Johannes Høsflot Klæbo har blitt VM-konge, men suksessen har ikke kommet gratis. I denne saken forteller hans nærmeste om ofrene familien gjør for at 28-åringen skal få oppfylle drømmen.
– Det er et helt ko-ko liv, det er ingen som skjønner hva vi holder på med, sier mamma Elisabeth Høsflot Klæbo.
Hun har stort sett bodd alene i huset i Trondheim siden tidlig i høst. Samtidig har pappa Håkon og Johannes fartet Europa rundt på konkurranser og treningsopphold.
– På dager som i dag er det verdt det, men det hadde vært hyggelig å kunne være litt sammen. Jeg gleder meg til vi kan begynne å feire jul sammen med Johannes, for det har vi ikke gjort på noen år, sier Håkon Klæbo.
HEIAGJENG: Elisabeth Høsflot Klæbo (til høyre) sammen med sin far og Johannes’ trener, Kåre Høsflot.
Foto: Terje Pedersen / NTBFor i jula fikk kjæresten Pernille Døsvik noen sårt tiltrengte dager med skistjernen, men selvfølgelig under et høydeopphold i Davos i Sveits.
– Siden oktober har vi møttes ti dager, så får vi se om det blir noe mer etter VM, sier hun, som har stilt opp som supporter og afterskivert under VM. Derimot uten noen form for nærkontakt med kjæresten.
– Det er ikke bra
– Jeg har mulighet i VM på hjemmebane én gang, og har lyst til å bruke den muligheten. Da orker jeg ikke at jeg skal ha slurvet på ting som jeg ikke trenger å slurve på, forteller Johannes Høsflot Klæbo.
Han snakker om det ekstremt strenge regimet han har underlagt seg selv og sine nærmeste støttespillere under VM i Trondheim. Så langt har det blitt fem gull, noe som neppe hadde gått om han ble syk underveis.
Og familien holder ut litt til, selv om savnet etter familietid og nærvær stadig er der. Men pappa Klæbo klager ikke.
– Jeg synes mer synd på en 28-åring som har mer enn 150 døgn i år med sin far.
– Det er i hvert fall 125 for mye, gliser skiløperen selv.
SER SEG TILBAKE: Klæbo har herjet med konkurrentene under ski-VM.
Foto: NRK«Er det verdt det?» spør NRK. Klæbo lar spørsmålet henge.
– Om det er verdt det? Det har vært forbanna kjedelig, men akkurat nå føles det verdt det. Jeg har satt alt annet på vent en periode, og reist rundt med «fadern» i to år med tanke på det som skal skje her. Da er det godt å få betalt for det, sier han.
Samtidig er han klokkeklar på at det ikke blir like mange døgn med faren neste år. Mamma er enig.
– Han kan ikke leve sånn for evig og alltid. Det er ikke bra, sier Elisabeth.
– To meter er en bra grense
Lasse Gimnes er hyret inn for å styre hele familien Klæbos omgang med media gjennom mesterskapet.
Overfor NRK avslører han detaljene i smittevernregimet – som blant annet handler om at han selv skal holde god avstand til de aller fleste.
– Vi prøver å holde så lang avstand som mulig og ha minst mulig kontaktpunkter. Og to meter er vel en bra grense, sier han.
EN AV FÅ: Medierådgiver Lasse Gimnes er en av bare tre personer utenfor utøverhotellet som kommer i nærheten av Johannes Høsflot Klæbo under VM.
Foto: Anders Skjerdingstad / NRK– Hvordan er teamet fordelt her nå?
– Hovedpersonen er på Scandic Lerkendal og er en del av den kohorten. Og så er vi to stykker her. Han som lager dokumentar bor sammen med meg her, sier Gimnes når NRK møter ham utenfor leilighetsbygget i Ilsvika der han holder hus.
– Og så har vi Håkon, som er pappa og manager. Han bor hjemme alene i sitt eget hus.
– Hva med samboer Pernille, mor, morfar og så videre?
– De er fordelt litt utover på andre steder. Så de er ikke en del av kohorten som vi fire er en del av.
Klæbos gullkompis fra lagsprinten Erik Valnes, sier han har merket en endring hos trønderen.
– Han har et annet press enn oss andre, kanskje. Det er litt mer intenst. Og så går han seks øvelser. Det er kanskje litt mer å tenke på for han, så jeg skjønner at han kanskje lukker seg litt mer inne enn mange andre, forteller Valnes.
Dropper egen fysio
Sett bort ifra de personene Klæbo er i kohort med på utøverhotellet, er Lasse Gimnes, pappa Håkon og den nevnte fotografen de eneste som er klarert for å komme helt i nærheten av Johannes Høsflot Klæbo fra til 28-åringen er i mål på femmila lørdag 8. mars.
Selv ikke Klæbos personlige fysioterapeut, Megan Stowe, slipper han helt innpå seg. Hun ankom fra USA onsdag kveld.
Stowe har vært en viktig støttespiller for Klæbo de siste årene, men i VM er det landslagets fysioterapeut han bruker.
– Jeg har ikke tid til å ha så veldig mye behandling underveis uansett. Hvis noe dukker opp, er hun er og kan bidra, sier han.
INGEN NÆRKONTAKT: Fysioterapeut Megan Stowe (t.h.) har vært viktig for Johannes Høsflot Klæbo i VM-forberedelsene, men i VM må selv hun holde avstand.
Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRKKlemmeforbud
Klemmeforbud er logisk nok en del av regimet.
– Det er vel ingen som skal gi ham en eventuell seiersklem. Han satser på å gå mange løp. Forhåpentligvis blir det seks konkurranser. Og da er det veldig viktig at han holder seg sykdomsfri, sier Gimnes.
VERDT Å VENTE PÅ: Når du ser Johannes Høsflot Klæbo gi kjæresten en klem, har han sannsynligvis gått sitt siste VM-løp i Trondheim.
Foto: Terje Pedersen / NTB– Så Pernille, mor og besteforeldre må vente med klemmen?
– Ja, Pernille og besteforeldre er ikke en del av denne kohorten, så de holder avstand. Men de kommuniserer via andre virkemidler, sier han.
– Tror du noen synes det er litt hysterisk?
– Ja, det tror jeg. Det er jo litt hysterisk, men det er sånn det må være når man skal sannsynliggjøre for at man ikke skal bli syk, sier Lasse Gimnes.
Klæbos regime kan føre ham til historiske seks av seks VM-gull, når femmila går av stabelen lørdag klokken 11.30. Følg og hør den på NRK Sport på radio.
Publisert 08.03.2025, kl. 07.42