Eier etter båtbrannen i Svolvær: – En katastrofe

1 month ago 25



Nyhetssenter Nordland

Grafikk: NRK
  • 13. mars 2024 kl. 13:31

    Eier etter båtbrann: – En katastrofe

    Tirsdag ble arbeidsbåten «Gard» totalskadd i en brann sa den lå inne i sliphallen til Lofoten Sveiseindustri AS i Svolvær.

    Lofotposten skriver at båten er en tidligere rutebåt som er ombygget til arbeidsbåt, og ble kjøpt av Alf Brekken & Sønner AS i Stamsund i 2007.

    Daglig leder Runar Brekken sier til avisa at tapet av båten er et hardt slag for bedriften.

    – Det er en katastrofe for oss. «Gard» er jokeren i den sjørelaterte driften til selskapet.

    Han sier den brukes til slep av lektere med utstyr til ulike prosjektene. Den brukes og til innkvartering.

    – Alle våre lektere er bygget og tilpasset at de kan slepes av «Gard». Vi bruker også «Gard» til kaibygging, så dette er et hardt slag for oss, sier Brekken.

    Brekken sier til Lofotposten at han anslår at verdier for 15–20 millioner kroner er gått tapt.

    Ferge som står til reparasjon i Svolvær brenner.

    Foto: Kjetil Antonsen
  • 13. mars 2024 kl. 13:24

    Lastebil har veltet på E10

    Vegtrafikksentralen nord opplyser om at en lastebil har veltet på E10 i bakken opp fra Kåringen i Lødingen.

    – Det er mulig å passere, men det er trafikale utfordringer på stedet, opplyses det klokka 12.25 onsdag.

  • 13. mars 2024 kl. 13:21

    Stenger Bodøtunnelen etter funn av mugg

    Bodøtunnel på riksvei 80 har blitt stengt på nattetid flere ganger den siste tiden. Stengningene skyldes blant annet brannøvelser og veiarbeid.

    Onsdag kveld blir det nok en stengning grunnet veiarbeid. Denne gangen stenges tunnelretning mot Bodø i to dager, ifølge Statens vegvesens nettsider.

    Det er fordi det har blitt funnet mugg i tunnelen. Det skriver Avisa Nordland.

    – Det er lokalisert mugg i deler av tunnelen utenfor trafikkert område, skriver byggeleder for Bypakken Thor-Ole Stensøy i en e-post til AN.

    De regner med å være ferdig med arbeidet i løpet av april. Det betyr at det vil bli noen flere nattestengninger i hele eller deler av tunnelen også i tida framover, sier han til avisa.

  • 13. mars 2024 kl. 10:46

    To menn tiltalt for grove bedragerier mot departementer – skal ha kjøpt hytte og biler

    Økokrim har tiltalt to menn for grove bedragerier mot Utenriksdepartementet og Klima- og miljødepartementet. De skal ha brukt millioner på private formål.

    Mennene er tiltalt for grove bedragerier for over 47 millioner kroner.

    Mennene drev en forening og mottok tilskudd fra departementene for å utarbeide rapporter.

    – Bedrageriene mot departementene er omfattende. Denne type kriminalitet bidrar til å undergrave bistandsarbeidet i Norge og svekke vårt tillitsbaserte system, sier påtaleansvarlig og statsadvokat i Økokrim, Henrik Horn.

    Den ene tiltalte er fra Innlandet. Han er tiltalt for to grove bedragerier, forsøk på grovt bedrageri, hvitvasking og dokumentforfalskning. Den andre mannen er fra Nordland, han er tiltalt for medvirkning til de to grove bedrageriene den første mannen er tiltalt for.

    Filter Nyheter skriver at bedrageritiltalen trolig er den største noensinne mot en mottaker av bistandspenger i Norge. Pengene ble bevilget i forbindelse med større internasjonale prosjekter i samarbeid med FN og Interpol.

    Den første tiltaltes forsvarer, Fredrik Berg, sier til avisen at hans klient avviser beskyldningene om bedrageri. Han står fast på at rapportene Utenriksdepartementet og Klima- og miljødepartementet mottok var av høy kvalitet.

    – Programmene var operativt rettet i nært samarbeid med FN og Interpol. Dette gjenspeiles i kostnadene. På denne bakgrunnen er beskyldningene om at departementene skulle være bedratt, feil. Våre bevis til støtte for dette vil vi fremme for retten. Utover dette ønsker verken vi eller vår klient å kommentere, skriver advokat Berg til Filter Nyheter.

