Bidens klare beskjed til Iran: – Ikke gjør det

3 weeks ago 17



USAs president Joe Biden sa fredag at han venter at Iran vil angripe Israel om kort tid. Hans beskjed til Iran var kort og konsis: – Ikke gjør det.

Irans øverste leder Ali Khamenei sier at Israel må og vil bli straffet for angrepet på det iranske konsulatet i Syria tidligere i april. Foto: Lohne Jørgen R / Aftenposten

Publisert: 12.04.2024 23:40

President Biden gjentok også at USA er helhjertet opptatt av å forsvare Israel. Bidens uttalelser kom under et møte med journalister fra CNN og andre medier i Det hvite hus.

– Jeg vil ikke gå i detalj om etterretningsinformasjon, men vi forventer at et angrep vil skje før heller enn senere, sa Biden – som briefes om utviklingen i Midtøsten flere ganger daglig.

Syv medlemmer av Irans revolusjonsgarde ble drept i et angrep mot det iranske konsulatet i Damaskus 1. april. Israel er blitt beskyldt for å ha stått bak angrepet, men har ikke kommentert anklagene.

Frykt for eskalering

Irans øverste leder Ali Khamenei sa onsdag at Israel må og vil bli straffet for angrepet på det iranske konsulatet.

– Det onde regimet gjorde en feil og må straffes, og det skal det bli, sa Khamenei i en tale som markerte slutten på ramadan.

USA venter at Iran vil gjennomføre et angrep mot Israel som er større enn vanlig, men ikke så stort at USA trekkes inn i krigen. Det har en amerikansk tjenesteperson opplyst til Reuters. Samtidig sier USA at de ikke ønsker å bli trukket inn i en utvidet krig.

USA har de siste dagene vært i høy beredskap av frykt for at et hevnangrep på Israel kan føre til en større krig i regionen.

USA flytter nå flere ressurser til Midtøsten, både som avskrekking og for å beskytte amerikanske styrker. Det har en talsperson for det amerikanske forsvaret sagt til Sky News.

I kulissene jobbes det hardt for å unngå at koflikten eskalerer. Ifølge amerikansk UD har utenriksminister Antony Blinken de siste dagene hatt samtaler med sine motparter i Tyrkia, Kina og Saudi-Arabia for å be dem bidra til å dempe Irans hevnlyst. Også den tyske og den britiske utenriksministeren har bedt iranske myndigheter om å besinne seg.

Foto: Svein Eide

Fraråder reiser

I Norge har Utenriksdepartementet siden 7. oktober i fjor frarådet alle reiser til Israel som ikke er strengt nødvendige. Fredag ble ordlyden innskjerpet.

– Angrepet på Israel fra Hamas i Gaza 7. oktober 2023 har forverret sikkerheten i landet. Situasjonen i Israel er alvorlig og uforutsigbar, skriver UD.

– Basert på informasjon fra det amerikanske utenriksdepartementet, gjengitt i israelske media, kan det være en økt risiko for et iransk angrep mot Israel de kommende dagene.

Sikkerhetsnivået er høynet i Israel, først og fremst i områdene nær Gazastripen, men også ved Golan på grensen mot Syria.

UD ber folk være forsiktige i grenseområdene mot Egypt og Libanon.

– Dersom demonstrasjoner og voldelige sammenstøt bryter ut, bør du forlate stedet umiddelbart. Der mulighetene for å forlate området er begrenset, kan butikker eller restauranter brukes som midlertidige tilfluktssteder, er rådet fra UD.

– Vil bli straffet

Angrepet 1. april forårsaket store ødeleggelser på konsulatdelen av den iranske ambassaden.

– Konsulatet og ambassaden til hvilket som helst land er det landets territorium. Da de angrep vårt konsulat, angrep de vårt territorium, sa Khamenei.

I tillegg til de syv medlemmene av Revolusjonsgarden ble ni andre mennesker drept, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

Iran har også tidligere uttalt at de vil hevne angrepet. Den israelske utenriksministeren Israel Katz advarer derimot Iran mot å angripe Israel.

– Hvis Iran angriper fra eget territorium, vil Israel svare med å gjennomføre angrep i Iran, skriver Katz på X (tidligere Twitter).

Read Entire Article