Får vi TACO-fredag fra Trump?

1 day ago 15



Norge og Europa venter i spenning på hva Donald Trump har bestemt seg for. Fredag får vi svaret ifølge presidenten selv.

Skriver om krigen i Ukraina, sjakk, Formel 1, idrettspolitikk, m.m.. Utdannet ved NMBU og Moskvas statsuniversitet. Hobbybonde.

E-post

 WILL OLIVER / POOL / EPA / NTBDonald Trump fotografert under et møte med afrikanske ledere fra Gabon, Guinea-Bissau, Liberia, Mauritania og Senegal i Det hvite hus denne uken. Foto: WILL OLIVER / POOL / EPA / NTB
Fredag 11. juli kl. 10:37

Denne uken har han sendt ut brev til mer enn 20 land med tollsatser.

Vi kjenner etter hvert mønsteret: dramatiske uttalelser, deretter tilbaketog og nye trusler. Det svekker selvfølgelig Trumps troverdighet og minner oss om gutten som ropte «ulv, ulv» og til slutt ikke ble trodd.

Wall Street reagerte knapt da Trump denne uken begynte å snakke om økte tollsatser igjen.

De har til og med satt et eget navn på det: TACO. Akronymet står for «Trump Always Chickens Out» – på norsk: «Trump trekker seg alltid». Eller «feiger ut» om du vil.

Donald Trump selv har hørt om uttrykket og mener det er stygt.

 TIMOTHY A. CLARY / AFP / NTBWall Street falt kraftig da Trump kom med sitt første utspill i begynnelsen av april. Denne uken har børsen nesten ikke reagert på Trumps nye utspill om tollsatser. Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP / NTB

Men foreløpig har USAs president satt stadig nye datoer for når tollsatsene blir gjennomført.

I begynnelsen av april kom hans nye tollsatser som et sjokk. Børsen nådde et historisk bunnivå. Verdensøkonomien skalv. Men Trump bestemte kjapt en utsettelse på 90 dager og nå er det snakk om at de nye tollsatsene skal tre i kraft den 1. august. Men heller ikke den datoen er «100 prosent» ifølge Trump selv. Den uttalelsen fikk TACO-elskerne til å gapskratte.

Investorene trekker mer eller mindre på skuldrene nå. Dow Jones-indeksen på Wall Street falt riktignok litt mandag, men har tatt seg opp igjen. Markedene ignorerte på mange måter Trumps siste trussel og reagerte langt mildere enn i april.

 BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / NTBFoto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / NTB

Donald Trump vil selvfølgelig aldri innrømme at han feiger ut. Selv mener han at taktikken gir ham forhandlingsmakt, men ikke alle er så sikre på det.

Vi skal heller ikke se bort fra at Trump ser på markedenes ro som et tegn på at han faktisk kan gjennomføre tollsatsene fra 1. august. Og ta markedene litt på sengen.

Ingen glemmer april-sjokket da Trump snakket om å innføre de høyeste amerikanske tollsatsene på over 100 år. Den gang ble han tvunget til å trekke tilbake sine uttalelser. Denne uken har han – via sitt eget sosiale medium «Truth Social» – kastet ut nye tollsatser til en rekke ulike land. På opptil 50 prosent.

Aller mest til Brasil, som straff for «heksejakten» på den omdiskuterte ekspresidenten Jair Bolsonaro. Trump bruker altså tollsatser som pressmiddel mot et annet lands rettssystem.

 Isaac Fontana / EPA / NTBBørsen i São Paulo likte ikke Trumps trussel om 50 prosent toll. Foto: Isaac Fontana / EPA / NTB

Her i Europa hersker det naturlig nok spenning til hva tollsatsen mot EU blir. Det hevdes at USA har tilbudt rundt 10 prosent – med unntak for bilindustrien og alkohol. I slutten av mai skrev Trump på sosiale medier at det er vanskelig å forhandle med EU og at han ville ha 50 prosent toll på alle varer fra EU. Men ting forandrer seg fra den ene dagen til den andre i Trumps verden. Europa håper å unngå en handelskrig. Opprinnelig ville Trump ha 20 prosent toll på varer fra EU og 15 prosent på norske varer.

Toll blir det uansett. I motsetning til oss frihandelsfolk i Europa, elsker Trump tollsatser. Han har forfektet dem siden 1980-tallet.

På den ene siden er det en fordel for oss å få en kjapp avklaring. Det fortjener både næringslivet og folk flest. På den annen side er det ingen grunn til å godta hva som helst fra amerikanerne. Europa bør være tøffe i forhandlingene.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article