Christian Tybring-Gjedde (Frp) gir seg i politikken etter snart 20 år: – Jeg kunne fått en telefon

2 weeks ago 11



Frps Christian Tybring-Gjedde er kritisk til lanseringen av tidligere justisminister Tor Mikkel Wara som hans etterfølger på Stortinget. – Kanskje det er på tide å sette en kvinne på topp? sier han.

Christian Tybring-Gjedde er glad for at han snart er ferdig på Stortinget. – Jeg er ikke motivert til å ta en ny periode, sier han til Aftenposten. Foto: Rodrigo Freitas / Aftenposten

Publisert: 18.04.2024 15:31

Det begynner å bli folksomt blant dem som ønsker seg en plass på Oslo Frps stortingsliste.

  • Frps tidligere justisminister Tor Mikkel Wara har sagt til VG at han ønsker seg førsteplassen på listen – og bare den.
  • Fpu-leder Simen Velle sier til samme avis at han håper å kapre annenplassen.
  • Frp-profil Aina Stenersen har sagt til Aftenposten at hun også vil representere Oslo Frp på Stortinget.

I dag er Christian Tybring-Gjedde den eneste Frp-eren som er valgt inn fra Oslo. Han har vært valgt inn i hele fem perioder – nesten 20 år. På Stortinget har han markert seg som en av Frps mest innvandringskritiske stemmer.

Han har ikke avklart offentlig om han tar gjenvalg – før nå.

Tybring-Gjedde møter oss på sykkel. «Er ikke det politisk korrekt, da?» sier han og smiler. Han har invitert Aftenposten til Vigelandsparken for å fortelle at nok er nok.

– Jeg er ikke motivert til å ta en ny periode på Stortinget, sier han til Aftenposten.

– Jeg tror jeg er mye mer populær utenfor Oslo enn jeg er i Oslo. Det er ikke mange som holder flere foredrag enn meg, sier Christian Tybring-Gjedde. Foto: Rodrigo Freitas / Aftenposten

Savnet en telefon fra Wara

Den kjente Frp-politikeren forteller at han allerede for ett år siden nevnte internt at dette ville bli hans siste periode.

Det er tydelig at Tybring-Gjedde har en del mot seg i eget parti. Lanseringen av Wara som en mulig listetopp er blitt godt tatt imot av flere Frp-profiler, som stortingsrepresentant Roy Steffensen, FpU-leder Simen Velle og tidligere nestleder Ketil Solvik-Olsen.

– Jeg har ikke vært særlig imponert over jobben han har gjort for Oslo mens han har sittet på Stortinget, sa Andreas Meeg Bentzen om Tybring-Gjedde til Aftenposten nylig.

Han var fylkesleder i Oslo Frp frem til 2. mars i år.

Tybring-Gjedde vil ikke kommentere det. Han vil ikke ha et bittert sorti fra norsk politikk. Han har hatt gode år og er fornøyd, sier han. Han vil ikke kritisere noen.

Men han er irritert over prosessen i Oslo og «utfordrerne» Wara og Velle, som plutselig dukket opp i VG.

– Det som overrasket meg, var at jeg ikke fikk beskjed. Dette hadde jo vært klart om jeg hadde fått en telefon. Det hadde ikke vært noe vanskeligere enn som så, sier han.

– Hvem tenker du kunne tatt en telefon?

– De som skulle hevde at de skulle utfordre meg.

Det hele virker styrt, sier han.

– Av hvem?

– Nei, av mediene. Det blir skrevet om som om det allerede er avgjort. Jeg synes det har vært en helt unødvendig uryddig prosess. Så jeg er fornøyd med å være ferdig.

Selv trekker han frem Stenersen som en god arvtager.

– Jeg synes hun er blitt forbigått på en måte.

Han trekker frem at hun i årevis har lagt ned en enorm innsats for Oslo Frp.

– Og så plutselig ble bare de to presentert som en helhetlig pakkeløsning. Så jeg vil sende en utfordring til nominasjonskomiteen. Kanskje det er på tide å sette en kvinne på topp?

– Dersom det kommer til en votering på nominasjonsmøtet, tror jeg Wara vil tape en kamp om førsteplassen mot Aina Stenersen, legger han til.

Christian Tybring Gjedde avslører at konen hans, tidligere statsråd Ingvil Smines Tybring-Gjedde, er i slekt med han som sto modell for selveste Sinnataggen. Han var onkelen til faren hennes. Foto: Rodrigo Freitas / Aftenposten

Vil drive med samfunnsanalyse

Nå er Tybring-Gjedde motivert for å gjøre noe helt annet. Før han var stortingspolitiker, jobbet han i Forsvarsdepartementet.

– Jeg liker samfunnsanalyse, og det er det jeg har lyst til å jobbe med nå videre, som konsulent eller på oppdrag.

For tiden er hans mest opptatt av utenrikspolitikk og forsvarspolitikk.

Han mener selv at samfunnsanalyse er hans sterkeste kort.

I 2019 fikk Tybring-Gjedde gjennomslag for at Stortinget likevel skulle serve pølse av svin under en juletrefest.

– Det er første gang jeg har fått noe gjennomslag i norsk politikk, sa Tybring-Gjedde til TV 2.

Han bryter ut i latter da Aftenposten spør om han har hatt noen nye gjennomslag siden den gang, eller om det ble med svinepølsene.

Kommentaren var ment humoristisk, forteller han.

– Jeg har mange ting jeg har utført og er stolt av. Jeg fikk stanset salget av Bergen Engines til russiske interesser, og jeg fikk Norge inn i European Defence Fund (EDF), sier han.

Selv mener han et av hans viktigste bidrag til norsk politikk er hans analyse av innvandringspolitikken og hvordan denne har påvirket den offentlige debatten. Analysen har slått til, mener han selv.

Og det han sa og skrev for mange år siden, og som da var kontroversielt, er nå blitt gangbar mynt, forteller han.

– Ta Ola Svenneby i Unge Høyre, for eksempel. Han sier jo nå at samfunnet er i ferd med å rives fra hverandre og vil ha total innvandringsstopp.

Tar ikke ansvar for nedgangen i Oslo

Det har vært mye styr i Oslo Frp. I 2020 ble partiet satt under administrasjon. Etter dette er flere politikere ekskludert. Tybring-Gjedde har åpent fortalt at han ikke har villet delta på møter i Oslo Frp.

– Det som skjedde, var jo at det legitime valgte styret ble avsatt. Det synes jeg var en veldig unfair prosess. Da kom det jo inn nye folk som hadde blitt satt inn av partiledelsen. Veldig mange ble veldig overrasket, veldig skuffet og lei seg. Og jeg følte meg som en del av det gamle styret.

Han legger til:

– Jeg tror jeg er mye mer populær utenfor Oslo, enn jeg er i Oslo. Det er ikke mange som holder flere foredrag enn meg.

Frps valgresultater i Oslo har stupt siden 2005, da Tybring-Gjedde ble valgt inn for første gang.

– Har du noe av ansvaret for det?

– Nei, det synes jeg ikke jeg har ansvar for i det hele tatt.

Han viser til at Oslo Frp har hatt sin andel av politiske skandaler gjennom årene.

– Men, nei, ingen har hatt noe på meg – bortsett fra politikk. Jeg har ikke gjort noe galt. Så nei.

Christian Tybring-Gjedde syns ikke han «i det hele tatt» har ansvar for Frps dalende valgresultat i Oslo de siste 20 årene.   Foto: Rodrigo Freitas / Aftenposten
Read Entire Article