Banket gul og blå. Avkappet øre. Knapt ved bevissthet. Her føres de terror-mistenkte inn i retten.

1 month ago 29



Det er full forvirring om alle de fire som er siktet for Moskva-terroren, har erklært skyld. Alle hadde synlige tegn på mishandling ved fengsling.

En av de mistenkte blir ført inn i retten i Moskva av politiet. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Publisert: 25.03.2024 12:20

Gjennom et glass kan Mukhammadsobir Faizov skimtes. Øynene er lukket og han er knapt ved bevissthet. Russiske medier som er til stede melder om at han er torturert av sikkerhetsstyrkene under avhøret.

Også tre andre har synlige merker etter nådeløs behandling. Alle ble ført inn i retten i Moskva søndag. De fire er hovedmistenkte etter terrorangrepet på en konserthall i Moskva fredag. Minst 137 russere ble drept og over 150 er såret.

Den islamistiske terororganisasjonen Den islamske stat (IS) har tatt på seg ansvaret for terrorangrepet.
De fire er identifisert som Dalerdzjon Mirzojev (32), Saidakrami Ratsjabalizoda (30), Sjamsidin Fariduni (25) og Mukhammadsobir Faizov (19). De skal komme fra Tadsjikistan, et land i Sentral-Asia som grenser til Afghanistan, Kina, Kirgisistan og Usbekistan.
Bildene fra retten viser at de har store hevelser og sår i ansiktet. En av de hovedmistenkte, Ratsjabalizoda, skal ha fått skåret av det ene øret under pågripelsen.

På sosiale medier sirkulerer det bilder der han tvinges til å spise det avkappede øret. Videoen er imidlertid ikke verifisert av nyhetsbyrået AP.

I retten hadde han bandasje rundt øret.

Faizov som virket bevisstløs i retten, ble tatt hånd av helsepersonell underveis. Han hadde hvite sykehusklær på seg.

Mukhammadsobir Faizov, en av de mistenkte i fredagens skyting i Moskva, satt i et glassbur i retten. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Hvor mange har erkjent skyld?

Russiske medier rapporterte først at alle de siktede hadde erkjent skyld i saken. Men nå råder det full forvirring om hvor mange av dem som virkelig har gjort det. Ifølge rettsdokumentene er det snakk om to, Mirzojev og Ratsjabalizoda.

Tilstanden deres setter også spørsmålstegn med hvordan avhørene har foregått. Har de hatt muligheten til å forklare seg fritt?
De er uansett siktet etter terrorparagrafen med livsvarig fengsel som øverste strafferamme.

Nekter å kommentere henrettelse

Det har også vært snakket om henrettelse. Men så langt har russiske myndigheter vært tilbakeholden med kommentarer om eventuell straff.

Kremls talsperson Dmitrij Sergejevitsj Peskov, som er talsperson for Putin, sier mandag at det er upassende å si noe om etterforskningen på nåværende tidspunkt, ifølge Reuters.

Kremls talsperson ville ikke kommentere behandlingen av de fire varetektsfengslede og den tilsynelatende mishandlingen under avhør.

Han sier heller ikke at de vil delta i en diskusjon om bruken av dødsstraff av de fire.

Har vist en 90 sekunder lang video

President Vladimir Putin sa i en tale lørdag at de fire mistenkte ble pågrepet lørdag kveld, mistenkt for medvirkning til terrorangrepet.

Den ytterliggående islamistgruppen IS har tatt på seg ansvaret for terrorangrepet.

IS har offentliggjort en 90 sekunder lang video som viser gjerningsmennene på åstedet.

Putin gir på sin side Ukraina skylden for angrepet. Han hevdet i sin tale at de mistenkte ble pågrepet mens de flyktet til Ukraina. Ukrainske myndigheter avviser påstandene.

Read Entire Article