    Økokrim mener at deres etterforskning har avdekket at mange millioner av tilskuddsmidlene ikke var brukt. I tillegg skal flere millioner kroner av midlene ha blitt brukt på urettmessige kjøp av blant annet hytte, biler og andre private utgifter.

    – Tilskudd og støtte fra det offentlige gis gjennom et tillitsbasert system og er i svært mange tilfeller basert på opplysninger fra mottakerne. Slik har det også vært i denne saken. Vi mener at de tiltalte grovt har misbrukt dette systemet, og bedratt fellesskapet for betydelige summer, sier statsadvokat Horn.

    Økokrim

  • 13. mars 2024 kl. 09:28

    Statsråd vil vurdere å hjelpe Moskenes

    NRK har tidlegare skrive om fattige Moskenes kommune som truar med å slå seg sjølve «konkurs» om dei ikkje får hjelp.

    Kommunen har vore på ROBEK-lista i 12 år, og prognosen for 2023 viser at dei har eit akkumulert meirforbruk på rundt 140 millionar kroner.

    Ordførar Hanna Sverdrup har tidlegare uttalt til NRK at dei meiner kommunaldepartementet er siste utveg for kommunen.

    Denne saka har ført til at stortingsrepresentant for Raudt, Tobias Drevland Lund har stilt eit spørsmål til kommunal- og distriktsminister Erling Sande om kva regjeringa vil gjere for Moskenes kommune.

    Sande har svart at han er kjend med situasjonen, og at han hadde eit møte med kommunen og statsforvaltaren i Nordland 7. mars.

    – Problema til kommunen er samansette og ikkje berre av økonomisk art. Derfor må også forslaga til løysningar vere fleire, skriv Sande.

    Etter møtet med kommunen og statsforvaltaren den 7. mars vil han be statsforvaltaren, i samarbeid med kommunen, om å synleggjere dei største utfordringane til kommunen og kome med konkrete forslag til tiltak som kan setjast i verk snart.

    – Basert på tilbakemeldinga frå statsforvaltaren vil eg vurdere om og korleis staten kan hjelpe for at situasjonen i Moskenes kan betrast, skriv Sande i svaret.

  • 13. mars 2024 kl. 08:56

    Økt fruktbarhet i nord og flere fødsler i nordnorske byer

    Antall fødsler økte med rundt 7 prosent og samlet fruktbarhetstall (SFT) økte fra 1,43 i 2022 til 1,51 i 2023 i Nordland.

    Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

    Fruktbarheten forble uendret eller sank stort sett over hele landet fra 2022 til 2023.

    Unntaket var i Nordland og i Troms og Finnmark hvor antall fødsler har økt. Økningen var størst i Nordland.

    I Troms og Finnmark økte SFT fra 1,35 i 2022 til 1,40 2023.

    De siste årene har fruktbarheten vært høyest i Rogaland og lavest i Oslo. Slik var det også i fjor. I Rogaland var SFT 1,57 mens det ble født 1,25 barn per kvinne i Oslo. Uforandret sammenlignet med 2022.

    Fødselstallene viser også at det fødes flere barn i flere av de nordnorske byene.

    Antall barnefødsler øker både i Mo i Rana, Bodø, Narvik, Tromsø, Harstad og Alta.

    Les også: Leona tok et «utradisjonelt» valg: ​ – Jeg har alltid visst at jeg vil være ung mor

    E6 Narvik

  • 13. mars 2024 kl. 06:36

    Kvandal usikker før Raw Air-avslutningen – kan gå glipp av en halv million kroner

    Raw Airs soleklare leder Eirin Maria Kvandal har ikke bestemt seg om hun skal delta i finalen i Vikersund. Sikkerhet foran penger, svarer hopptreneren.

    Kvandal leder Raw Air 32 poeng foran Eva Pinkelnig. Nika Prevc er på 3.-plass, 49,7 poeng bak. Onsdag skal de i aksjon i storbakken i Granåsen før verdenseliten reiser til Vikersund med skiflyging på programmet.

    22 år gamle Kvandal har ikke hoppet skiflyging før, og det er ikke sikkert debuten kommer i Raw Air.

    – Først skal vi hoppe i storbakken i Granåsen, og så må vi se an. Vi kommer nok til å reise nedover, og så ser vi om det er bra nok forhold til å få hoppet, sier trener Christian Meyer til NTB.

