Det er kanskje ikke rart at stadig flere kvinner ønsker fødsler i rolige omgivelser

4 weeks ago 35



Fødselsomsorgen er redusert til en minimumstjeneste, skriver innleggsforfatterne. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB

Med nedbyggingen av fødselsomsorgen er det kanskje ikke rart at stadig flere kvinner ønsker fødsler i rolige omgivelser.

Publisert: 06.04.2025 21:00

Debatten om hjemmefødsler går høyt om dagen. Vi må ikke miste av syne det aller viktigste. Trygge rammer rundt fødselen, med jordmor tilgjengelig. En fødselsomsorg som i større grad handler om faglig forsvarlighet og i mindre grad om rene «samlebåndsfødsler».

Redusert til en minimumstjeneste

En firedobling av uassisterte fødsler bør få alarmen til å gå og føre til handling fra helseminister Jan Christian Vestre (Ap). Hvorfor føler stadig færre kvinner at de kan stole på våre fødeavdelinger?

Fødselsomsorgen er redusert til en minimumstjeneste. Fødetilbud, bemanning og innleie er det første som rammes av kutt i sykehusene. Foretaksmodellen og refusjonsordningen gjør at fødselsomsorgen ikke gir nok inntjening til driften.

Det er skjebnesvangert for fødetilbud over hele landet. Den høyt verdsatte ABC-klinikken i Oslo ble lagt ned. Sykehusene planlegger med sommerstengte og helgestengte fødeavdelinger og å legge ned fødeinstitusjoner.

Det er lønnsomt å bruke ressurser på at lavrisikofødsler forblir nettopp det. Forskning fra England viser at man sparte millioner når en større andel fødsler skjedde i jordmorsentre, eller hjemme med jordmor. I Norge går vi motsatt vei. 90 prosent av fødsler skjer på store fødeklinikker.

Effektiviseringskrav trumfer faglighet

Jordmorlederne møter stadig strengere effektiviseringskrav. Bemanningen og driften skvises. Fødende kvinner opplever at de «drukner» i mengden. Effektiviseringskrav trumfer faglighet.

80 prosent av jordmødre sier i en undersøkelse at bemanningen tilpasses lite eller ingenting i til sesongene. Selv om det hvert eneste år fødes flest barn i juli. En fødselslege forteller om opplevelsen som førstegangsfødende, der hun sendes hjem på dag tre, uten melkeproduksjon og med et barn i lavere vektgrense. Barnet har flere episoder med lavt blodsukker og tar ikke brystet.

Man er villig til å risikere barnets helse for å sørge for kort leggetid. Foretak ser hvor langt de kan tøye strikken. Seks timer etter fødsel, hvem er klar for det? Noen fødesteder spør ved innkomst i fødsel om når fødende har tenkt å reise hjem. Selv om barselretningslinjene sier at kvinner kan bli til amming er etablert. Morsmelk kommer for fullt gjerne andre til tredje dag. Men det er ikke effektivt nok.

Vi må forvente langt mer

Urbrølet fra fødende kvinner må ikke ignoreres. Kvinnehelse og fødetilbud av en viss standard krever penger og bemanning. Debatten bør dreie mot å utdanne nok og beholde jordmødre ved norske sykehus. Bevare de få fødeavdelingene vi har igjen.

La de fødende og nyfødte få nødvendig overvåking, hvile og pleie. Vi må forvente langt mer enn at kvinner og barn ikke dør i norsk fødselsomsorg. Med nedbyggingen av fødselsomsorgen er det kanskje ikke rart at stadig flere kvinner ønsker fødsler i rolige omgivelser. Der de i større grad får føde på egne premisser. Jordmorstyrte enheter som legger til rette for dette, forsvinner.

Vi er bekymret for politikken som føres. Vi må møte utviklingen med nysgjerrighet, lytte til kvinner og ha en vilje til å skape et styrket fødetilbud. Mor og barns helse er for alvorlig til å settes på spill i effektiviseringens navn.

Read Entire Article