24 år etter Finlands traume – kommer med klar advarsel til Norge

1 month ago 46



Finland ble nylig kåret til verdens lykkeligste land. Det var ikke tilfelle for 24 år siden, da Lahti arrangerte ski-VM.

En folkefest ble raskt til langrennssportens største skandale, og finnene sto skamfulle igjen. Flere av landets største skiprofiler var tatt for doping under VM på hjemmebane.

Saken fikk enorme konsekvenser for finsk skisport, som fremdeles kjenner på konsekvensene.

Den finske hopplegenden Janne Ahonen drar paralleller mellom dopingen i 2001 og hoppjukset som oppsto under ski-VM i Trondheims avslutningshelg.

Med tanke på resultatene av det, og hvilke fordeler manipulasjon kan gi, tenker jeg at det er det samme. Det er selvfølgelig ikke likt å fikse på utstyret og fikse på kroppen, men resultatet av det er det samme, sier Ahonen.

– Den største katastrofen

Johannes Høsflot Klæbo ble den store VM-kongen i Trondheim. Seks av seks gull var en bragd for historiebøkene, men Ahonen frykter av langrennsstjernens prestasjoner vil gå i glemmeboken.

Han har selv kjent på det, da han som suksessfull skihopper havnet fullstendig i skyggen av de dopingtatte langrennsløperne i 2001.

Det var trist. Jeg tok tre medaljer her, og det var ikke på nyhetene. Ingen vet det, for alt handlet om skandalen. Det var trist, gjentar Ahonen.

Den finske skandalen startet med at Jari Isometsä ble avslørt. Siden ble fem utøvere til tatt for dopingjuks. Finnene ble fratatt ett gull og to sølvmedaljer, trenere ble sparket og sporten ble sendt inn i en dyp krise.

Sami Jauhojärvi var en del av den finske langrennstroppen da bomben smalt. Stortalentet hadde kjempet seg til en plass i troppen etter gull i junior-VM, men ante ikke hva som var i vente.

– Det var den største katastrofen. Jeg var ung og uerfaren, og visste ikke hvordan man skulle håndtere sånne saker.

Finnene gledet seg til det som skal bli tidenes skifest på hjemmebane. Hvor Mika Myllylä, Virpi Kuitunen, Jari Isometsä og de andre hjemmehåpene endelig skulle detronisere de suverene nordmennene. I stedet ender VM i Lahti i 2001 opp som et nasjonalt traume. Og i en finsk sauna blir det i all hemmelighet bestemt at én mann skal ta på seg skylden for hele skandalen.

– Må bære det resten av livet

Bare 19 år gammel ble han plutselig en av få finske løpere som sto uskyldig igjen og fortsatte satsingen. Men Jauhojärvi ble i høyeste grad et offer for lagkameratenes juks.

Nå advarer han Norge om at hoppjukset kan føre skisporten inn i et langvarig uføre.

– Det som skjedde i 2001, forårsaket en finansiell katastrofe for en hel generasjon. Jeg prøvde å skaffe sponsorer, men det var ikke lett. Nesten hvert selskap jeg ringte sa nei, sier finnen, som i dag er ekspert i Viaplay.

Sponsorene har allerede startet flukten fra hopplandslaget. Under verdenscupen i Lahti har norske hoppere og støtteapparat gått rundt med tøy hvor sponsorerer er tildekket med svart teip.

Jan-Erik Aalbu

LAPPETEPPE: Jan-Erik Aalbu med en jakke med svart teip.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

Det samme skjedde i Finland for 24 år siden. Under pressekonferansen hvor man berettet om dopingjukset, ble alt av sponsorer dekket til av et gigantisk svart teppe.

– Jeg håper at sponsorene vil støtte de yngre utøverne. At de ser at det fremdeles finnes muligheter. Kanskje kan neste generasjons hoppere en dag bli verdens beste.

Kan denne saken ødelegge norsk hoppsport?

– På kort sikt ødelegger det noe, ikke minst ryktet til hopperne. De kommer til å bære med seg dette for resten av livet, mener Jauhojärvi.

Krever strenge straffer

Ahonen istemmer.

– Det vil ta noen år før ting normaliseres. Med sponsorer og alt, sier 47-åringen.

Jauhojärvi etterlyser strengere straffer for utstyrsjuks. Han mener det bør slås ned på like hardt som doping.

– Det spiller ingen rolle om det er doping eller dressjuks. Man forsøker å skaffe seg en fordel som gjør at ikke alle utøverne stiller på lik linje.

Sami Jauhojärvi

FINSK HELT: Sami Jauhojärvi.

Foto: Antti Aimo-Koivisto / NTB

– Med doping kan du bli utestengt i flere år, fordi det er så alvorlig. Men juks er juks, og det bør være sanksjoner mot utstyrsdoping også. En sesong eller to sesongers utestengelse, for eksempel, sier den tidligere langrennsløperen.

Han presiserer at det er formildende om utøverne selv ikke var klar over at de hoppet med ulovlige dresser.

Ahonen er ikke like hard i klypa, og håper de norske kommer raskest mulig tilbake. Han har selv innrømmet dressjuks overfor NRK.

Jeg håper selvfølgelig at de kan hoppe neste sesong. Det er jeg sikker på. Fra mitt ståsted er de i alle fall varmt velkomment tilbake, sier han.

Langrennski-stunt slo feil - norsk verdensmester mister EM 00:27

Publisert 24.03.2025, kl. 06.22

Read Entire Article