Ahmed Al-Saedi vil at Rødt skal bli et mer radikalt parti: – Jeg er ikke så glad i å sette grenser

1 week ago 14



Foto: Privat

Rød Ungdoms nye nestleder Ahmed Al-Saedi sletter nå ting han har lagt ut på nett før. – Jeg angrer på at jeg ikke tok vervet så alvorlig med en gang.

Publisert: 19.04.2024 11:25

Kortversjonen

Tirsdag denne uken ble han i politisk kvarter på NRK, av nyvalgt leder i Rød Ungdom (RU) Amrit Kaur, omtalt til hele Norge som « ... en iraker som elsker Lenin».

Inntil nylig hadde han også et profilbilde på Twitter/X der han sto oppstilt med et maskingevær i hendene.

22 år gamle Ahmed Al-Saedi fra Hønefoss, som til daglig er jusstudent, sier han ikke er «... så glad i å sette grenser for hva jeg kan si eller legge ut».

– Jeg bøyer meg ikke lett. Jeg er ikke i politikken for å tilfredsstille andre, sier han.

Kupp-påstander, en hemmelig radikal ungdomsfløy som ikke utelukker vold, datainnbrudd og en nestleder som har et profilbilde der han holder et Kalasjnikov-gevær. Maktskiftet i RU har fått mye omtale etter landsmøtet sist helg.

Alle i den nye ledertroikaen nekter for å ha noe med Kommunistisk enhet, som har operert internt i Rød Ungdom i tre år forut for helgens «kupp», å gjøre. Det inkluderer Al-Saedi.

Han vil heller ikke vil gå med på at det var et «kupp».

Frykt for mer hardbarket kommunisme

– Hvordan kan det være et kupp når det var så mange som stemte for? Det var et overveldende flertall. Det er heldigvis bare et mindretall som tror på det, sier RUs nye nestleder til Aftenposten.

Avsatt leder i RU, Liv Müller Smith-Sivertsen og resten av taperne, mente at Rødts ungdomsparti nå i realiteten er kuppet av gruppen.

Kommunistisk Enhet sier i sin plattform at de vil kjempe for revolusjon med fredelige midler «... så lenge som det er mulig», og de ber sine kamerater om å «... være beredt til å ta i bruk de nødvendige midlene for å verne vår bevegelse, dersom det skulle bli nødvendig».

Felles for frykten blant mange etter RUs landsmøte, er at maktskiftet med tiden vil gjøre det moderne Rødt til et mer hardbarket, kommunistisk parti.

Leder i Rødt, Marie Sneve Martinussen, gikk onsdag ut Facebook for å drive brannslukking:

«Rødt står krystallklart for en demokratisk sosialisme, som må være forankret i befolkningen og gjennom frie valg. Er det noen som slår ring om folkestyret er det oss. Dette har vi klargjort i flere omganger. Det er uomtvistelig fastslått i Rødts program og politikk, og er heller ingen grunn til å så tvil om», sier hun.

Leder i Rødt, Marie Sneve Martinussen, måtte onsdag ty til Facebook for brannslukking etter dramaet i Rødts ungdomsparti, Rød Ungdom. Hun presiserer at Rød Ungdom er en selvstendig organisasjon som tar sine egne valg. Foto: Olav Olsen / Aftenposten

Al-Saedi sier fokuset hans nå først og fremst er rettet mot å leve opp til den store tilliten han har fått fra RUs landsmøte. Og:

– Som medlem av Rød Ungdom ligger det i kortene at jeg ønsker at moderpartiet gjerne skal være mer radikalt, men dette er noe som i første instans ligger hos Rødts landsmøte. Ellers ser jeg frem til et godt samarbeid mellom oss, sier han.

Tror ikke på revolusjon

RUs nye nestleder har tidligere fortalt at bildet av ham med Kalasjnikoven ble tatt på en ferietur til Irak.

– Vi kjente sjefen på politistasjonen, så jeg fikk lov til å skyte, sa Al-Saedi til Nettavisen.

Nå har han byttet profilbilde.

– Jeg angrer på at jeg ikke tok vervet så alvorlig med en gang. Nå må jeg slette ting som er tatt ut av kontekst, sier han.

Ser du på fysisk vold som et legitimt politisk virkemiddel?

– Nei, jeg tar avstand fra bruk av vold og har ingen voldsbehov. Jeg studerer jus og har ikke tilknytning til noe som helst. Jeg har ikke behov for å utøve vold, sier Al-Saedi.

Jobber du for en kommunistisk revolusjon?

– Revolusjon kan være så mangt. Om Rødt får 50 prosents oppslutning ved stortingsvalget i 2025, vil det være en revolusjon i hvordan vi fører politikken vår, sier han.

Men RUs nestleder sier ikke har tro på revolusjon i Europa:

– Det er tilrettelagt godt her. Det er ikke så mange som sliter. Det vi har sett historisk, er at revolusjon skjer der folk har det kjipt, sier han.

– Nysgjerrig ungdom, ikke leninist

RUs nye leder Amrit Kaur, har tidligere gjort det klart i Klassekampen at hun står langt fra moderpartiet Rødt i en rekke saker. Hun er mer radikal, og vil heller ikke kalle Hamas en terrororganisasjon. Det samme gjelder for Al-Saedi.

– Vi er opptatt av å være løsningen. Uten løsning kan man fordømme til evig, men det skjer ingenting. Vi er opptatt av de materielle forholdene på bakken og at apartheid-Israel skal ikke få drive på, som de har gjort siden 1948, sier han.

Al-Saedi legger til at han forholder seg til FNs og Norges liste for terrororganisasjoner.

– En islamistisk gruppe som har drevet kamp mot Israel. Det er min oppfattelse av Hamas, sier han.

Kaurs beskrivelse av ham som «leninist», er han ikke så glad i:

– Lenin-uttalelsen er blåst opp. Jeg er en nysgjerrig ungdom, ikke en leninist. Men jeg har lest meg opp på sentrale skikkelser i bevegelsen, og synes de kommer med mye som er bra, og mye som er kritikkverdig, sier han.

Read Entire Article