Dette krever EU for å redde Norge i handelskrigen

1 month ago 40



BRUSSEL (TV 2): For å hindre at Norge kommer i en trippel «tollskvis», jobber regjeringen på spreng med å løse et krav fra EU.

 Santiago Vergara/TV 2
BER OM UNNTAK: Næringsminister Cecilie Myrseth i Brussel for å be om at Norge kommer innenfor en tollmur, som EU eventuelt setter opp for å beskytte seg i handelskrigen. Foto: Santiago Vergara/TV 2

Publisert 13.03.2025 21:34

– Vi tenker at handelskrig aldri er smart. Det er noe vi virkelig ikke ønsker og vi advarer mot å starte det. Vi er opptatt av å ha frihandel, og vi er bekymret for det som skjer nå, sier næringsminister Cecilie Myrseth. 

Torsdag «speed-datet» hun tre EU-kommissærer i Brussel. I alle samtalene ble Norges frykt for å komme utenfor en tollmur i EU tatt opp.

I ytterste konsekvens kan det stå om norske arbeidsplasser. 

Etter det TV 2 erfarer knytter EU unntak på eventuell toll, til at Norge raskere innfører lover og regler fra EU. Lover og forskrifter, som Norge er forpliktet til følge på grunn av EØS-avtalen. 

 Santiago Vergara/TV 2
GOD STEMNING: EUs handelskommissær, Maroš Šefčovič, har en nøkkelrolle på EU-siden i handelskrigen. Næringsminister Cecilie Myrseth lobbet mot handelskommissæren torsdag. Foto: Santiago Vergara/TV 2

– Vi er ensidig avhengige av hverandre. Vi har mye tilby og mye å stå opp for sammen. Enten det er forsvarsindustri, romindustrien, sjømat og aluminium. Mye vi må hegne om. Det er det viktigste budskapet når vi har møter her i Brussel, sier Myrseth. 

Handelskrigen gjør at lavere rente lar vente på seg. Prisene kan øke. Innføres av toll på norske varer, som selges i EU, blir det dramatisk for norske bedrifter. Hele 70 prosent av norsk eksport går til Europa. 

Utenfor eller innenfor? 

President Donald Trump har yppet til handelskrig. Han har innført toll på europeiske varer inn i USA. 

EU har varslet straffetoll på amerikanske varer. Det mest dramatiske for Norge er hvis EU innfører beskyttelsestiltak. Det kan skje hvis EU må hindre at for eksempel Kina dumper billige varer i Europa. Et resultat av at det blir dyrere å selge varer fritt rundt i verden. 

Norge er medlem av EUs indre marked, men ikke av EUs tollunion. Så hvis ikke Norge får unntak, blir norske varer dyrere i Europa. Myrseth møtte blant annet EUs handelskommissær, Maroš Šefčovič. 

 Santiago Vergara/TV 2
KREVER: EU har lenge vært misfornøyde med at Norge trenerer og er trege med å EU-lover og regler, som skal gjelde for alle EU-EØS-land. Foto: Santiago Vergara/TV 2

– Hvilke signaler får du fra EU? 

– Jeg tror det er viktig å ha litt is i magen, fordi vi må være klare på hva det er vi snakker om. Det er jo ingenting som er innført ennå, så det er veldig viktig å si at vi forholder oss til det som er realitetene. V i må snakke om hva som vil være konsekvensene, svarer Myrseth. 

 Santiago Vergara/TV 2
KRAV: EU har flere ganger de siste årene vært misfornøyde med at Norge bruker lang tid på å innarbeide EUs lovverk i norsk lov. Foto: Santiago Vergara/TV 2

Norge har etterslep av EU-direktiver helt tilbake til 2003. Fortsatt ligger over 500 EU-lover på vent.

– Kan det ikke oppfattes sånn at Norge vil være innenfor EU når det tjener oss, og utenfor når vi ikke vil ta inn omstridte direktiver? 

– Her i Brussel er de veldig opptatt av at vi har et etterslep på saker. Derfor er jo regjeringen opptatt av å ta unna det. Og de er også opptatt av disse direktivene som handler om ren energi. Og de vet hva som er situasjonen i Norge. Vi tar nå inn tre av dem, sier hun. 

 Santiago Vergara/TV 2
MEKTIG KVINNE: EU-kommisjonens visepresident Teresa Ribera fikk også en dose lobbying fra næringsministeren i dag. Foto: Santiago Vergara/TV 2

Myrseth understreker at EU har fått med seg at Senterpartiet er ute av regjeringen. Og at den derfor jobber på spreng for å ta inn direktiver som er ukontroversielle. 

Read Entire Article