Det er få ting som engasjerer mer i nord enn spørsmålet om Nord-Norgebanen.
Ei omstridt togstrekning med 73 tunneler mellom Fauske og Tromsø til 300 milliarder kroner.
Og hvem som er imot og for utbygging blant de ulike politiske partiene kan være vanskelig å bli klok på.
Senest denne uka stemte Stortinget over et forslag fra SV, Sp og Frp om å starte planlegging av et togspor mellom Narvik og Bardufoss. Altså deler av strekningen.
En ny jernbane fra Fauske til Narvik, og videre til Tromsø er estimert å koste 256 milliarder kroner i den nye kvalitetssikringsrapporten.
Det dyreste alternativet, fra Fauske til Tromsø, med en egen jernbane fra Bjerkvik til Harstad er estimert å koste over 309 milliarder kroner.
Det billigste alternativet, Narvik til Bardufoss, er estimert å koste 50 milliarder kroner å bygge.
Forslaget kom som en del av totalforsvarsmeldingen, men ble nedstemt.
Arbeiderpartiet stemte imot til tross for at de i sitt eget partiprogram tilsynelatende er for bygging av Nord-Norgebanen.
Det provoserer stortingskandidat Torgeir Knag Fylkesnes i SV.
– De har nå nettopp vedtatt et program der de sier at de skal bygge Nord-Norgebanen. Når de da stemmer det ned ved første anledning, så viser jo at de ikke er villige til å stå for det de sjøl har vedtatt. At det er mer en form for stemmemagnet.
– Svært merkelig
Fylkesnes får støtte fra tidligere statssekretær og 1.-kandidat fra Nordland Senterparti Bent-Joakim Bentzen.
Han anklager også Arbeiderpartiet for å bruke Nord-Norgebanen som «valgflesk»
– Jeg finner det svært merkelig at Ap ikke stemmer for forslaget. Det er en viktig trasé for militær mobilitet, og en del av en fremtidig Nord-Norgebane. Men da får vi tolke vedtaket i partiprogrammet deres som valgflesk fra Arbeiderpartiet, sier Bentzen.
Vil avvente rapport
Tom Einar Karlsen sitter i transportkomiteen for Arbeiderpartiet er selv en ihuga tilhenger av Nord-Norgebanen.
Han skjønner at folk kan stusse over at Arbeiderpartiet stemte imot forslaget, men viser til at de vil avvente rapporten fra en faggruppe som skal analysere de militære transportbehovene i Norge.
– Jeg mener det vil være lurt å ta med seg innspillene fra den faggruppa før man tar den beslutninga.
Karlsen svarer slik på kritikken fra sine partikollegaer på rødgrønn side.
– Er det et rød-grønt stortingsflertall også etter neste valg har Nord-Norgebanen størst sjanse. Da mener jeg at da er det dumt av SV å holde på og skape usikkerhet om denne prioriteringa som vi jo er enige om.
Burde tatt det opp i budsjettforhandlingene
– Knag Fylkesnes i SV sier at dette er noe som Arbeiderpartiet bare bruker som en stemmemagnet?
– Da bør Knag Fylkesnes se seg selv i speilet. Hvis det var sånn at de var misfornøyd med oppfølginga av dette stortingsvedtaket, så burde SV ha tatt det opp i de budsjettforhandlingene som de har gjennomført med regjeringa hvert eneste år. Det har de ikke gjort.
Flertall på Stortinget for utbygging
NRK har gått igjennom partiprogrammene til samtlige parti. Det viser at er et klart flertall på Stortinget for utbygging av Nord-Norgebanen.
Men Nord-Norgebanen nevnes ikke spesifikt i partiprogrammene til noen parti, deriblant Senterpartiet og Venstre.
Et av de partiene har lenge vært en av de fremste forkjemperne for bygging av Nord-Norgebanen er Miljøpartiet de Grønne.
Partiet har enkelt og greit vært «for å bygge Nord-Norgebanen»
MDG kan komme til å snu
Nå kan det «togelskende» partiet komme til å endre syn under landsmøtet i helgen.
Andrekandidat for MDG i Nordland, Håkon A. Møller, har som mål å få sitt eget parti til å skrinlegge bygging av Nord-Norgebanen.
Foto: Adrian Dahl Johansen / NRKAndrekandidat fra Nordland, Håkon A. Møller reiste denne uka fra Bodø, passende nok med tog, med mål om å få eget parti til å skrinlegge bygging av togstrekningen nordover.
– Det vil være et paradoks om MDG, som har tatt mål av seg til å gjøre Stortingsvalget 2025 til et naturvalg, velger å gå inn for det som kommer til å bli et massivt naturinngrep i Nord-Norge, sier han til NRK.
Til landsmøtet er det flere forslag på bordet. Bygge, utrede mer eller skrinlegge helt.
– Blir det en vanskelig debatt på landsmøtet?
– Ja, det gjør det nok. Her er det mye følelser i sving, og det må vi ha respekt for, sier Møller, som understreker at han uttaler seg på egne vegne.
Partiledelsen har ikke ønsket å uttale seg nå, og vil la partiet diskutere saken fram til behandlingen i landsmøtet.
Mener Norge har råd
En full utbygging, vil ifølge en kvalitetssikringsrapport som regjeringen selv har bestilt, koste mellom 250 og 309 milliarder – altså 309.000.000.000 kroner. Eller 1,5 prosent av oljefondet.
Torgeir Knag Fylkesnes fra Troms SV mener det er noe «Norge absolutt har råd til», og kommer med ei sammenligning.
– Vi har et regjeringskvartal som vi nettopp har overskredet med nesten 1000 prosent. Vi har store samferdselsinvesteringer i flerfelts motorveier fra Oslo til hytteområder, som koster langt mer enn Nord-Norgebanen vil koste.
Publisert 09.05.2025, kl. 09.11