Kan Ålesund fortsette å kalle seg «jugendbyen» hvis ingen av de nye byggene følger den tradisjonelle byggestilen?
Nei, mener Arkitekturopprøret.
De påstår at Ålesund er en av de få vakre byene som er igjen i Norge, og at byen nå ødelegges i ekspressfart.
– Byggene svekker byens identitet. Hvis det fortsetter sånn, blir det stadig mindre attraktivt å komme til Ålesund som turist for å oppleve vakker arkitektur.
Det sier styremedlem i Arkitekturopprøret, Saher Sourouri.
Brosundet er et kjent Jugendbygg i Ålesund sentrum.
Foto: Nina Marie Skurtveit / NRKGjenreisingen av Ålesund etter bybrannen i 1904 besto av 320 bygg i jugendstil, inspirert av Art Noveau stilen som var populært i Europa på denne tiden.
Foto: Halvard Alvik / NTBOrganiske former inspirert av blomster og planter og bølgende former og kurver kjennetegner jugendstilen.
Foto: Foto
Arkitekturopprøret er en bevegelse som ønsker at nye bygg skal bygges med tradisjonell arkitektur i stedet for moderne byggestiler.
Altså klassisisme framfor modernisme, eller i Ålesund: Jugendstil framfor alt.
Saher Sourouri ytrer sterk kritikk mot flere av Ålesunds nye moderne bygg. – Vi opplever veldig stor interesse for arkitektur fra folk i Ålesund.
Foto: Mia Sofie Ytreberg / NRK– En svekket arkitektonisk perle
Bevegelsen har 130 tusen følgere på sosiale medier og 1500 betalende medlemmer. Denne finansieringen gjør det mulig for arkitekturentusiastene å reise rundt og ta arkitekturdebatten ut av sosiale medier og direkte med landets politikere.
At Ålesund er den første byen de prioriterer å besøke i år, er alt annet enn tilfeldig.
– Dette er byen flest vil ha oss til, forteller Sourouri.
Denne bygningen på Storneskaia i Ålesund sentrum er ett av byggene Arkitekturopprøret kritiserer.
Foto: Mia Sofie Ytreberg / NRKDe opplever bekymring fra lokale medlemmer for hvordan byens arkitektoniske arv blir ivaretatt.
– Hva er lokalbefolkningen bekymret for?
– De klager på at den nye arkitekturen er stygg og ikke passer inn. Den svekker byens identitet som en arkitektonisk perle. De er misfornøyde med at politikere tilsynelatende ikke bryr seg om hvordan byen blir seende ut, hevder Sourouri.
Kurt Olav Nygård (44) mener for mange moderne bygg i sentrum setter en demper på Ålesund som turistattraksjon. -Ålesund blir snakket om i hele verden, da er det viktig å ta vare på det spesielle ved byen.
Foto: Mia Sofie Ytreberg / NRK– Vi liker nok best de gamle byggene. Marie, Thanura, Rakel & Thelma mener nye moderne bygg gjør sentrum rotete og kaotisk. Jentegjengen synes nybygg burde ta inspirasjon fra gamle jugendbygg.
Foto: Mia Sofie Ytreberg / NRKKarl Johan Andreassen (80) har ikke noe imot nye bygg i jugendstil. – Jeg hadde nok ikke sett forskjell på et nytt og gammelt jugendbygg.
Foto: Mia Sofie Ytreberg / NRKRikke Dyb Støyva (34) stiller seg bak arkitekturopprøret. Hun mener nye bygg i sentrum burde passe inn og ta inspirasjon fra de gamle jugendbyggene.
Foto: Mia Sofie Ytreberg / NRKMarita Larsund (68) mener moderne arkitektur harmonerer med Jugendstilen. – Man må følge utviklingen, men det finnes en grense.
Foto: Mia Sofie Ytreberg / NRK
– Helt grusomt
Pir-bygget i sentrum trekkes fram som et eksempel på ny, moderne, «stygg» arkitektur. Det er dette bygget bevegelsen har fått flest klager på i Ålesund.
Det er splittede meninger rundt Pir bygget. Det seks etasjer høye kontorbygget, tegnet av Mad arkitekter i samarbeid med Sandbakk & Pettersen vant æresprisen Betongtavlen i 2022.
