13 personer siktet etter politiaksjon: – Det er snakk om et titalls tonn med fisk og kongekrabbe

1 week ago 9



Politiet har så langt siktet til sammen 13 personer etter storaksjonen i flere kommuner i Finnmark på onsdag.

Ni av de siktede er avhørt og løslatt etter avhør. I tillegg er åtte selskaper siktet i saken.

– Jeg kan ikke gå konkret inn på hva som har framkommet i avhørene, men ingen av de siktede erkjenner straffskyld. Samtidig mener politiet at flere av dem gjennom sine forklaringer har knyttet seg til forhold som er ulovlige og kan medføre straffansvar.

Det sier politiinspektør Morten Daae i Finnmark politidistrikt i en pressemelding.

I forbindelse med ransakelsene som ble gjort på onsdag, ble det gjort funn av store mengder fisk og kongekrabbe.

– Det er snakk om et titalls tonn med fisk og kongekrabbe, både fryst og levende krabbe, som nå ettergås i forhold til rapportert fangst, ilandføring, samt knyttet til fangstdatoer og fredningsperioden for kongekrabbe.

I tillegg ble det gjort funn av en stor mengde kongekrabbe og laks som var utgått på dato og lagret på samme sted som fersk råstoff. Mattilsynet er varslet om dette.

Daae sier til NRK at det kan være snakk om strenge straffer, avhengig av hva de enkelte siktelsene fører til.

– Vi snakker om et grovt brudd på havressursloven, med en strafferamme på seks år. Så mener vi at dette er organisert kriminalitet. Da snakker vi om en strafferamme som er utvidet til tolv år.

– Systematisk og tilrettelagt

Selskapene som det ble aksjonert mot, mistenkes for betydelig underrapportering av ilandføring og salg – av både mengde og art.

Politiet har fått inn over 30 tips i saken, som førte til stor-razziaen onsdag.

– Dette ser ut til å være gjort systematisk og tilrettelagt, slik at fiskere har levert mer fisk og kongekrabbe, enten som en del av systemet eller følt seg presset til å levere mer enn hva som har blitt oppgitt i ilandførings- og sluttsedler, sier Daae.

Politiet etterforsker hele næringskjeden. Fra fiskere til oppkjøpere, for å få et helhetlig bilde over hvordan dette har foregått.

– Dersom noen har behov eller har informasjon som de ønsker å dele med politiet, ber vi om at de tar kontakt med politiet på 02800, sier Daae.

Påtaleleder i Finnmark politidistrikt er Morten Daae.

Morten Daae er politiinspektør i Finnmark. Han opplyser at de har utvidet fra 9 til 13 siktede i saken.

Foto: Allan Klo / NRK

Flere beslag

Politiet har tatt beslag i regnskapsbøker, digitale enheter som PC, telefoner og så videre. Dette er nå sikret og skal gjennomgås.

– Vi vil nå gjennomgå regnskapsbøker, journaler, bilag med mer for å sammenligne med de tallene som er oppgitt til fiskerimyndigheter, skatteetaten, eksportdokumenter med mer.

Han sier at dette er et betydelig arbeid, som vil pågå i måneder framover.

– Dette arbeidet vil Fiskeridirektoratet, skatteetaten og tolletaten også bidra inn i.

Politiet i Finnmark vil i dagene som kommer foreta flere vitneavhør, og kan heller ikke se bort fra at det kan komme flere pågripelser.

De siktede har per nå ikke fått oppnevnt forsvarere, da de ikke skal framstilles for varetektsfengsling.

Daae sa onsdag til NRK at han håper pågripelsene fører til at folk skjønner at de kan melde fra om de mistenker juks. Dette er frarøving av fellesskapets ressurser sa Daae.

Publisert 24.04.2025, kl. 12.50 Oppdatert 24.04.2025, kl. 13.29

Read Entire Article