Etter flere år med utredninger er det på tide at Stortinget fatter et vedtak

3 weeks ago 24



Det er på tide at Stortinget fatter et vedtak om politibevæpning, mener innleggsforfatteren. Foto: Javad Parsa, NTB

Gi politiet raskere tilgang til skytevåpen når det er nødvendig, forsvarlig og forholdsmessig.

Publisert: 09.04.2025 13:00

Denne våren har landsmøtene i Senterpartiet, Høyre og Arbeiderpartiet gitt sin støtte til forslaget om generell bevæpning av politiet. Sentrale politikere i Kristelig Folkeparti har også tatt til orde for at vi skal ha et permanent bevæpnet politi. Med Fremskrittspartiets standpunkt til spørsmålet ligger det an til et solid flertall på Stortinget for å innføre generell bevæpning av politiet.

Generalsekretær i Advokatforeningen Merete Smith og leder i Forsvarergruppen Mette Yvonne Larsen skriver i Aftenposten 8. april at den mest nærliggende forklaringen på at det blir et flertall på Stortinget for generell bevæpning, ikke handler om kriminalitetsutviklingen, men at vi er på vei inn i en valgkamp.

I en tid hvor demokratiske prinsipper er under press i mange land, er det etter min mening et underlig argument at en åpen politisk diskusjon om hvilke maktmidler politiet skal ha til rådighet, tilsynelatende bare reduseres til et spørsmål om partipolitisk taktikkeri i en valgkamp. Tvert om viser debattene i partiene at vi lever i et land med et velfungerende demokrati.

Dertil kommer at diskusjonen om permanent bevæpning av politiet baserer seg på to grundige utredninger: NOU 2017: 9 Politi og bevæpning og Maktmiddelutvalgets utredning fra 2022. Begge har vært på høring.

Nødvendig, forsvarlig og forholdsmessig

Forslaget fra tre stortingsrepresentanter fra Fremskrittspartiet om generell bevæpning av norsk politi, som nå er til behandling i justiskomiteen, bør imidlertid ikke vedtas. Representantforslaget er todelt: Regjeringen bes fremme forslag om nødvendige lovendringer, og det foreslås å sikre midlertidig bevæpning frem til et lovforslag er behandlet og har trådt i kraft.

En beslutning om permanent bevæpning med skytevåpen er av en slik karakter at den bør tas av Stortinget, men ikke i lovs form.

Politiloven fastsetter generelle regler for all maktutøvelse utført av politiet, nemlig at maktutøvelsen må være nødvendig, forsvarlig og forholdsmessig. Disse vilkårene gjelder naturligvis også for politiets bruk av skytevåpen og er supplert med en paragraf som presiserer vilkårene for bruk av skytevåpen.

På tide

De mer detaljerte reglene for lagring og bruk av skytevåpen er fastsatt i en egen våpeninstruks gitt i forskrifts form av Justis- og beredskapsdepartementet. Stortinget bør derfor be regjeringen sørge for at det gjøres endringer i våpeninstruksen slik at politiets innsatspersonell, som har gjennomført vedlikeholdstrening og bestått godkjenningsprøve for skytevåpen, bærer pistol i hylster i beltet i den daglige tjenesten.

Også reglene for bevæpning med såkalt tohåndsvåpen og andre mer detaljerte regler om våpenbruk vil fortsatt måtte være regulert i instruksen.

Etter flere år med utredninger og debatt er det nå på tide at Stortinget fatter et vedtak som setter norsk politi bedre i stand til å beskytte borgerne og politiets tjenestepersoner gjennom å gi politiet raskere tilgang til skytevåpen når det er nødvendig, forsvarlig og forholdsmessig.

Read Entire Article