Budskapet fra dem spriker fullstendig

1 week ago 16



De sitter i samme regjering. De jobber i samme departement. Det skulle man ikke tro.

Anne Beathe Tvinnereim og Espen Barth Eide jobber i samme departement, men snakker helt ulikt. Foto: Jan T. Espedal

Publisert: 25.04.2024 13:51

Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Den ene er utenriksminister. Den andre er utviklingsminister. Begge holder til i Utenriksdepartementet. Analysen deres spriker så mye at det sprenger veggene i departementets kontorer på Victoria terrasse i Oslo. Og det på et sentralt spørsmål om Norges sikkerhet og beredskap.

Utviklingsminister og Senterparti-nestleder Anne Beathe Tvinnereim er helt kategorisk i et svar til Aftenposten. Avisen skrev her på lederplass at et tett samarbeid med EU «er avgjørende for norsk sikkerhet og beredskap».

Tvinnereim føyser det vekk. Hun svarer at Aftenposten «sauser sammen» ting. Hun viser til at «80 prosent av Nato-landenes forsvarsutgifter blir dekket av land som ikke er EU-medlemmer». Og slår deretter fast: «Nato er Norges sikkerhet, ikke EU.»

Hva sier så hennes departementskollega utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) om saken?

Også han understreker Natos betydning. Han stopper likevel ikke der.

I en redegjørelse om EU- og EØS-saker for Stortinget tirsdag brukte han ordet «sikkerhet» 22 ganger. Han sa blant annet:

«Det er viktigere enn noen gang å videreutvikle samarbeidet med EU for å trygge Norge. Det handler ikke om å velge mellom EU og Nato, men snarere om å styrke vår totale evne til å ivareta Europas sikkerhet.»

Han sa også dette om hva regjeringen – der Tvinnereim er statsråd – har gjort:

«Siden invasjonen av Ukraina har regjeringen styrket det praktiske sikkerhets- og forsvarssamarbeidet med EU betraktelig.»

Han viste videre til at Norge er blitt med i et samarbeid for å få opp produksjonen av ammunisjon. «Dette er en investering i norsk og europeisk sikkerhet», sa Eide.

Han sa:

«Norges medlemskap i Nato er fundamentet for norsk sikkerhet og forsvar. I tillegg har samarbeidet med EU blitt stadig viktigere.»

Han sa:

«Rollefordelingen som avtegner seg, gir økt kollektiv styrke i en ny sikkerhetspolitisk tid. Norge må legge til grunn at EUs plass i europeisk sikkerhetsarkitektur vil bestå, og at utviklingen sentralt i Europa vil fortsette.»

Eide fremmet ikke dette budskapet på vegne av seg selv. Han sa det på vegne av regjeringen, der Senterpartiet sitter sammen med Arbeiderpartiet.

Det vil være en fordel om Tvinnereim finner ut om hun er enig med sin kollega og i regjeringens politikk. Eller om hun mener at han sauser sammen ting.

Read Entire Article