Tre professorer fra Yale-universitetet deler sine bekymringer for det som skjer i USA nå i 2025.

– Jeg drar til Universitetet i Toronto fordi jeg ønsker å gjøre jobben min uten å være redd for at jeg skal bli straffet for ordene mine, sier Yale-professor Jason Stanley til The New York Times.
Historieprofessorene Marci Shore og Timothy Snyder flytter også til Canada og Toronto. De deler årsakene til dette i en kronikk i den amerikanske storavisen.
– Det vi lærte av 1933, er at du må komme deg ut før det er for sent, sier Shore.
– Som Titanic
I 1933 tok Adolf Hitler makten i Tyskland og alle partier unntatt det nazistiske ble forbudt.
Alle som kunne mistenkes for å være politiske motstandere, risikerte å bli sendt i konsentrasjonsleirer uten lov og dom.
Shore sammenligner altså situasjonen i USA med en av de mest ekstreme politiske hendelsene i nyere vestlig historie.

Samtidig vet hun hva hun snakker om. Shore har i to tiår skrevet om autoritarismens historie i Europa.
Hun er skremt over at lovlige borgere i USA nå sendes til fengsler i utlandet uten en rettsprosess, at studenter pågripes etter offentlige ytringer og at dommere pågripes.
– Vi er som folkene på Titanic som sier at skipet vårt ikke kan synke. Det vi historikere vet, er at det finnes ingen skip som ikke kan synke, sier Shore.
Både hun og Stanley sier klart og tydelig i The New York Times at de forlater USA på grunn av Donald Trumps angrep på sivile rettigheter.
Stanley beskriver situasjonen i USA som «en demokratisk krise».
Skremt
Snyder reiser ikke fra USA på grunn av Donald Trump eller trusler mot Yale, men sier at det er en helt legitim grunn til å forlate hjemlandet, hvis folk ønsker det.
Han reiser primært fordi han er gift med professor Shore og også har fått jobb på universitetet i Toronto.
De tre Yale-professorene tar opp spesielt én hendelse som har rystet dem: Arrestasjonen av den tyrkiske Tuft University-studenten Rümeysa Öztürk.
Hun ble pågrepet av sivilkledde betjenter fra immigrasjonspolitiet ICE på et fortau i Sommerville utenfor Boston.
Öztürk var medforfatter av en artikkel om Gaza i studentavisen. Etterpå ble hun fratatt studentvisumet og pågrepet av ICE.
Hun ble deretter fraktet til et immigrasjonsfengsel i Louisiana.
I retten begrunnet Justisdepartementets advokat pågripelsen med at hun er fratatt studentvisumet og at Departementet for innenlands sikkerhet har konkludert med at Öztürk «har vært involvert i handlinger som kan undergrave amerikansk utenrikspolitikk ved å skape et fiendtlig miljø for jødiske studenter».
– Dette er en bevisst terrorhandling. Dette er ikke nødvendig. Det gjøres kun for å skape en holdning om at det er oss mot dem, sier Snyder.
Rümeysa Öztürk er nå løslatt mot kausjon, men USA fortsetter deportasjonsprosessen. Samtidig reiser altså professorene Stanley, Shore og Snyder til nabolandet i nord.