Syklister i full hockeyutrustning? Det er litt vanskelig å se for seg det i en idrett hvor gram er blant de viktigste forutsetningene.
Kanadiske Michael Woods har likevel tenkt i de baner. Nettopp på grunn av den høye risikoen toppsyklistene utsetter seg for hver dag.
– Hvis du hadde gitt noen andre utenfor proffsirkuset sjansen i touren de første tre dagene, hadde de tenkt: «Hvorfor i helvete bruker jeg ikke hockeyutrustning, akkurat nå?» Bare se på albuer, knær, hofter og hender på alle rytterne i feltet.
– Det er opplagt idiotisk at sykkelsportens øverste organ (det internasjonale sykkelforbundet) ikke allerede har tvunget oss til å bruke beskyttelsesutstyr, skrev 38-åringen på sin egen blogg.
HARD MEDFART: Ikke syklister ønsker seg et møte med asfalten. Her sjekkes Jordi Meeus for mulig hjernerystelse før han fikk sykle videre på etappen.
Foto: AFP– De elsker krasj
Han mener rittarrangørene, deriblant Tour de France-arrangør ASO, er en del av problemet, fordi de spiller på voldsomme velt i markedsføringen sin.
– Uansett hva ASO sier, så elsker de krasj, mener Woods.
Kanadieren bekrefter til NRK i Bretagne at det har vært kontakt med arrangøren.
– Jeg synes ikke jeg dro kritikken min for langt. Jeg synes de (ASO) tar noen grep når det gjelder sykkelsporten tryggere, men det har ikke blitt gjort nok. Så forhåpentligvis dytter dette dem videre i den retningen, sier han til NRK.
ASO har fått muligheten til å kommentere utspillet, men har foreløpig ikke svart på NRKs gjentatte henvendelser.
Slår kraftig tilbake
Profilene i norske Uno-X er ikke enige i utspillet fra veteranen.
I stedet gir de kanadieren det glatte lag.
– Jeg synes det er en tullete kommentar, sier Thor Hushovd til NRK.
– Det er selvfølgelig ingen arrangører eller ingen som elsker sykkelsporten som elsker velt. Det høres ut til å være en «noget spesiell» kommentar, fortsetter Uno-X-sjefen.
IKKE ENIG: Tidligere verdensmester, Thor Hushovd.
Foto: Haakon Mosvold Larsen / NTB– Jeg tror ikke ASO elsker ryttere som krasjer. Det er dessverre en del av sykkelsporten, sier sportsdirektør Gabriel Rasch.
Lanserer en rekke tiltak
Rytternes sikkerhet er et hett tema i sykkelsporten, først og fremst fordi det stadig sykles raskere og raskere. NRK omtalte tidligere denne uka et forslag om å teste ut lettere girutveksling for å redusere farta i massespurtene.
Woods er innom flere tiltak i sin spalte som vil bedre sikkerheten. Blant annet forbud mot bruk av radio og wattmåler, redusere dimensjonen på dekkene og rulleevnen, samt å sørge for at feltet blir mindre.
Woods mener ASO melker stygge velt for det de er verdt. Han trekker blant annet fram promofilmen rytterne ble vist i forkant av starten i Lille.
– Etappeseiere, episk landskap og – selvsagt – velt, var hovedinnholdet i videoen. På tross av deres «uttalte mål» om å gjøre sykkelsporten tryggere, får man følelsen av at blod, ødelagte sykler og en stakkars fyr som går inn i en ambulanse er det de elsker å selge, mener han.
Brutale konsekvenser
Franske ASO regnes blant de aller beste arrangørene i bransjen når det gjelder logistikk, løypedesign og tiltak som skal ta vare på nettopp rytternes sikkerhet.
– Det er veldig høy standard, men det er noen finaler som kanskje er i overkant tekniske og utfordrende. Men jeg synes det er mange verre løp enn Tour de France. Her er bilene fjernet og grusen kostet bort fra veiene. Jeg føler ikke vi skal kritisere sikkerheten her, sier Uno-X-rytter Markus Hoelgaard.
ALT HJEMME: Jasper Philipsen rakk både å vinne én etappe og kjøre én dag i gul trøye, men på dag tre ble det full stopp etter velt og tur til nærmeste sykehus.
Foto: Skjermdump / Alpecin-Deceuninck Cycling Team / XHushovd er enig i at man bør gjøre tiltak for å bedre sikkerheten uten at rytterne hans skal se ut som de kommer rett fra «Iskrigerne».
– Det er ingen tvil om at ryttere sitter ekstremt ubeskyttet, og her skiller sykkelsporten seg ut blant mange idretter. Rytterne har en isoporhjelm på hodet, og sykler i shorts og T-skjorte, satt på spissen. Dersom man velter i 80 kilometer i timen, kan konsekvensen være brutale, sier han.
Debatten om rytternes sikkerhet blusset opp etter flere stygge velt på de første etappene. Filippo Ganna og Stefan Bissegger veltet ut av rittet på åpningsdagen, mens Jasper Philipsen sto av etter en voldsom velt under en innlagt spurt på dag tre.
Også fredag var det flere ryttere som slo seg kraftig da en større velt gikk med seks kilometer igjen. Jack Haig måtte bryte med en hjernerystelse, mens franske Louis Barré endte opp med et blodig sår på venstre lår/hofte.
FORSLÅTT: Barré fortsetter Tour de France til tross for såret han pådro seg fredag.
Foto: Skjermdump: Intermarché-Wanty/XPublisert 11.07.2025, kl. 20.58 Oppdatert 11.07.2025, kl. 21.03