Foto: Mia Sofie Ytreberg / NRK– Har du sett bygget? Det er helt forferdelig.
Det sier Sourouri mens han observerer det moderne bygget.
– Hvilken stil burde det vært bygget i?
– Jugendstil, selvfølgelig!
Styreleder i Arkitekturopprøret Thomas Flemming mener den moderne arkitekturen tydelig viser at det ikke lenger finnes stolthet rundt det som bygges i Ålesund.
– Viljen til å utarbeide vakre bygg som folk vil ha, er ikke der lenger. Det handler kun om profitt, dessverre.
Thomas Flemming bruker mye av sin fritid på å kjempe for det han mener er vakrere arkitektur. – Moderne arkitektur har vært enerådende i 100 år, nå er det på tide at vi bygger det folk vil ha.
Foto: Mia Sofie Ytreberg / NRKNicolai Riise er arkitekt og grunnlegger i Mad arkitekter, selskapet som har tegnet Pir i samarbeid med Sandbakk og Pettersen.
Han mener det er bra at Arkitekturopprøret løfter fram debatten rundt arkitektur, men at hva som er pent og stygt blir opp til hver enkelt å vurdere.
– Når det gjelder Pir er vi ikke på linje. Vi mener det er et av de vakreste byggene vi i Mad står bak, og vi er veldig stolte av det.
Riise bruker ofte bygget som et eksempel på god miljøtilpasning.
– Jeg mener Pir står seg godt i det maritime miljøet. Vi er opptatte av at det vi bygger står seg over tid, og Pir kommer til å stå i mange år.
Hvilken stil synes du nye bygg i Ålesund skal være i?
– Politikere uten estetisk sans
Flemming og Sourouri opplever at flere norske byer har økt bevissthet rundt arkitektur de siste årene. Mens politikere i Oslo, Trondheim og Bergen tør å mene noe og stiller krav til utbyggere, ser de ikke antydning til det i Ålesund.
– Det virker ikke som politikerne her er opptatt av det i det hele tatt og at det er fritt vilt for utbyggere til å gjøre akkurat hva de vil.
Varaordfører Monica Molvær synes det er bra at Arkitekturopprøret skaper et engasjement rundt hvordan Ålesund skal se ut.
Det er opp til politikerne å bestemme hvordan sentrum skal se ut. Varaordfører i Ålesund Monica Molvær mener de har klare regler for at nybygg skal passe med jugendstilen.
Foto: Mia Sofie Ytreberg / NRKHun mener det er viktig å finne en måte å utvikle byen på, som harmonerer med det gamle som gjør Ålesund til Ålesund.
– Vi skal ta vare på fasadene vi har, men hvis vi skulle begynt å bygge kopier av jugendstil, vil det vanne ut de ekte bygningene vi allerede har.
– «Disney-jugend»
I dag bygges det ingen nye bygg i jugendstil i Ålesund.
Lokalpolitiker i Senterpartiet, Kirsti Dale, har kjempet for å endre dette i flere tiår, men har opplevd motstand fra lokalbefolkningen.
Kirsti Dale på omvisning med arkitekturopprøret. Her peker hun på byggene hun mener ødelegger byfasaden i Ålesund.
Foto: Mia Sofie Ytreberg / NRK– Arkitektene må begynne å tenke mer på hva folk vil ha. De går ikke inn i historiebøkene som helter akkurat.
Foto: Mia Sofie Ytreberg / NRK
Hun ønsker at nye bygg skal ta inspirasjon av de gamle jugendbyggene. Tilbakemeldingene fra lokalbefolkningen har vært motvillige, fram til nå.
– Folk mente nye jugendbygg så ut som kulisser. Noen gikk så langt som å kalle det for «disneyjugend», men nå har folk våknet, hevder Dale.
Det har Arkitekturopprøret mye av æren for, mener hun.
– Vi vil at det skal være vakkert når vi går rundt i byen. Det vil turistene, og det vil vi som er ektefødte ålesundere også.
Publisert 06.04.2025, kl. 11.34 Oppdatert 06.04.2025, kl. 11.34