Ekspert på vind skal granske dødsulykke

1 month ago 21



Busstragedien i Hadsel:

BODØ (TV 2): Tingretten har oppnevnt en sakkyndig for å finne ut om ekstreme vindforhold kan være årsaken til den dramatiske bussulykken i romjula.

 Snorre Schjønberg / TV 2
KATASTROFEALARM: Flere sykehus ble satt i høyeste beredskap da en buss med 55 passasjerer kjørte utenfor veien i Hadsel kommune andre juledag. Foto: Snorre Schjønberg / TV 2

Publisert 11.03.2025 09:59 Sist oppdatert 8 minutter siden

Det var torsdag andre juledag i fjor at en rutebuss med 55 passasjerer kjørte av veiene på E10 ved Hanøy i Hadsel kommune, på grensen mellom Vesterålen og Lofoten.

Bussen ble liggende på siden og delvis ned i et islagt vann. Tre av passasjerene omkom som følge av utforkjøringen og flere ble skadet.

Bussjåføren har i avhør forklart at utforkjøringen skyldtes sterk vind som tok tak i bussen slik at han ikke klarte å korrigere den.

– Dermed ble bussen presset av veien, har sjåføren forklart.

Kastevinder

Nå har Midtre Hålogaland tingrett oppnevnt en sakkyndig for å vurdere vindforholdene på ulykkesstedet.

– På grunn av at vind er en relevant faktor i forhold til årsaken til utforkjøringen, er vi tilfreds med at dette blir utredet nærmere, sier bussjåførens advokat, Stig E. Mortensen til TV 2.

– Hvor spesielt er dette? 

 – At det blir oppnevnt sakkyndige for å utrede og kartlegge et konkret forhold i en straffesak, er ikke uvanlig. Det er de konkrete omstendighetene i denne saken som tilsier om dette er nødvendig eller ei, sier Mortensen.

Politiet har også tatt initiativet til at værforholdene nå undersøkes ytterligere. 

– Det gjennomføres ved at tingretten oppnevner sakkyndig som gis et mandat hvor vindforholdene på stedet og tidspunktet for ulykken bes kartlagt om dette hadde innvirkning på ulykken, sier Kay Rønning-Nyvold, politiadvokat i Nordland politidistrikt.

Stedet der selve utforkjøringen skjedde er det første punktet på hele kjørestrekningen mellom Narvik og Svolvær der man er eksponert for en kombinasjon av vestlig vind. Denne vinden kommer direkte inn Hadselfjorden fra havet. I tillegg kommer det kastevinder og fallvinder ned fra fjellet.

 Snorre Schjønberg / TV 2
STORE SKADER: Ulykken er filmet med et dashbordkamera, men man kan ikke se på opptakene om vinden har vært en årsak til ulykken. Foto: Snorre Schjønberg / TV 2

Dårlige forhold

Bussjåføren har også opplyst at han ikke hadde fått noen indikasjoner på at vinden var så sterk tidligere på ruten og at han opplevde føret som greit. Dette tillot en kjøring i rundt 80 kilometer/t slik fartsgrensen på ulykkesstedet er, har sjåføren forklart.

Flere om bord i bussen og andre vitner har forklart at bussjåføren hadde høy fart før ulykken inntraff. 

Andre trafikanter har forklart at føret på strekningen var svært glatt, dårlig og sporete. En lastebilsjåfør mente at det ikke var forsvarlig å kjøre mer enn 60 kilometer/t.

– Jeg går ikke nærmere inn på vurderingen av hvilken fart ulykkesbussen hadde, men kan bekrefte at det er et moment som politiet legger vekt på i forbindelse med aktsomhetsvurderingen i saken, sier Rønning-Nyvold.

Skjerpende

Ulykken er blitt filmet med et dashbordkamera. Videoen viser at bussjåføren holdt en hastighet på noe over 80 kilometer/t på ulykkestidspunktet.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
TRE OMKOM: Bussulykken har gjort inntrykk på mange i Lofoten og Vesterålen. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Førerkortet til sjåføren ble beslaglagt etter ulykken. Siden han er yrkessjåfør og står uten jobb, har han krevd å få førerkortet tilbake. Det har to rettsinstanser avvist.

Midtre Hålogaland tingretten mener det er skjerpende at siktede valgte å holde en slik hastighet med full buss på et slikt føre, og at han dermed utgjorde en trafikksikkerhetsrisiko og utsatte en rekke passasjerer for fare.

– Det vises særlig til det flere passasjerer har forklart om at de mente siktede ikke avpasset farten etter forholdene, og at de også oppfattet at bussen gled flere ganger tidligere på føret uten at farten ble senket, skriver tingretten.

 Snorre Schjønberg / TV 2
FØRERKORTBESLAG: Både tingretten og lagmannsretten er enige med påtalemyndigheten om at bussjåførens førerkort skal beslaglegges frem til slutten av juni. Foto: Snorre Schjønberg / TV 2

– Min klient mener han kjørte forsvarlig og etter forholdene, og er derfor ikke enig med tingretten i dette, sier forsvarer Stig E. Mortensen.

Tap av førerrett

Førerkortbeslaget ble også anket til Hålogaland lagmannsrett. Også her tar retten påtalemyndighetens begjæring om førerkortbeslag til følge.

– Vi mener overtredelsen av veitrafikklovens § 3 er av en slik karakter at det vil medføre tap av førerretten. Det har vi fått rettens medhold i, sier politiadvokat Rønning-Nyvold i Nordland politidistrikt. 

Dette er veitrafikklovens § 3, grunnregler for trafikk:

Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.

Vegfarende skal også vise hensyn mot dem som bor eller oppholder seg ved vegen.

Påtalemyndigheten har opplyst at de regner med at etterforskningen er avsluttet i løpet av første halvår 2025.

– Vi håper at etterforskningen er avsluttet i god tid før dette. Vi har blant annet bedt om at flere vitner avhøres. I tillegg venter vi på rapporten fra Statens vegvesen som også sitter på dataene fra den digitale fartsskriveren, sier forsvarer Mortensen.

Read Entire Article