– Avhengige av at politiet ber Advokatforeningen om dispensasjon

1 month ago 22



2024-03-05T09:51:34.881121Z

Oppdatert: 2024-03-05T09:58:42.643820Z

Mandag startet Advokatforeningen opp protestaksjonen mot rettshjelpsatsen. Den rammer i første omgang på tre områder:

  • De hemmelige e-tjenestesakene i Oslo tingrett
  • KK-saker i Vest politidistrikt
  • KK-saker i Sør-vest politidistrikt 

I hvilken grad den første av disse kategoriene rammes får ikke vi i offentligheten vite noe om, ettersom begjæringenes eksistens er hemmelig. Men når det gjelder de andre kategoriene, så kjenner Rett24 til at det allerede er kommet minst én begjæring på dommerbordene.

Og i disse sakene er det altså rettens oppgave å oppnevne «skyggeforsvarer». 

Sterke fagfolk til pensjons- og familieområdet i Arbeids- og velferdsdirektoratet!

– Ikke mulig

Hva gjør så domstolene med disse?

– Utgangspunktet for oss er at det ikke er mulig for å behandle slike begjæringer uten at det er gitt dispensasjon, eller om det skulle finnes en unntaksregel. Vi er i utgangspunktet avhengig av at politiet ber Advokatforeningen om dispensasjon fra streiken, sier sorenskriver i Hordaland tingrett Håkon Rastum.

Ordlyden i KK-sakene fra straffeprosessloven § 100a er at retten «skal» oppnevne offentlig advokat når det kommer begjæringer om skjulte etterforskningsskritt fra påtalemyndigheten. Noen direkte unntak er ikke opplistet, ut over alminnelige nødrettsbetraktninger.

Unntakshjemler

– Så uten dispensasjon vil begjæringer om for eksempel telefonavlytting ikke bli behandlet?

– Om det ikke skulle finnes en unntakshjemmel, nei. Men dette vil være en konkret vurdering som dommeren i den enkelte sak må gjøre, og ikke noe jeg som domstolleder skal eller kan avgjøre.

– Så å bare kjøre videre uten forsvarer så godt man kan, er ikke et alternativ?

– I så fall ville det ikke være noen der til å anke disse kjennelsene. Da ville vi kanskje få et problem om halvannet år, når vi skal stå i retten, og det anføres at beviset er ulovlig innhentet. Men får vi en begjæring hvor det ikke er gitt dispensasjon, og politiet likevel fastholder begjæringen, kan ikke jeg som sorenskriver instruere dommer til enten å avvise saken, eller at man likevel kan behandle den uten forsvarer, sier Rastum.

Etter straffeprosessloven kan hemmelig ransaking gjennomføres uten rettens kjennelse dersom det ved opphold er «stor fare for at etterforskningen vil lide» – men ikke ut over 24 timer. Det samme gjelder skjult teknisk sporing og skjult kameraovervåkning. For sistnevnte er det ikke satt noen tidsfrist.

For telefonavlytting er politiet avhengig av bistand fra private teleoperatører, som normalt gjerne vil se en kjennelse før de åpner sine linjer.

Dispensasjon

Kontaktperson for samfunnsadvokater i Bergen Kim Brügger Villanger opplyser at foreningen ikke kan kommentere om det er kommet inn noen dispensasjonssøknader vedrørende skjult etterforskning.

I brevet som Advokatforeningen sendte ut til medlemmene før helgen, het det at «dersom det foreligger særlige omstendigheter ved saken som innebærer at den ikke bør utsettes, kan det søkes om dispensasjon til å gjennomføre oppdraget»

– Vi oppfordrer alle som får forespørsler om å ta oppdrag som er streikerammet, til å takke høflig nei inntil streiken avblåses, skrev foreningen, skrev Kristin Fagerheim Hammervik og Mette Yvonne Larsen, som ledere av henholdsvis Bistandsadvokatutvalget og Forsvarergruppen.

Read Entire Article