Falske beskyldninger om våpeneksport fra Norge til Israel undergraver tilliten til vestlig forsvarsindustri

2 weeks ago 11



Norge fikk på 1960-tallet en lisens til å produsere noen varianter av panservernvåpenet M72 (bildet) i Norge. Men eksport av disse kan bare gjøres til land godkjent av norske myndigheter, skriver Thorstein Korsvold. Foto: Anette Ask, Forsvaret/NTB

Falske beskyldninger om våpeneksport fra Norge til Israel bidrar til å undergrave tilliten til vestlig forsvarsindustri.

Publisert: 18.04.2024 17:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Forsker Sverre Lodgaard ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) skriver 11. april om de problematiske sidene ved eksport av norske våpen til Israel i Aftenposten. Men argumentasjonsrekken halter kraftig, for det foregår ingen slik eksport.

Lodgaard skriver blant annet om norskproduserte våpen som havner i Israel. I tillegg snakker han om «hull i regelverket». Lodgaard mener øyensynlig at eksportkontrollen ikke fungerer etter hensikten.

Sterkt misvisende

Men hovedpremissene stemmer ikke, og innlegget blir etter vårt syn sterkt misvisende. Vi ønsker derfor å imøtegå noen sentrale poenger.

  • Norskproduserte våpen eller ammunisjon selges ikke til Israel. Punktum. Stortinget har bestemt at det ikke er lov, og Nammo har aldri vært involvert i noe slikt.
  • Norskproduserte våpen eller ammunisjon sendes ikke til Israel via USA.
  • Nammo har heller aldri flyttet produksjon til USA.
  • Det norske regelverket gjelder ikke i USA. USA har nasjonal selvbestemmelse og avgjør selv hvor de eksporterer amerikanskproduserte våpen.

Det er pussig at en erfaren forsker som Lodgaard ikke har fått med seg at våre folkevalgte har sagt nei til å selge norskprodusert ammunisjon eller våpen til Israel, og at dette derfor ikke skjer.

Ikke et smutthull

Det er minst like rart at han snakker om «hull i regelverket». I USA bestemmer amerikanske myndigheter. I Norge bestemmer norske myndigheter. Det er ikke et smutthull. Det er slik eksportregelverket fungerer.

Mener virkelig Lodgaard at det er et «hull» i det norske regelverket fordi det ikke gjelder i USA? Det er nok noe optimistisk å tro at norske politikere skal bestemme amerikansk utenrikspolitikk.

Snudde alt på hodet

En konkret sak som Lodgaard nevner, er panservernvåpenet M72. For om lag ti år siden ble en del slike eksportert fra USA til Israel. Men dette systemet er amerikansk – utviklet og produsert i USA. Amerikanske myndigheter bestemmer hvor det skal eksporteres.

Jo da, det finnes norske versjoner av M72. Norge fikk på 1960-tallet en lisens til å produsere noen varianter i Norge. Men igjen: eksport av disse kan bare gjøres til land godkjent av norske myndigheter.

Debattinnlegget til Lodgaard snudde dette på hodet og snakket om at «produksjonen er flyttet til USA». Det er ikke riktig (Aftenposten har rettet akkurat dette). Han tok også opp «videreforsendelse» av norske våpen til USA». Heller ikke dette er noe som skjer.

Vår konsernsjef påpekte nylig overfor NRK at Nammo ikke kan hindre at amerikanske våpen sendes til Israel. Handlinger som kan tolkes som boikott, er lovstridige.

Begge deler er like feil

Aftenposten har endret noe i debattinnlegget. Tittelen handlet først om «norskproduserte» våpen til Israel. Nå står det bare «norske våpen». Begge deler er like feil. Mange lesere har nok trodd at Nammo sender våpen fra Norge til Israel.

Ukens kaktus går derfor til Aftenpostens debattredaksjon

I bunn ligger muligens en oppfatning om at Nammo er norsk. Det er vi heller ikke. Nammo er resultatet av en sammenslåing av norsk, svensk og finsk ammunisjonsindustri.

Nammo mener det er prinsipielt galt at vi må skrive et debattinnlegg for å imøtegå åpenbare faktafeil. Ukens kaktus går derfor til Aftenpostens debattredaksjon. Innlegget til Lodgaard burde ha blitt avpublisert med en tydelig beskjed om at det inneholdt store feil.

Helt til sist: Falske beskyldninger om eksport fra Norge til Israel bidrar til å undergrave tilliten til vestlig forsvarsindustri, Nammo og vårt samfunnsoppdrag. Det bør vi være varsomme med, for det tjener kun interessene til aktører som ikke vil oss vel.

Read Entire Article