Denne DNT-hytta burde ha vært stengt hele året

3 weeks ago 14



Den Norske Turistforenings (DNT) hytte Snøheim på Dovre bør stenges av hensyn til villreinen, mener Henrik Hovland, som er leder i Naturvernforbundet Oslo Nord og tidligere vandrende vakt for DNT. Foto: Olav Olsen

Hytta holder stengt i påsken, men burde ha vært stengt hele året.

Publisert: 09.04.2025 20:00

Påsken står for døren, og på sine nettsider reklamerer Den Norske Turistforening (DNT) for «10 påsketurer på ski fra hytte til hytte».

DNTs turforslag ser ut som om de er designet for å bringe folk inn i villreinens kjerneområder på omtrent verst tenkelig tid av året.

Blant annet lokker DNT med at terrenget på Hardangervidda er «familievennlig».

Men Hardangervidda er Norges største villreinområde. Å sluse inn skiturister der i midten av april, som er starten av villreinens kalvingsvandring, er særdeles lite naturvennlig.

Bryr turistforeningen seg om villreinen?

Villreinen er vurdert til nær truet (NT) på den norske rødlisten for arter.

De siste bestandene av vill fjellrein i Europa finnes bare i Norge. Miljødirektoratet har derfor slått fast at Norge har et særlig internasjonalt ansvar for å ta vare på villreinen.

Dette må alle ta på alvor, også DNT. Men det virker ikke som at DNT bryr seg.

Er Den Norske turistforening egentlig en miljøorganisasjon? Ligner den ikke mer på en reiselivsbedrift? spør Henrik Hovland. Foto: Stein J. Bjørge

I vinterferien inviterte turistforeningen til aktiviteter som «Pudderfest i Breheimen» i det som er Norges tredje største villreinområde. RandoneeRandoneeRandonee er å bruke alpint skiutstyr beregnet for skiløping i høyfjellet, spesielt skibestigning av topper med etterfølgende frikjøring ned igjen. Kilde: Store norske leksikon. og villrein er ingen god kombinasjon. Dyrene trenger fred og ro om vinteren.

DNTs turtips på engelsk kanaliserer også utenlandske turister inn i villreinens leveområder. Dette er stikk i strid med det regjeringen sier i stortingsmeldingen om villrein (St. 18, 2023-2024): Målet er å «styrkje arbeidet med å kanalisere ferdselen vekk frå område som er viktige for villrein».

«Det blir liksom aldri nok»

Dagsrevyen kunne på sensommeren i fjor rapportere at DNT nå har 14.000 utenlandske medlemmer. Det er en økning på 10 prosent fra året før.

Daværende generalsekretær i DNT Dag Terje Klarp Solvang uttalte til NRK Rogaland 11. august at turisme kan bli en byrde for Norge, slik den er i mange deler av Europa. «Hvis man ikke forbereder seg, er det som å invitere 34 til middag og ha bestikk til fire», uttrykte Solvang det.

DNTs ledelse etterlyste «solid infrastruktur», flere stier, parkeringsplasser og toaletter i takt med økningen av turister.

Reinsdyrbukk ved Gråhø på fjellet mellom Kvam og Vinstra i Gudbrandsdalen i 2019. Foto: Paul Kleiven, NTB

Professor i biologi Dag O. Hessen ble intervjuet om dagens DNT i en reportasje i Morgenbladet 13. september. Han sa følgende: «Jeg oppfatter nok at tanken om at større alltid er bedre, råder. Det er en psykologisk effekt som ikke bare gjelder dem, men hele samfunnet: Det blir liksom aldri nok. Når er det nok hytter? Nok medlemmer? Nok stier? Nok sherpatrapper?»

Hessens spørsmål kan med fordel gjentas i forkant av denne påsken, i det som skal være Friluftslivets år.

Grønnvasking av masseturisme?

Klima- og Miljøverndepartementet gir tilskudd til DNT fra budsjettposten klima- og miljøorganisasjoner. Tilskuddet begrunnes med det samme formålet som tilskudd til Naturvernforbundet, Verdens naturfond (WWF) og Bellona. Men er DNT egentlig en miljøorganisasjon? Er ikke dagens DNT heller en organisasjon som ligner mer på en reiselivsbedrift?

Naturvernforbundet Oslo Nord er Naturvernforbundets største lokallag, og mange av medlemmene våre er medlemmer i DNT. Men det er grunn til å spørre om medlemskap i DNT er med på å grønnvaske masseturisme og forverre villreinens levekår.

Snøheim holder stengt i påsken, men burde ha vært stengt hele året

En DNT-hytte det har vært særlig strid om, er Snøheim på Dovre, som eies av DNT Oslo og Omegn. Hytta holder stengt i påsken, men burde ha vært stengt hele året.

På et folkemøte om villrein på Dovre ble det påpekt at økende tilrettelegging for turisme er en hovedtrussel mot villreinens overlevelse. «Snøheim må legges ned. Hit busses det inn hundrevis med fargerike anorakker som utgjør en effektiv sperre for villreinen», sa veteranjeger Bjørn Smeby, sitert i lokalavisen Vigga 4. september.

Snøheim ble oppført i 1952, men overtatt av Forsvaret i 1959 da skytefeltet på Hjerkinn ble bygget ut. DNT Oslo og Omegn fikk Snøheim tilbake i 2007. DNT fikk da lov av staten til å bygge ut hytta, noe som fikk lokale naturvernere til å protestere. De gikk til sak mot Miljøverndepartementet, men tapte.

Ville utfallet av en rettssak blitt det samme i dag?

Frys aktiviteten ved Snøheim i ti år

En hytte som har stått der siden 1952, er ikke et problem i seg selv. Problemet er massetilretteleggingen, noe vi tror få medlemmer av DNT på grasrota applauderer. Vi mener DNT Oslo og Omegn bør fryse aktiviteten ved Snøheim som et prøveprosjekt i ti år for å se hvilken effekt det vil kunne ha.

Samtidig bør DNT lytte til forskerne i Norsk institutt for naturforskning og stenge også andre hytter i villreinens leveområder, for eksempel Pyttbua i Reinheimen.

Det er mange årsaker til at det går nedover med villreinbestanden i Norge: Skrantesyke, klimaendringer, hyttebygging, kraftutbygging, fjellturister og mer.

Skal Norge klare å redde villreinen, trengs det et samspill av ulike tiltak. Blant de mest effektive vil være et nasjonalt forbud mot nye hyttefelt nær villreinens leveområder, og at Den Norske Turistforening endrer fokus, tar ansvar for villreinen og arbeider for et friluftsliv som respekterer naturens tålegrenser.

Read Entire Article