Fant påskeeggene i Sverige: – Det verste er at folk skal hamstre

4 weeks ago 29



TRE KARTONGER: Sang Ngoc sikret seg 54 egg i Strömstad. Foto: Sven Arne Buggeland / VG

Å salige stund over Svinesund! Her er det egg i hyllene.

Rapporterer fra Strömstad og Svinesund torsdag 28. mars kl. 19:45

Hos Maximat på Nordby Shoppingcenter i Strömstad bugner det med 18-pakninger «vardagsägg» til kampanjepris 35,90 svenske kroner.

Og nordmenn på svenskehandel skjærtorsdag lot seg ikke be to ganger.

– Helt vanlig forbruk, forsikrer Sang Ngoc (39) fra Strømmen.

Familiefaren har plukket med seg tre kartonger.

– Vi er åtte i storfamilien, så dette holder et par uker.

– Det var tomt hjemme?

– Jeg har sett litt overalt, nær jobben i Oslo og hjemmet i Strømmen. Men ingen av butikkene har egg, og da er det ikke så mye man får gjort.

SVENSKE HØNER: Nok egg hos Maxi Mat på skjærtorsdag. Foto: Sven Arne Buggeland / VG

Både i kjøleskapene og på flere paller sto eggekartongene da VG var innom den gigantiske dagligvarebutikken rett over grensen torsdag kveld.

Men slik har det ikke vært hele påsken, om vi skal tro Nettavisen. Tirsdag var Maximat tomt for egg, mens Nordby Supermarket måtte rasjonere eggene.

I Norge har dagligvarekjedene problemer med å skaffe egg til kundene. Eggmangelen er godt etablert – ved påsketider har det vært eggstra ille.

Nortura svarer at de leverer samme mengde egg som i påsken i fjor, men tror at fokuset på egg har ført til at flere har hamstret:

– Vi oppfordrer til kun å kjøpe de eggene man trenger denne påsken, skriver kommunikasjonsrådgiver Matilda Aronssen i Nortura.

EGGDELER: Linn, Ida og Anne Bonsak kjøper egg, men hamstrer ikke. Foto: Espen Moe Breivik / VG

Ida Bonsak var onsdag vitne til at ikke alle følger oppfordringen.

– En dame fylte handlevognen og hele bagasjerommet med egg på Metro på Lørenskog. Det må ha vært et par hundre kartonger.

– Da ble det vel tomt?

– Det var ikke veldig mange egg igjen i hyllene da, nei.

Ida Bonsak er på spontantur til Maxi Mat med moren Anne (54) og søsteren Linn (21). To pakker egg er lagt i handlevognen.

– Det holder. Det blir noe bakst, i all fall. Kanskje kaker.

– Dere går ikke amok?

– Det er greit å dele med de andre. Vi ble litt overrasket over å finne egg her.

– Uvant at det er tomt hjemme?

– Det kan jo skje. Men det verste er at folk skal hamstre alt til seg selv.

  • Hvorfor er det eggmangel? Nortura mener det er på grunn av sykdom i Europa og en svak norsk krone, som har ført til at flere kjøper norske egg enn vanlig. I tillegg kjøper folk mer egg i butikkene.
  • Hvem er Nortura? Nortura er bondens eget selskap og et samvirke som eies av om lag 16 000 norske bønder. De har som formål å legge til rette for landbruk i hele Norge, slik at det produseres egg og kjøtt i alle landsdeler.
  • Hva skjer i butikkene? Noen butikker har helt tomme hyller, mens andre har fått nye leveranser av egg. Det varierer mye fra sted til sted.
  • Hva betyr dette for påsken? Mange kan oppleve at det ikke er egg i butikkene når de skal handle til påskefrokosten. Det kan bety at noen må endre på tradisjonelle påskeretter.
  • Hva skjedde i fjor? I fjor var det for mange egg, og bøndene fikk betalt for å ha høner som ikke la egg. Situasjonen har altså endret seg mye på ett år.
Read Entire Article