Dette gjør mange av oss feil i møte med førerhunder

1 week ago 11



Åste og lys labrador med førerhundsele står stille i et travelt kryss.

Hele 8 av 10 har opplevd at førerhunden forstyrres på jobb. Vi tok en tur ut i Bogstadveien for å se selv.

Hei! Denne artikkelen kan du faktisk lytte til. AI-stemmen til Schibsted Partnerstudio er en betaversjon, men den fungerer overraskende bra. Prøv selv, da vel!

Det er i underkant av 300 førerhundbrukere i Norge. Åste Lunder Norem er én av dem. Labradoren Candy følger henne til og fra jobb hver dag, til butikken eller på kafé for å møte venner.

– Hun gir meg frihet og selvstendighet. Hun er min trygghet når jeg er ute, sier hun.

 Førehunden Candy i Bogstadveien.

HJELPENDE HUND: Førehunden Candy i Bogstadveien. Foto: Schibsted Partnerstudio.

Sammen har de et over fire år langt vennskap. For Candy er ikke bare et hjelpemiddel i hverdagen. Åste beskriver henne først og fremst som et medlem av familien.

«Hun er en bestevenn jeg kan ta med meg overalt. På grunn av henne kan jeg holde meg aktiv»

Åste Lunder Norem

Andre hunder forstyrrer

Tommy Henriksen i Norges Blindeforbund.

Tommy Henriksen i Norges Blindeforbund. Foto: Norges Blindeforbund

Dessverre opplever mange brukere farlige situasjoner med førerhunden sin. Det viser en undersøkelse Respons Analyse har gjort på vegne av Blindeforbundet i mars 2024. Åtte av ti har opplevd at hunden blir forstyrret på jobb.

84 prosent sier hunden har blitt forstyrret av andre hunder mens den var i tjeneste. Blant dem som har opplevd dette det siste året, sier 75 prosent at det har skjedd mer enn to ganger.

– Det er viktig at man som hundeeier setter seg inn i hundeloven og spesielt den delen som handler om aktsomhet, påpeker Tommy Henriksen, daglig leder for Norges Blindeforbunds førerhundskole

Angrepet av annen hund

Også vi skal fort få oppleve at det er mange farer i byen når man ikke kan se, og samtidig er omringet av mennesker som ikke følger med. I løpet av de fem første minuttene i Bogstadveien blir Åste og Candy nesten påkjørt av en bil, en rullator og angrepet av en hund.

Se video av hva som skjedde da vi festet et GoPro-kamera på Candy i Bogstadveien her:

(Denne videoen er synstolket)

– Påkjørt på grønn mann

– Jeg er dessverre ikke overrasket, sier hundetrener Herdag Hansen når han hører om hendelsene i Bogstadveien.

– Jeg ble selv påkjørt av en person på sparkesykkel da jeg gikk på grønn mann over et fotgjengerfelt. Dette skjer ofte når vi trener.

 Herdag Hansen jobber på Hundeskolen Veiviseren, som eies av Norges Blindeforbund.

DYKTIG TRENER: Herdag Hansen jobber på Hundeskolen Veiviseren, som eies av Norges Blindeforbund. Foto: Schibsted Partnerstudio.

Nettopp sykler og sparkesykler er et økende problem for førerhundbrukere. Faktisk har seks av ti opplevd å bli sneiet, nesten påkjørt eller påkjørt av en (el-)sparkesykkel eller (el-)sykkel mens de har vært ute med førerhunden.

Blant disse sier flertallet at de unngår enkelte områder som følge av hendelsen(e). Flere nevner også at de gruer seg til å gå ut.

– Dette er utovekkende tall. En del førerhunder blir også preget og må i verste fall tas ut av tjeneste, Henriksen Norges Blindeforbund.

– Ikke roboter

Herdags jobb er å lære hunder som Candy å føre mennesket sitt trygt gjennom livet. Alle hunder som skal bli førerhund går nemlig på skole i seks til åtte måneder.

– Dette er dyr, ikke roboter. Hunder vil aldri slutte å ta til seg læring, uansett hvor gamle de blir. Derfor er det så viktig at de får rom og ro til å jobbe i fred ute i samfunnet, forklarer Herdag.

– Blir de ofte forstyrret, eller alvorlig forstyrret én gang, kan du risikere at hunden ikke kan være førerhund lenger. Det har vi også eksempler på, sier Herdag.

Men det skjer også koselige ting på trening, forteller han.

– Mennesker som er ute og går, er ofte veldig hyggelige. De spør om det er noe de kan hjelpe til med. Noen gir råd om hvor og når vi kan gå over veien.

 Åste ved Majorstuen T-banestasjon.

PÅ TUR MED CANDY: Åste ved Majorstuen T-banestasjon. Foto: Schibsted Partnerstudio.

Sterke bånd

Etter om lag åtte år i tjeneste går førerhunder av med pensjon. Åste tror det blir veldig rart å gi fra seg Candy.

– Det er fortsatt rundt tre år igjen, og jeg håper hun er frisk hele den tiden så jeg slipper å bytte henne tidligere. Det er jo den første hunden min, og jeg er nok derfor ekstra knyttet til henne, sier Åste.

Read Entire Article