Champagnekorker som spretter til værs, vaiende norske flagg og langbord fylt opp av festglade gjester. 17. mai er årets store festdag, men det er også mange som kjenner på et press rundt denne dagen.
En av dem er Maria Tessem. Det var VG som omtalte saken først. Også lokalavisa TA har skrevet om saken.
– Det er en dag med mye forventninger og press om at vi skal samles og vi skal ha det store langbordet med champagnefrokost. Det jeg har kjent de siste årene, er følelsen av å ikke ha muligheten til å samle en sånn stor gjeng.
I en video på TikTok delte hun nylig åpent om tankene sine:
«Er jeg den eneste som syntes at 17. mai er en litt vanskelig dag? Det er en dag med veldig mye forventninger om at i dag skal vi kose oss. Jeg føler også på dette presset med at vi skal ha en gjeng»
Hun sier hun har mange venninner, men at det er følelsen av å ikke ha den gjengen, som blir vanskelig.
– Da blir det spesielt tydelig på sånne dager som 17. mai eller nyttårsaften, og andre sånne festdager.
Føler du ekstra press på 17. mai?
Utrolig respons
Etter at hun la ut videoen på TikTok har hun fått enorm respons.
– Det var så skummelt å dele det. Det er jo mine følelser, på en måte. Men så fikk jeg så mange tilbakemeldinger fra andre som følte på det samme. Det er jo både godt og vondt. Men så føler jeg meg ikke så alene om det, på en måte.
Hun sier at normalt pleier hun ikke å være så åpen, men at denne gangen føltes det ekstra viktig.
– Jeg tror det er veldig, veldig viktig. Hvis du ikke sier at du kjenner på disse tingene, er det heller ingen som vet at du føler deg ensom. At jeg delte den videoen kan kanskje få flere til å dele sine tanker, sier hun.
Spesiell invitasjon
Etter at hun hadde delt videoen fikk hun plutselig en melding i innboksen som hun overhodet ikke hadde forventet.
– Da fikk jeg en melding av Else Kåss Furuseth, der hun skrev at jeg hadde inspirert henne til å lage et 17. mai-arrangement gjennom partiet hennes, Ensomhetspartiet. Det er jeg så glad for.
11.24
Else :Hei! Else her! Kloke tanker i VG. Inspirert av deg, blant annet, så skal jeg lage en åpen 17. mai frokost. Vil du komme? Else
– Maria beskrev det så mange føler.
Det sier Else Kåss Furuseth.
– Tankene hennes føltes egentlig som en invitasjon til meg. Da måtte jeg arrangere en 17. mai-frokost for alle. Så da inviterte jeg henne, og alle som vil til 17. mai-frokost mellom klokken 10 og 12 på selve dagen.
Else Kåss Furuseth
Norsk standupkomiker, skuespiller, reporter og programleder.
Hun sier det var Maria som ga henne et spark bak.
– Jeg tok det veldig personlig, så det var hun som ga meg ideen. Jeg ringte henne og takket henne for det.
Else Kåss Furuseth har nok å gjøre før den kommende 17. mai-feiringen i Oslo.
Foto: Knut Are Tornås / NRK
Else Kåss Furuseth har nok å gjøre før den kommende 17. mai-feiringen i Oslo.
Foto: Knut Are Tornås / NRK
Kåss Furuseth sier det er litt å organisere til den store feiringen, for til nå har mellom 50 og 100 mennesker meldt seg på.
– Jeg føler egentlig at jeg holder på å organisere en slags konfirmasjon, om du vil, nå. Men maten begynner å være i orden. Jeg har ikke laga den ennå, men jeg har planlagt, ler hun.
Mange har forventinger om champagnefrokost til 17.mai.
Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Mange har forventinger om champagnefrokost til 17.mai.
Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Kan fjerne skam
Kåss Furuseth roser Maria for åpenheten.
– Jeg tenker at Maria er med på å fjerne skam og stigma ved å si høyt: Jeg er litt ensom da. Det kan føles så veldig alvorlig, og det kan være vanskelig å vite akkurat hvordan ensomhet ser ut.
Også Mental Helse mener Marias åpenhet er svært viktig.
Alexander Austad Aas
Daglig leder for Mental Helse Hjelpetelefonen
– Jeg tenker at det er veldig viktig at noen tør å være åpne om samme følelser. Det er mange som sitter og kjenner på det samme. Det å høre at andre har det på samme måte, kan gjøre at man kjenner seg mindre alene.
Det sier daglig leder i Mental Helses svartjenester, Alexander Austad Aas. Han sier de mottar rundt 800 henvendelser hver dag fra folk som trenger noen å snakke med.
– Vi merker en forskjell når vi nærmer oss merkedager som 17. mai. Da er det flere av samtalene vi får inn som handler om ensomhet, utenforskap og sosialt press. Det er mange forventninger knyttet til sånne merkedager.
Istedet for å grue seg til nasjonaldagen er det nå glede Maria føler.
– Jeg gleder meg. Nå skal jeg feire sammen med Else og 50 andre i Oslo. Det blir en fin dag.
Publisert 07.05.2025, kl. 17.06