    Kvandal selv var utilgjengelig for NTB etter seieren i normalbakken tirsdag kveld.

    – Vi må veie litt for og imot når det kommer til det, men akkurat nå ser det bra ut, sier Meyer om sjansene for hopping i Vikersund.

    Mosjøen-hopperen fikk en alvorlig kneskade i østerrikske Hinzenbach for tre år siden. Det har gjort at det har oppstått en jobb for å bli komfortabel i store bakker.

    22-åringen har hoppet inn 341.000 kroner så langt denne sesongen. Førstepremien i Raw Air er på 460.000 kroner, i tillegg til at det betales ordinære premier i verdenscupen i hvert renn.

    – Vi prøver å tenke litt annerledes på det. At ikke penger og prestisje skal gå over den utviklingen hun ønsker å ha for å få ut potensialet på sikt. Det kommer først, forteller Meyer.

    Kvandal selv sa dette før Raw Air startet i Holmenkollen:

    – Når vi kommer så langt i Raw Air, blir det en vurdering. Jeg skal være sikker på at jeg er i stand til å konkurrere i den bakken. Det er en spesiell bakke og en spesiell anledning for oss jentehoppere. Selvsagt har jeg lyst til å fly, men jeg gjør det ikke for enhver pris, sa Kvandal til Helgelendingen.

    Kvandal tok hoppverden med storm da hun vant sitt første verdenscuprenn i slovenske Ljubno for over tre år siden, men like etter kom den stygge skaden. I løpet av to dager i Raw Air i Norge kom seier nummer to og tre.

    – Har hun knekt en kode?

    – Ja, det kan du jo si, men jeg tror det mest går på den tryggheten når man får flere gode repetisjone, flere gode landinger med nedslag. Da blir det litt enklere å tro på, sier Meyer.

    Kvandal og co. hopper kvalifisering (også det er tellende i Raw Air-sammendraget) i Granåsen klokken 11.

    (©NTB)

    Eirin Maria Kvandal

    Foto: Anders Skjerdingstad / NRK
  • 13. mars 2024 kl. 05:24

    Brann i garasje

    Tirsdag kveld ble det meldt om brann i en garasje på Skonseng i Rana.

    Garasjen raste sammen, men brannmannskapet fikk kontroll på brannen og det var ikke fare for spredning til bolighuset.

    Alle som bor i huset kom seg ut i god behold, melder politiet i Nordland.

  • 13. mars 2024 kl. 05:16

    Tre kjemper om flyplasskontrakt

    Den nye flyplassen i Bodø skal koste 7,2 milliarder kroner og betjene 2,3 millioner passasjerer hvert år.

    Det er Peab Anlegg som har fått kontrakten for utbyggingen av flysiden på den nye flyplassen. Men hvem som får kontrakten for å bygge terminalbygget er foreløpig helt ukjent.

    Slik Bodø Nu forstår det, skal det stå mellom tre aktører, og det skal i disse dager være høy møtevirksomhet. En dato for når dette blir offentliggjort er etter det Bodø Nu forstår like rundt hjørnet.

    Byggestart av terminalbygget er planlagt i april 2025.

    Den nye flyplassen skal etter planen være ferdig i 2029 - 2030.

    Bildet viser en illustrasjon av den nye flyplassen i Bodø

    Illustrasjon: Norconsult / avinor
  • 12. mars 2024 kl. 22:51

    Mistenkes for kjøring i ruset tilstand

    En mann i 30 årene mistenkes for kjøring i ruset tilstand i Brønnøy. Politiet oppretter sak og avhører fører, melder politiet på X.

  • 12. mars 2024 kl. 22:31

    Ny seier for Kvandal - til topps i Granåsen

    Eirin Maria Kvandal fulgte opp søndagens seier i Holmenkollen med å ta en knapp seier i tirsdagens Raw Air-renn i Granåsen.

    – Det er stort. Det er kjempeartig, spesielt her i Trondheim, sier Kvandal til NRK.

    Til daglig trener Mosjøen-utøveren i Granåsen, og i neste års VM-anlegg hadde virkelig Kvandal marginene med seg etter to hopp på 96 og 98,5 meter.

    Den norske 22-åringen hoppet seg opp fra andreplass, og vant 0,6 poeng foran østerrikske Eva Pinkelnig og 0,8 foran slovenske Nika Kriznar.

