Han bulket hennes bil. Hun sjekket prisen. Begge fikk bakoversveis.
Publisert: 15.07.2025 17:21
Kortversjonen
- Albert More bulket Janne Børresens bil ved en parkeringsplass. De trodde reparasjonen ville koste maks 10.000 kroner.
- Verkstedet anslo kostnadene til mye høyere på grunn av skadene på kameraer og teknologi.
- Økte reparasjonskostnader skyldes avansert teknologi i nyere biler, noe som påvirker forsikringspremier.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Albert More hadde ikke én ripe i lakken. I 25 år eide han førerkort uten å gjøre så mye som en Fiat fortred. Men så, en dag i april, skulle han rygge inn på en trang parkeringsplass.
Egentlig lå alt til rette for en fortsatt bulkefri tilværelse: Den ferske Teslaen hans var full av kameraer som varsler om hindringer som kommer for nær.
– Jeg trodde det skulle si «bip-bip-bip» når jeg nærmet meg en annen bil, sier More.
– Men solen skinte inn i kameraet, som også var litt skittent, så da sa det i stedet «Bom!»
More hadde rygget inn i nabobilen. Og ble en del av de stadig økende bulketallene som Aftenposten skrev om i mai.
Riktig nok var det ikke snakk om store skadene. Både Teslaen og Audien var ripet opp, men ikke verre enn at det burde kunne fikses med noen tusenlapper og litt lakk eller polering, tenkte More.
Så ringte han den andre bileieren.
«Hæ?!»
Janne Børresen satt på kontoret, da et ukjent nummer lyste opp på telefonen.
Hun ble glad for at More ringte og beklaget uhellet på parkeringsplassen. Senere, da hun og ektemannen fikk sett på skadene, gjorde de den samme vurderingen som ulykkesfuglen:
– Vi snakket om at dette kom til å koste maks 10.000 kroner. Men så har jeg heldigvis ikke hatt for vane å bulke biler, sier Børresen.
De sendte bilen til verksted og fikk et prisanslag.
– Og da tenkte jeg bare «Hæ?!»
Reparasjonen av skaden ville koste 32.500 kroner. Ripen var akkurat for dyp, noe som gjorde det nødvendig å koble fra kameraer og demontere større deler. I tillegg måtte forsikringsselskapet hennes dekke leiebil i de syv dagene bilen var på verksted.
En uke etter ulykken fikk Albert More en e-post fra Børresen med prisen. Han trodde at de kanskje slapp å dra inn forsikringsselskapene i saken, men nå ble det uunngåelig.
– Siden det uansett ble en forsikringssak, leverte jeg inn min bil for taksering av skaden, sier han.
– Og det ville koste 14.000 kroner pluss leiebil i tre dager. Altså endte vi med en prislapp på nesten 50.000 kroner for å fikse litt plast som uansett ikke ruster, og riper man ikke ser 80 prosent av tiden på grunn av støv og skitt.
Men Albert More og Janne Børresen er langt ifra de eneste bileierne som har fått bakoversveis av bulke- og riperegninger.
Regning på 200.000 kroner
– Det er blitt dyrere å reparere biler. Hovedgrunnen er nok at det er veldig mye mer avansert teknologi i nyere biler, sier Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF.
– Nå er bilene fulle av sensorer og kameraer. Selv en liten kræsj kan bli dyr, fordi en sensor bak kan bli ødelagt. Også billyktene er blitt mer avanserte og dyre å bytte.
En oversikt fra Finans Norge viser at nordmenns utgifter til bilreparasjoner stiger kraftig. Og det skyldes ikke bare at vi bulker oftere.
– Hver bilskade koster mer enn før å reparere, sier Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge, i en e-post.
Også hun peker på dyrere deler. Og en bilpark med stadig større andel moderne biler fulle av teknologi. Regningen for dette ender som oftest hos norske forsikringsselskaper. Som igjen øker prisene på forsikringspremier.
– En bil er ikke hva den en gang var. Dagens biler har gjennomgått en betydelig utvikling og er langt tryggere for både fører, passasjerer og omgivelsene, sier Jan Fleinsjø, mekaniker og rådgiver i Gjensidige.
Før hadde biler gjerne gummilister, solid støtfanger og skvettlapper, påpeker han. I dag er det sensorer og kameraer som gjelder. Og når man er uheldig med en nyere bil med avanserte sikkerhetssystemer, kan reparasjonskostnadene bli høye.
– En sak vi hadde, illustrerer godt hvordan en tilsynelatende «liten materiell skade» kan bli kostbar. En personbil trengte bare å få byttet støtfanger og hovedlykt, men totalsummen endte likevel på 200.000 kroner.
Droppet verksted
For Albert Mores del var det ikke aktuelt å la noen bruke 14.000 kroner å reparere en ripe han nesten ikke la merke til. Han ble enig med forsikringsselskapet om at de betalte ham 5700 kroner, så fikk han prøve å fikse skaden selv.
– Jeg har ikke gjort noe med det. Det kan jo komme noe mer som må fikses, så tar jeg det samtidig.
Det beste hadde så klart vært om det ble med den ene ripen i lakken. More skal i hvert fall gjøre så godt han kan.
– Nå er jeg mer opptatt av å kjøre forsiktig. Og ikke stole på ryggesensorer.