Det som skjedde i Kongressen i går, kan endre Ukraina-krigen.– Vi vet at hele verden følger med på hva vi vil gjøre.

2 weeks ago 31



I et halvt år har republikanerne blokkert USAs hjelp til Ukraina. Nå kan det snu.

Speakeren i Representantenes hus Mike Johnson på vei til et lukket møte med republikanerne i Kongressen mandag kveld. Her lovet han å åpne for at Kongressen nå skal stemme over en hjelpepakke til Ukraina. Foto: J. Scott Applewhite, AP/ NTB

Publisert: 16.04.2024 10:10

– Vi vet at verden ser på hva vi vil gjøre.

Det sa speakeren for Representantenes hus Mike Johnson mandag kveld etter et lukket møte med republikanerne i Kongressen. Her varslet han at ville legge frem hjelpepakken til Ukraina for avstemningen denne uken. Det er en god sjanse for at dette blir vedtatt ved hjelp av demokratiske stemmer.

De seks månedene som har gått siden republikanerne stoppet Ukraina-pakken, har allerede fått katastrofale følger for Ukraina.

  • Mangel på artilleriammunisjon har gjort det umulig å stoppe den russiske fremrykningen.
  • Stopp i leveranser av luftvernmissiler har gjort det mulig for Russland å bombe ukrainske byer systematisk.
  • I tillegg har den ukrainske kampmoralen fått en alvorlig knekk.

– Ukraina vil tape krigen hvis Kongressen ikke gir militær hjelp, sa president Volodymyr Zelenskyj i en desperat bønn i forrige uke.

Ukrainere i landets nest største by Kharkiv ser på ødeleggelsene etter et russisk angrep på byen med 1,3 millioner innbyggere. Byen har vært bombet daglig i flere måneder, og flere hundretusener mennesker har vært uten strøm i lange perioder. Foto: Gina Grieg Riisnæs

Lekkasjer etter det lukkede møtet mandag kveld, tyder på at Johnsons plan er å stemme over bevilgninger på til sammen 1042 milliarder kroner.

– Hver representant vil få stemme etter sin egen overbevisning i alle disse sakene. Jeg tror det endelige resultatet vil bli noe som alle vil ha tillit til, sa Johnson. Hva kommer til å skje?

Hva er planen nå?

En rekke anonyme kilder sier til The Washington Post at planen ligner på det som Senatet vedtok for to måneder siden. Forskjellen er politikerne skal stemme på fire ulike hjelpepakker, delt på Ukraina, Israel, Taiwan og andre sikkerhetspolitiske formål.

  • Ukraina: Pakken til Ukraina er på 530 milliarder kroner. 40 prosent skal gå til å fylle opp USAs egne våpenlagre. Nesten 30 prosent av beløpet skal gå til ukrainske kjøp av amerikanske våpen.
  • Israel: Ca. 150 milliarder kroner. Også er skal en betydelig del gå til å fylle opp amerikanernes egne lagre. Den største potten skal gå til missilforsvar-systemer.
  • Resten skal gå til Taiwan, samt amerikanske ubåtbaser, operasjoner i Rødehavet og Stillehavet.
Mike Johnson og Donald Trump under en pressekonferanse i Mar-a-Lago i Florida forrige fredag. Foto: Wilfredo Lee , AP/ NTB

Donald Trump har tidligere brukt sin innflytelse på det republikanske partiet til å stoppe hjelpepakken til Ukraina. Fredag åpnet han for å støtte dette hvis hjelpen til Ukraina gis som lån.

– Vi har terrorister, tyranner og forferdelige ledere rundt om i verden som Putin, Xi og Iran. De følger med for å se om USA står opp for våre allierte og våre interesser på kloden – og det vil vi gjøre, sa Johnson.

Men det er fortsatt usikkert om Johnsons plan vil lykkes.

Hvor mye står på spill?

Det er splittelse i republikanernes rekker. I tillegg er flere demokrater kritiske til Johnsons plan. Republikanere på ytre høyre beskriver planen som «svindel». De truer med å blokkere at saken i det hele tatt kommer opp, samt sparke Johnson som speaker.

– Han har brutt sitt løfte, da republikaneren Marjorie Taylor Greene fra Georgia.

– Våre velgere er sterkt imot å gi et øre til Ukraina, skrev hun på X etter møtet i Kongressen.

– Skal hjelpepakken lykkes, vil det være avhengig av en komplisert miks av koalisjoner på tvers av partiene, som støtter ulike deler, skriver The New York Times.

Saken kan tidligst legges frem i Representantenes hus på fredag. For å få rent flertall, trengs 218 stemmer.

Read Entire Article