Dropper folkeavstemning etter omstridt «gave» fra regjeringen – 9 av 10 stemte nei sist

1 week ago 20



Lofot-kommunen Moskenes har vært økonomisk skakkjørt over flere år. Siden 2012 har kommunen vært på Robek-lista, og i fjor truet de med å slå seg selv «konkurs» hvis de ikke fikk hjelp.

Tirsdag ble det kjent at det går det mot kommunesammenslåing i Lofoten. For å få til det dekker regjeringen kommunens gjeld på 160 millioner kroner.

Departementet tar sikte på å utbetale støtten til Vestvågøy kommune i løpet av 2025.

Før dette skjer, må spørsmålet om sammenslåing behandles i kommunestyrene i både Moskenes og Vestvågøy.

Tirsdag ble det kjent at regjeringen sletter gjelda til Moskenes på 160 millioner kroner dersom de slår seg sammen med en annen kommune.

Men noen folkeavstemning ser ikke ordførerne i de to kommunene for seg.

– Vi satser på innbyggermedvirkning der vi får innspill gjennom høringer og folkemøter, heller enn å gjennomfører ei folkeavstemning der folk legger stemmer i en urne, sier ordfører i Moskenes kommune, Hanna Sverdrup.

To personer står foran et bilde et fjell

Hanna Sverdrup er ordfører i Moskenes kommune og Vestvågøys ordfører Jonny Finstad.

Foto: NRK

– Lovkravet er innbyggermedvirkning, og at innbyggerne blir hørt. Så vil vi ta ei beslutning etter hvert på hvordan vi gjennomfører det, legger ordfører Jonny Finstad i Vestvågøy til.

9 av 10 har sagt nei før

I 2016 gikk folk i Moskenes til urnene for å stemme over kommunesammenslåing. Da sa 9 av 10 nei.

– Når jeg snakker med folk får jeg inntrykk av at mange angrer på at de sa nei den gang. Men det var mye følelser involvert rundt valget. Mye har endret seg siden deng gang, sier Hanna Sverdrup.

At det er mye følelser er ikke så rart, mener ordføreren.

– Vi har alltid bodd i Moskenes. Det er vår identitet. Men Moskenesøya vil alltid være her. Den store forskjellen vil bli at kvaliteten på å bo her, vil øke. Det er store muligheter her. Vi er under 1000 innbyggere, men hvert år besøker 250.000 mennesker Reinebringen, sier ordføreren.

Moskenes i Lofoten

Moskenes kommune er kjent for sitt idylliske landskap og spektakulære fjell. Men under overflata er det store problemer. Men under overflata er det store problemer. Økonomisk sett er kommunen fullstendig skakkjørt. Økonomisk sett er kommunen fullstendig skakkjørt.

Foto: Kasper Holgersen / NRK

Sp reagerer skarpt

Tidligere kommunalminister Erling Sande (Sp) reagerer kraftig på at ordførere i Lofoten ikke vil ha en folkeavstemning før en eventuell kommunesammenslåing mellom Moskenes og Vestvågøy.

Han mener folket må få si sin mening gjennom en rådgivende folkeavstemning.

– Det at man skal slå sammen to kommuner uten å involvere innbyggerne gjennom en folkeavstemning, er i strid med det vi i Senterpartiet mener er riktig praksis, sier Sande.

Erling Sande

– Vi brukte Statsforvalteren aktivt for å støtte Moskenes gjennom den vanskelige situasjonen Moskenes utvilsomt er i, sier tidligere kommunalminister Erling Sande.

Foto: Roy Pettersen / NRK

– Men du hadde selv ingen løsninger da du selv satt som kommunalminister. Er det ikke bra at regjeringen viser handlekraft?

– Nei. Tvert imot, så jobbet vi aktivt med Moskenes da jeg satt som statsråd. Vi brukte Statsforvalteren aktivt for å støtte Moskenes gjennom den vanskelige situasjonen Moskenes utvilsomt er i.

Førstkommende tirsdag har både med Moskenes og Vestvågøy kommunestyremøter der de skal stemme for eller imot å starte prosessen med sammenslåing.

Bør Moskenes og Vestvågøy slå seg sammen til en kommune?

KS: – Klokt og modig

Kommuneekspert Håvard Moe mener det er klokt og modig av Moskenes og Vestvågøy kommune å starte en sammenslåingsprosess.

– Det viser ansvarlighet for den reelle situasjonen, og ikke at de forfekter bare en eller annen politisk ideologi eller viker unna noe som kan bli oppfatta som kontroversielt for enkelte, sier seniorrådgiver i KS Konsulent, Håvard Moe.

Moe mener regjeringen ikke har noe annet valg enn å betale gjelden til Moskenes.

– Det var ingen utsikter til at dette vil bli enklere å løse i åra som kommer.

Publisert 24.04.2025, kl. 09.45

Read Entire Article