    – Vi pleier å si at det blir tett i liten bakke, men så tett pleier det sjeldent å være, sier NRK-ekspert Johan Remen Evensen.

    Kvandal ledet Raw Air sammenlagt med god margin før tirsdagens konkurranse i Trondheim, og etter seieren har hun 32 poeng ned til Pinkelnig.

    Raw Air fortsetter i den store bakken i Granåsen onsdag, før konkurransen avsluttes i Vikersund til helgen.

    Eirin Maria Kvandal etter seier i Granåsen

    Foto: Geir Olsen / NTB
  • 12. mars 2024 kl. 21:09

    Midtstopper i Bodø/Glimt ønsker seg bort

    Midtstopperen Marius Lode skal ønske seg bort fra klubben grunnet lite spilletid i det siste. Det skriver Avisa Nordland.

    Etter det Avisa Nordland erfarer er det den svenske toppklubben Häcken som ønsker å få signaturen til den 31 år gamle forsvarsspilleren.

    Bodø/Glimt skal ikke være interresert i å selge.

    Marius Lode.

    Foto: Kasper Holgersen / NRK
  • 12. mars 2024 kl. 17:14

    Havarikommisjonen: Kjent sporfeil førte til avsporing

    Den 12. mars 2023 sporet ett tog med rundt 1000 tonn jernmalm av i Narvik. Dette førte til en tolv dager stans på Ofotbanen. Nå har havarikommisjonen konkludert med at det var en kjent sporfeil.

    – Bane NOR SF hadde i lengre tid vært kjent med at det befant seg en sporfeil på grunn av dårlige grunnforhold i avsporingsområdet, skriver havarikommisjonen i sin rapport.

    Toget hadde en hastighet på mellom 35-40 kilometer i timen når det sporet av.

    Et malmtog har sporet av Ofotbanen i Narvik.

    Foto: Kjetil Moe
  • 12. mars 2024 kl. 15:26

    Starter etterforskning etter båtbrann

    Tirsdag formiddag rykket nødetatene i Vågan ut til en båtbrann i Svolvær.

    Båten var inni et verft og det var mye giftig røyk i området – noe som førte til alle ble evakuert fra stedet.

    Utover formiddagen har brannvesenet fått kontroll på brannen, men driver fortsatt med etterslukking tirsdag ettermiddag.

    Ina Selfors ved politiets operasjonssentral sier til NRK at området og båten vil bli sperret av i etterkant.

    Det er startet etterforskning og det vil bli gjort tekniske undersøkelser for å finne ut av årsaken til brannen, samt avhør av vitner og de som har vært involvert i hendelsen.

    Ferge som står til reparasjon i Svolvær brenner.

    Foto: Kjetil Antonsen
  • 12. mars 2024 kl. 15:18

    Ny rapport: Oppdrettslaksen dør av infeksjoner og skader

    Over 70 prosent av den selvdøde fisken dør av infeksjoner og skader, viser fersk rapport. Nå etterlyser flere strengere krav til dyrevelferd for oppdretterne.

    – Dødeligheten har en stigende trend, vi er på feil kurs. Dette må det gjøres noe med, sier direktør Edgar Brun i Veterinærinstituttet.

    Tirsdag legger Veterinærinstituttet frem den årlige fiskehelserapporten i Bergen. Nytt er en omfattende gjennomgang av årsaken til dødeligheten i norske oppdrettsanlegg.

    De siste månedene har NRK fortalt at oppdrettsbransjen har store utfordringer med massedød av fisk, gjelle- og hjertesykdommer, listeriautbrudd, store luseutfordringer og funn av selvdød laks.

    Hver sjette fisk i norske oppdrettsanlegg dør av sykdom. I fjor døde 62,8 millioner laks og 2,5 millioner regnbueørret med store lidelser.

    Her ute ved merdene ved Rinøya i Lødingen der død laks ligger med buken opp flytende i vannet.

    Ny rapport: Oppdrettslaksen dør av infeksjoner og skader

    Over 70 prosent av den selvdøde fisken dør av infeksjoner og skader, viser fersk rapport. Nå etterlyser flere strengere krav til dyrevelferd for oppdretterne.

