Flere ukrainske angrep: – Viser at krigen kan komme hjem til Russland

1 month ago 23



To væpnede russiske grupper som kjemper på Ukrainas side i krigen hevder de har tatt seg over grensen til Russland. Tirsdag ble det utført flere angrep i landet.

tirsdag 12. mars kl. 19:34

– Vi vil ta landet vårt fra regimet centimeter for centimeter, skrev Freedom of Russia på Telegram tidlig tirsdag morgen.

Både denne gruppen og den sibirske bataljonen meldte på sine egne kanaler i sosiale medier at de har startet angrep i Russland fra Ukraina.

Nyhetsbyrået Reuters har stedsverifisert denne videoen som skal vise et angrep på en russisk landsby gjennomført av Freedom of Russia-legionen:

Kort tid etter ble det meldt om en rekke ukrainske droneangrep på drivstoff- og energianlegg flere steder i Russland. Ingen skal ha blitt drept.

Det er ikke uavhengig bekreftet at det er gruppene som står bak disse angrepene.

GJØR MOTSTAND: Medlemmer av «Freedom of Russia» møtte pressen i Kharkiv i mai i fjor, like ved Grensen til Russland. Foto: SERGEY KOZLOV / EPA / NTB

Angrepene skal ha ført til at alle skoler i Kursk-regionen i Russland har hjemmeskole tirsdag, ifølge Tass.

Innlegget til Freedom of Russia refererer tilsynelatende til det kommende russiske valget, som finner sted denne helgen.

– Folket skal stemme på hvem de vil, ikke på hvem de må. Russere skal leve fritt, skriver de.

Den ukrainske aktivisten Igor Susjko har publisert en video på X, som viser en kjørende stridsvogn med det som ser ut som et blått flagg. Han hevder flagget tilhører Freedom of Russia-legionen.

Videoen er ikke verifisert.

– Fornuftig timing

Freedom of Russia-legionen har også tidligere tatt på seg ansvaret for raid og mindre angrep på Russland.

– Dersom dette stemmer, er det er ikke nytt. For rundt ett år siden skjedde det samme, at det var angrep litt nord for Belgorod med russiske styrker, sier hovedlærer i etterretning ved Forsvarets Stabsskole Tom Røseth til VG.

Den gang var det russere fra enhetene som er opprettet med russiske frivillige i Ukraina som angrep, da de tok over en grensepost og en landsby med pansrede kjøretøy.

Tom Røseth <-Tom Røseth

Hovedlærer i etterretning ved Forsvarets Stabsskole

– De russiske enhetene har først og fremst høy symbolverdi. Relevansen de har i krigen er ikke så stor, men de er et forstyrrende element for Moskva, fordi Moskva må ha styrker i Belgorod når de burde fokusere på kampene ved frontlinjen. Med kampene som pågår ved frontlinjene nå, kan du si dette er fornuftig timing.

Ukrainske droneangrep

Tidligere tirsdag morgen ble det meldt om ukrainske droneangrep flere steder i Russland. Guvernøren i Orjol, Andrej Klytsjkov, skrev på Telegram at ukrainske droner hadde rammet et drivstoff- og energianlegg i regionen.

Det ble også meldt om brann ved et anlegg i byen Kstovo i regionen Nizjnij Novgorod i morgentimene. Reuters skriver at oljeraffineriet NORSI, et av Russlands største, er alvorlig skadet, og at minst halvparten av produksjonen vil bli forsinket på grunn av skadene.

Russlands største oljeselskap Lukoil har et raffineri i byen.

Kreml sier i en uttalelse at russiske styrker gjør alt som er nødvendig etter de ukrainske droneangrepene, ifølge Reuters.

Det russiske forsvarsdepartementet hevder de skjøt ned 25 ukrainske droner natt til tirsdag.

Russeren Caesar (50) ble med i Freedom of Russia-legionen for å kjempe for ukrainsk side. Her foran et ødelagt kloster øst i Ukraina i 2022 i fjor. Foto: SAMEER AL-DOUMY / AFP / NTB

Den russiske guvernøren i Kursk-regionen i Russland Roman Starovoyt melder på Telegram at ukrainske sabotører prøvde å bryte seg inn i regionen tirsdag morgen.

Starovoyt sier ukrainere prøvde å trenge seg inn i Glusjkovskyj-distriktet tidligere tirsdag, men at de ble beskutt og stoppet. En lokal innbygger skal ha blitt skadet, skriver russiske Ria.

Nyhetsbyrået Tass skriver at 100 ukrainske soldater ble drept på grensen.

– Svarer med samme mynt

Røseth mener operasjonen kan ses som en respons på de russiske angrepene ved Sumi, rett over grensen på ukrainsk side fra Belgorod.

– De svarer med samme mynt som Russland har gjort overfor Ukraina i lang tid. Det vil jo også vise at krigen kan komme hjem til Russland. Samtidig kan Kyiv trekke på skuldrene og si at dette er russere som angriper russere.

– Jeg tror mest dette er nålestikk. Styrkene er ikke store og kan neppe holde over tid. Men det gir kanskje en forstyrrende effekt på krigshandlingene, og det kan bli utnyttet informasjonsmessig av Ukraina,

Read Entire Article