Et aktivt konkurransetilsyn er viktig for norske forbrukere

1 month ago 26



Publisert: 25.03.2024 11:45

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I Aftenposten 13. mars uttaler Mads Nygaard i Aschehoug seg kritisk til Konkurransetilsynet. Nygaard hevder blant annet at Konkurransetilsynets saksbehandling ikke holder nødvendig kvalitet. Konkurransetilsynets viktige samfunnsoppdrag er å bidra til effektiv ressursbruk gjennom å fremme konkurranse.

Velfungerende konkurranse gir lavere priser og bedre utvalg. Forutsetningen er at konkurransereglene overholdes. Det krever effektiv håndheving av reglene og strenge sanksjoner ved brudd.

Jeg har forståelse for at det er krevende å være i Konkurransetilsynets søkelys. Derfor er rettssikkerhetsgarantier viktig. At et og samme organ utreder og fatter vedtak i samme sak er ikke unikt for Konkurransetilsynet. Samme system har vi for eksempel i Datatilsynet og Forbrukertilsynet. Tilsynets vedtak kan påklages til Konkurranseklagenemnda. Nemndas vedtak kan bringes inn for domstolene. Dette viser at vi har system for å ivareta partenes rettssikkerhet.

Nygaard advarer mot å gi Konkurransetilsynet utvidede fullmakter. Jeg lytter naturligvis til Nygaard og andre som har synspunkter og erfaringer. Likevel mener jeg at Konkurransetilsynets viktige samfunnsoppdrag tilsier at vi ikke må være redde for å utvide tilsynets verktøykasse, så lenge det skjer på riktig måte. Nåværende virkemidler har vist seg å ikke være tilstrekkelige, særlig i en tid hvor digitalisering og maskinlæring endrer hvordan markedene virker og påvirker konkurransen.

Derfor sendte vi et forslag om et nytt markedsetterforskningsverktøy på høring i fjor. Et slikt verktøy vil gjøre Konkurransetilsynet bedre rustet til å gripe inn mot konkurranseskadelig praksis og utfordre aktører med mye makt. Jeg er derfor ikke overrasket over at motstanden mot forslaget er sterk. Før jul sa jeg at jeg hadde som mål å legge frem et forslag til et markedsetterforskningsverktøy det neste halvåret. Dette gjelder fremdeles.

Jan Christian Vestre (Ap)

Næringsminister

Read Entire Article