    Av Anne Cecilie Remen, John Inge Johansen og Silje Rognsvåg

  • 12. mars 2024 kl. 14:00

    Guvernøren i Murmansk frykter ikke Nato-øvelsen

    Nato-øvelsen Nordic Response skremmer ikke guvernør Andrej Tsjibis i Murmansk.

    Han sier Nordflåten er en mektig militær avdeling, og at russiske myndigheter følger nøye med på øvelsen.

    – Vi tar det helt med ro. Helt med ro, sier han i et intervju med NRK.

    – Hva er din kommentar til at Sverige og Finland har meldt seg inn i Nato?

    – Sikkerheten til Murmansk fylke, og resten av landet, blir godt ivaretatt av de væpnede styrkene våre og grensevaktene. Jeg mener dagens politiske ledelse gjorde en feil da Sverige og Finland blei Nato-medlemmer, sier han.

    Murmansk-guvernør

    Foto: Gro Holm / NRK
  • 12. mars 2024 kl. 12:09

    To Glimt-spillere på landslaget

    A-landslagssjef Ståle Solbakken har tatt ut både Patrick Berg og Fredrik Andre Bjørkan til privatlandskampene mot Tsjekkia og Slovakia.

    Også tidligere Glimt-spiller – nå Club Brugge-spiller – Hugo Vetlesen har fått plass i troppen.

    Norge skal møte Tsjekkia 22. mars og Slovakia 26. mars på Ullevaal stadion.

    Patrick Berg og Fredrik Bjørkan.

    Foto: Mats Torbergsen
  • 12. mars 2024 kl. 11:41

    Tatt med narkotika i bilen

    En bilfører i Bodø er kontrollert og mistenkes for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand. Det ble også gjort beslag av en mindre mengde med narkotika i bilen. Etterforsking iverksatt, melder politiet på X.

  • 12. mars 2024 kl. 09:19

    Knutsen forlenger med Glimt

    Kjetil Knutsen har forlenget sin avtale med Bodø/Glimt.

    Hovedtreneren har skrevet ny kontrakt som varer ut 2025. – Det er helt naturlig for meg å forlenge avtalen. Jeg var inne i mitt siste kontraktsår, og i stedet for spekulasjoner og prat om min situasjon, så er timingen for å forlenge veldig god, sier Knutsen til
    Glimt.no.

    Bergenseren kom til Bodø i 2017, og ble hovedtrener i 2018. Tiden i Nord-Norge har vært en stor suksess, med blant tre seriegull og flere sterke prestasjoner i Europa.

    Styreleder i Bodø/Glimt, Inge Henning Andersen, er godt fornøyd med forlengelsen.

    – Vi har hatt god dialog over tid, så dette er ikke overraskende for oss. Vi føler at vi har styrket teamet rundt laget, og vi vil selvfølgelig ha lederen av laget med. Vi går videre med det samme teamet, med Gaute (Helstrup) inn som en god tilvekst til teamet. Fra styret sin side er det helt perfekt, sier Andersen.

    Kjetil Knutsen under pressemøte på Aspmyra før kampen mot Bohemians.

    Foto: Kasper Holgersen / NRK
  • 12. mars 2024 kl. 09:06

    Båtbrann i Svolvær – røyken kan være giftig

    Nødetatene i Vågan har rykket ut til en båtbrann i Svolvær. Båten skal befinne seg på land inne på et verft og det skal ikke ha vært personer om bord, melder politiet. Røykdykkere jobber med brannslukking nå.

    Røykutviklingen er økende. Båten står inne på verftet. Grunnet røyken blir alle evakuert fra stedet, melder politiet.

    – Båten sto inne i en verftsbygning, den har blitt tauet ut derifra og står nå utenfor, sier Ivar Bo Nilsson, operasjonsleder i politiet til NRK.

    Han sier at det enda er usikkerhet om hva slags fartøy det egentlig er snakk om.

    Operasjonslederen sier at røyken kan være svært giftig, og at man ikke bør puste den inn.

    – Denne brannen produserer mye røyk, og når det brenner i isolasjon så er den ofte veldig giftig, og ikke noe behagelig å puste inn. Den blåser mot bebyggelse i Svolvær og delvis mot Svolvær sentrum. Så hold dører og vinduer lukket, og hvis du er ute, så hold deg unna røyken, eller gå innendørs, sier han.

    Ferge som står til reparasjon i Svolvær brenner.

    Foto: Kjetil Antonsen

Brennende objekter traff nesten Andreas bil 01:04

Neste

Read Entire Article