Midtøsten-forsker: – Kan bli farligere for Israel enn noe de har stått overfor siden 1948

1 month ago 1306Irans Revolusjonsgarde bekrefter til statlige medier at de har avfyrt et titalls droner og missiler mot «spesifikke mål» i Israel.

Israel estimerer at det er snakk om mer enn 100 droner, skriver CNN.

Angrepet startet lørdag kveld, sier IDF-talsperson Daniel Hagari, som kaller det en «alvorlig og farlig eskalering». Flere land i regionen har stengt luftrommene sine natt til søndag, blant annet Libanon og Irak.

KRIGSKABINETT: Israels statsminister Benjamin Netanyahu i møter med sitt krigskabinett natt til søndag. Foto: Statsministerkontoret i Israel

Ekspert: Et ventet angrep

Midtøstenforsker Dag Tuastad understreker at angrepet fra Iran er ventet, og at spørsmålet nå er om denne markeringen er tilstrekkelig for Iran og Israel.

– Iran er tvunget til å respondere på Israels angrep, men samtidig ønsker de ikke en direkte endring av situasjonen, mener han.

Tuastad tror dermed at situasjonen kan deeskaleres, med mindre det iranske droneangrepet fører til høye israelske dødsfall. Da vil situasjonen utvikle seg i en farlig retning.

Dag Henrik Tuastad<-Dag Henrik Tuastad

Førstelektor ved Midtøsten-studier ved UIO

– Hvis Israel angriper Iran på nytt etter denne responsen, vil det bli en farlig utvikling i krigen. Da vil Iran trykke på «Hezbollah-knappen», og da er det snakk om enorme mengder raketter som vil sendes mot Israel, sier forskeren.

– Det kan bli farligere for Israel enn noe de har stått overfor siden 1948.

Ifølge New York Times skal det israelske militæret holde møter natt til søndag for å vurdere hvordan de vil svare på angrepet fra Iran.

Les også: Bakgrunn: Frykter storkrig mellom Hiszbollah og Israel

– Ukjent farvann

Også Ali Vaez, som er leder for Iran-studier ved tenketanken International Crisis Group, understreker alvoret i situasjonen:

– Iran og Israel tar regionen inn i ukjent farvann. Det er vanskelig å overdrive hvor farlig dette øyeblikket er, og hvor katastrofale konsekvensene kan bli, sier han til New York Times.

Lørdag ble også et skip bordet av iranske spesialsoldater i Omanbukta i Hormuzstredet.

– Det ser ut som de følger noen forutsigbare skritt. Det som er farlig er hvis det skjer noe uventet. Men at man tar et skip er utenom det man hadde forutsett.

Bakgrunn: Derfor skjer angrepet

Bakgrunnen for Irans angrep mot Israel lørdag kveld og natt til søndag, er et angrep i Damaskus i Syria i begynnelsen av april.

Syv medlemmer i Irans Revolusjonsgarde drept i et angrep mot det iranske konsulatet i landet, som Israel har blitt beskyldt for å stå bak.

En høytstående iransk general ble drept. Israel har ikke tatt på seg ansvaret for angrepet, men USAs forsvarsdepartement har sagt at angrepet var israelsk.

Det har vært advart mot et angrep fra Iran i flere dager, og Israel har iverksatt flere tiltak for å forberede seg. Lignende tiltak har ikke Israel brukt siden terrorangrepet fra Hamas 7. oktober i fjor.

Ekspert Jo Jakobsen sa fredag til VG at det var ventet at Iran svarte på angrepet i Syria.

Israel har angrepet iranske mål i blant annet Syria i flere år, men det de gjorde nå ved å angripe Iran sin ambassade i Syria, løfter det opp til et nytt nivå, sa han til VG i et tidligere intervju.

– Det blir et voldsomt press på å svare på det. Det forventes at de svarer og tar hevn.

Read Entire Article