Forklarer seg i Baneheia-saken: – Jeg kunne gjort mye. Det tenker jeg nå.

2 weeks ago 12



Jan Helge Andersen husker ikke hva Viggo Kristiansen skal ha sagt til ham dra drapene skjedde, men forklarte seg i detalj om overgrepene og drapene i Baneheia for 24 år siden. Statsadvokaten mener han lyver.

Jan Helge Andersen sammen med sine to forsvarere i tingretten i Sandnes. Foto: Ane Hem, NTB

Publisert: 18.04.2024 08:47 | Oppdatert: 18.04.2024 09:59

I hvit genser og med blå jeans tok drapstiltalte Andersen plass i vitneboksen. Han sa at han ønsket å forklare seg for retten. Og statsadvokat Andreas Schei gikk rett på og spurte om han var alene, slik aktor mener han var.

– Jeg var ikke alene. Jeg var sammen med Viggo Kristiansen. Vi skulle på en spasertur. Gå en tur, svarte Andersen.

De to bestevenninnene Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand 19. mai i år 2000. Jan Helge Andersen innrømmet den gang å ha drept en av dem, den yngste jenta. I nesten 24 år har han nektet for å ha drept den eldste. Det gjorde han også i retten i dag.

Påtalemyndigheten mener at han voldtok og drepte begge to alene. Andersen har i alle år ment at det var bestevennen Viggo Kristiansen som utførte drapet. Utfordringen for Andersen er at Kristiansen nylig er frikjent for drapet.

Torsdag forklarte han på nytt hvordan han mener Kristiansen og tok seg innover i det populære friluftsområdet i Kristiansand.

De «valset rundt» og skulle finne en teltplass. Det er det samme som han har sagt i 24 år. Det er også mye han sier han ikke husker. Han snakker sakte og med rolig stemme.

– Det kommer to unge barn. Viggo stopper når vi kommer nærme dem og spør om de vil hjelpe med å hente noen kattunger som er oppe i skogen. Han sa det var hans kattunger, sa Andersen.

Aktor Andreas Schei (t.h) og Johan Øverberg i retten i Sandnes. Foto: Cornelius Poppe / POOL / NTB

Andersen sa at jentene svarte at de gjerne ville det. Han husker ikke hvordan de virket. Det er mye han ikke husker, sa han i retten. Men han trodde Kristiansen kjente jentene.

Hevder Kristiansen tok frem kniven

Han forklarte at de går sammen. Og plutselig står Viggo med kniven i hånden og ber jentene kle av seg. Han sier han ikke aner hvor kniven kommer fra. At det er første gangen han ser den.

– Jeg går ut fra at han har hatt den i bukselinningen, sa Andersen i retten.

Aktor ville vite hva Andersen gjorde da. Det vet ikke Andersen. Han sier han kanskje er i sjokktilstand og at han ikke klarer å bearbeide det som foregår i øyeblikket.

– Jeg tror ikke jeg sier noe, sa han.

Han mener jentene motsetter seg litt, men at han er usikker. Han sier jentene tok av seg klærne. Sier det var Kristiansen som gjorde det meste. Selv står han bare rett opp og ned.

Han sier han snur seg og ikke vil se på det som så skjer. Han forklarer at han antar at Kristiansen forgriper seg på 10-åringen.

– Hvorfor sitter du der og blir sittende der, lurte Schei?

– Det er et godt spørsmål. Jeg ville ikke se på det som skjedde. Jeg vet ikke hvorfor jeg ble sittende, svarte Andersen.

Forsvarerne Celine Krogh Fornes (f.v.), Svein Holden og statsadvokat Andreas Schei på befaring i Baneheia. Foto: Cornelius Poppe, NTB

– Hvorfor gjorde du ikke noe annet? Forsøkte du å si noe til Kristiansen?, fortsatte Schei.

– Jeg kan ikke huske om det ble sag noe, svarte Andersen.

– Forsøkte du å gripe inn?

– Nei.

– Hvorfor ikke?, lurte Schei.

– Jeg har ikke det ... det er lettere å være etterpåklok. Jeg kunne gjort noe. I dette øyeblikket vet jeg ikke opp og ned på hva, sa Andersen.

– Du kunne sagt noe til Viggo?

– Jeg kunne sagt. Jeg kunne gjort mye. Det tenker jeg nå. Hvorfor gjorde jeg ikke noe. Det er et stort spørsmål i dag, sa Andersen.

– Ja du kunne løpt ned på stien?

– Ja, det er lett å tenke nå, svarte Andersen.

Han hevdet på nytt at det var Viggo Kristiansen som truet ham med kniv for å få ham til å forgripe seg på 8-åringen. Han husker ikke hva som ble sagt. Han sier det er ting han har brukt 24 år på glemme, men beskriver så i detalj hva som skjer videre da han forgriper seg på 8-åringen.

Read Entire Article