Blant unge velgere er det nå et klart flertall for å melde Norge inn i EU. Det bør være en tankevekker.

1 month ago 32



I likhet med Sverige er det et generasjonsskifte på gang i Norge i synet på EU. Blant unge velgere er det et klart flertall for å melde Norge inn i EU, skriver Frederick T. Mortvedt. Foto: Shutterstock, NTB

Snart er det ingen sosialistiske partier i våre EU-naboland som krever utmelding fra unionen. Det bør den norske venstresiden merke seg.

Publisert: 25.03.2024 14:03 | Oppdatert: 25.03.2024 14:18

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

«Vi vil fornye vår tilnærming til EU for en ny generasjon.» Det sa Jens Börjesson, lederen av programkomiteen for Vänsterpartiet, til det svenske Altinget i fjor. I utkastet til nytt partiprogram, som skal behandles på landsmøtet senere i vår, foreslås det å kutte punktet om å melde Sverige ut av EU. Om landsmøtet stiller seg bak den nye formuleringen, er utmelding ikke lenger et mål i seg selv.

Det gjør de trolig òg.

Oppsiktsvekkende positive

Svenskene er oppsiktsvekkende positive til EU. Ifølge Eurobarometer mener om lag fire av fem svensker at EU-medlemskapet er bra for landet. Støtten er størst på venstresiden og blant unge.

De siste seks årene har ikke utmelding stått høyt på agendaen til de svenske sosialistene. Hverken ved riksdagsvalget 2018 eller europaparlamentsvalget 2019 gikk Vänsterpartiet til valg med et krav om utmelding. Kursendringen ble kjempet frem av daværende partileder, nå toppkandidat til Europaparlamentet, Jonas Sjöstedt.

Velgerne til Vänsterpartiet har også gjort en helomvending. I 1993 støttet kun 12 prosent EU-medlemskap. I 2021 var 56 prosent for. Med dette som bakteppe lå det kanskje i kortene at partiprogrammet var klart for en liten oppdatering.

I likhet med Sverige er det et generasjonsskifte på gang i Norge i synet på EU

I EU-landene Sverige, Danmark og Finland er det bare Vänsterpartiet som fortsatt har programfestet utmelding blant de sosialistiske partiene. I Finland er Vänsterförbundet tilhengere av medlemskap, og i Danmark går de sosialistiske partiene i stadig mer EU-vennlig retning.

SVs og Rødts søsterparti i Danmark, Enhedslisten, gikk i 2022 fra et standpunkt for utmelding til at det ikke var et mål i seg selv. SVs andre søsterparti i Danmark, Socialistisk Folkeparti, er siden 1990-tallet blitt stadig mer positiv til EU. I dag sitter partiets europaparlamentarikere i den EU-positive grønne gruppen i Europaparlamentet.

Klart flertall blant unge

I Norge har Koronakommisjonen, Forsvarskommisjonen og Totalberedskapskommisjonen tilrådet tettere tilknytning til EU. Spørsmålet er imidlertid hvor mye det eksisterende avtaleverket kan utvides før fullt medlemskap er mer hensiktsmessig, bemerker to Nupi-forskere i fagtidsskriftet Internasjonal Politikk. Vi trenger en ny debatt om vår tilknytning til Europa – også i SV.

I likhet med Sverige er det et generasjonsskifte på gang i Norge i synet på EU. Blant unge velgere er det et klart flertall for å melde Norge inn i unionen. Det bør være en tankevekker for norske sosialister.

I disse dager arbeider SVs programkomité med et nytt partiprogram til stortingsvalget 2025. Komiteen bør se til våre naboland og grundig vurdere hvilken tilknytning Norge skal ha til Europa fremover. Parallelt med dette bør SV-ledelsen løfte en intern EU-debatt i partiet etter modell fra Nato-debatten.

Min anbefaling er at vi slår våre pjalterpjalterGå sammen om noe (med små midler). Kilde: ordbøkene.no sammen med våre europeiske kamerater i kampen mot fascismen, klimakrisen og ulikhetskrisen og går inn for fullt norsk EU-medlemskap.

Read Entire Article