fantastisk håndverk, og insisterer med sin majestetiske tilstedeværelse på at fellesskap og kreativitet er viktigst.

Read Entire Article