Det er vår, og det er veistøv i luften. Det kan få alvorlige konsekvenser.

1 week ago 22



I Oslo har man økt strøingen fra rundt 10.000 tonn grus hver vinter til rundt 30.000 tonn. Uten tilsvarende økning i feiing fører det til massiv luftforurensning, skriver Lars Haakon Søraas. Foto: Heiko Junge, NTB

De siste årene har våren dessverre brakt med seg en ny, menneskeskapt landeplage: veistøv.

Publisert: 23.04.2024 06:45

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Våren har endelig kommet. Solen skinner og varmer kropp og sjel. Et sikkert vårtegn er irriterende pollen. De siste årene har dessverre våren også brakt med seg en ny, menneskeskapt landeplage: veistøv.

Medisin med bivirkninger

Salting og strøing er medisin mot glatte veier om vinteren. Når våren titter frem, har denne medisinene en rekke bivirkninger. Kommunepolitikere som beordrer salting og strøing, virker i liten grad å ta disse bivirkningene inn over seg.
Den første bivirkningen er ulykker. Grus som på is og snø gir bedre friksjon, har motsatt effekt på våren. Grus på bar asfalt er årsak til mange sykkelulykker.

En annen bivirkning er at folk, i redsel for å falle og skade seg, utsetter oppstarten av sykkelsesongen. Vi vil at folk skal sykle, men grusen hindrer dem i å gjøre det.

En tredje bivirkning er effekten strøingen og saltingen har på miljøet. Grus som har ligget på asfalt, inneholder miljøfarlige stoffer og er miljøavfall. Likevel blir en stor del aldri samlet opp igjen, men havner i veikanter, elver og fjorder.

Løper risiko for alvorlige konsekvenser

Den farligste og mest bekymringsfulle bivirkningen av strøing og salting er likevel luftforurensning. Verdens helseorganisasjon anslår at 7 millioner mennesker dør som følge av uren luft hvert år. I Norge dør trolig rundt 800 mennesker hvert år. Hjerneslag, hjerteinfarkt og lungekreft er noen av sykdommene luftforurensning kan føre til.

Alle som puster inn veistøv, løper risiko for alvorlige konsekvenser

Alle som puster inn veistøv, løper risiko for alvorlige konsekvenser. Noen grupper er imidlertid spesielt utsatt: Fostere og små barn fordi lungene deres ikke er ferdig utviklet, og syklister fordi de puster partiklene langt ned i lungene der de gjør ekstra stor skade.

Strør og salter mer enn før

Mange kommuner har de siste årene begynt å strø og salte mer enn tidligere. I Oslo har man økt fra rundt 10.000 tonn grus hver vinter til rundt 25.000 tonn. Slik voldsom økning i strøing, uten tilsvarende økning i feiing, fører til massiv luftforurensning.
Som enhver medisin må salting og grus brukes med måte. Overdose har fatale konsekvenser. Med litt mer klokskap kan lokalpolitikere oppnå både ren luft og god fremkommelighet for trafikanter.

La oss håpe vi neste år slipper veistøv og heller kan irritere oss over pollen.

Read Entire Article