Advokat ber dommerne stoppe spørsmål fra forsvarerne til Jan Helge Andersen

1 week ago 12



SANDNES (Aftenposten): I dag møtes de to tidligere bestekameratene Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen i retten. Begge mener den andre lyver om hva som skjedde i Baneheia for 24 år siden.

Viggo Kristiansen skal vitne i retten i dag, Her på et arrangement i Oslo etter at han ble frikjent for Baneheia-drapene i 2022. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Publisert: 23.04.2024 07:23

Det blir en spesiell dag i tingretten i Sandnes. Det har gått 22 år siden Viggo Kristiansen (44) og Jan Helge Andersen (43) så hverandre sist. Da var de begge tiltalt for drapene i Baneheia, en av de mest opprivende drapssakene Norge har hatt.

I 2022 ble Kristiansen frikjent for drapene. Da hadde han sittet over 20 år i fengsel. I forrige uke 55 millioner kroner i erstatning. I dag skal han vitne mot sin tidligere bestekamerat, som vil sitte noen få meter unna ham i rettssalen.

De to bestevenninnene Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble voldtatt og drept i Baneheia 19. mai 2000. Andersen innrømmet den gang å ha drept den yngste jenta. Nå er han tiltalt for å ha drept også den eldste.

Påtalemyndigheten mener han voldtok og drepte begge to alene. Det har han nektet for i alle år, og det gjør han fortsatt. Andersen mener det var Viggo Kristiansen som utførte drapet på Paulsen.

Viggo Kristiansen på vei ut i skogen i november 20222, kort tid etter at han fikk beskjeden om at han er frikjenn for drapene i Baneheia. Foto: Tomm W. Christiansen, Aftenposten

For Andersens forsvarere er vitnemålet til Kristiansen veldig viktig. Det er helt sentralt i jobben med å få Andersen frikjent for drapet. Det vet Kristiansen og hans bistandsadvokat Brynjar Meling godt.

Meling vil stoppe spørsmål

Og i kulissene er det nå en kamp om hva det skal være lov å spørre Kristiansen om i retten. Meling ønsker å stoppe forsvarerne, sakkyndige og aktoratet fra å stille konkrete spørsmål om enkelte temaer i retten.

– Av hensyn til Kristiansens omdømme, skal han slippe å måtte svare på forhold han begikk som barn, som ligger tilbake i forrige årtusen, sier Meling til Aftenposten.

Det Meling snakker om er to forskjellige saker som skjedde før drapene i år 2000: Seksuelle overgrep og skremmende adferd. Kristiansen ble dømt til ni måneders fengsel for disse i 2022, da han ble frikjent for drapene i Baneheia.

Den ene saken dreier seg om flere seksuelle overgrep mot en jente som var i sju-åtteårsalderen da overgrepene ble begått. Kristiansen har også erkjent at han flere ganger klatret opp på verandaen til en nabokvinne og kikket på henne, som oftest når hun skulle legge seg.

Disse sakene har ikke sammenheng med Baneheia-saken. Kristiansen var mellom 15 og 17 år da det skjedde.

Brynjar Meling er bistandsadvokat for vitnet Viggo Kristiansen. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB

Meling har sendt en anmodning til rettens leder, dommer Tor Christian Carlsen, om at spørsmål om disse sakene ikke skal tillates.

– Vi har henvist til så vel straffeprosesslovens paragraf 134, som reglene som gjelder for lukkede dører og hva et vitne kan kreve, både med hensyn til måten spørsmålet kan stilles på og om det skal skje for lukkede dører, sier Melling.

Svein Holden, Andersens forsvarer, sier til Aftenposten at han ikke har noen kommentar til saken.

– Sterkt behov får å starte på nytt

Mandag sendte Meling ut en pressemelding der han ber pressen om å respektere Kristiansen «innstendige ønske» om ikke å bli fotografert.

– Kristiansen har et sterkt behov får å starte på nytt i livet og legge dennes saken bak seg. Han har aldri søkt oppmerksomhet og aldri bedt om å bli en del av denne saken, skriver Meling.

Han sier samtidig at Kristiansen er kjent med anklagene som igjen blir fremsatt mot ham, og sier at oppmøte i saken i seg selv er en stor belastning.

Read Entire Article