PARIS/OSLO: Forsvarssjefer fra over 30 land deltok på møtet i Paris. Der ble sikkerhetsgarantier til Ukraina diskutert.
Publisert: 11.03.2025 19:12 | Oppdatert: 11.03.2025 19:29
Mye sto på spill da forsvarssjefer for mer enn 30 europeiske land møttes i Paris i dag.
Der deltok også den norske forsvarssjefen Eirik Kristoffersen. På agendaen sto en europeisk, fredsbevarende styrke i Ukraina.
Flere land har sagt seg villig til å sende soldater. Det har ikke Norge, kommer det frem da møtet sluttet rundt klokken 19.00 i kveld.
Det skjedde omtrent samtidig som det kom nyheter om fremskritt i samtalene mellom Ukraina og USA i Saudi-Arabia.
– Norge har ikke forpliktet seg til det på noen måte. Vi har forpliktet oss til å støtte Ukraina frem til 2030, sier Kristoffersen rett etter møtet.
– Vi snakket om hvordan vi skal støtte Ukraina på kort sikt. Men også konkret om hvordan vi skal gjenoppbygge de ukrainske styrkene om en våpenhvile eller fredsavtale vinner frem, sier forsvarssjefen.
Forsvarssjefen avviser likevel ikke at det kan bli aktuelt med norske soldater i en fredsbevarende styrke. Det avhenger blant annet av hvordan en eventuell våpenhvile ser ut, sier han.
– Vi kan bidra langs de linjene jeg har snakket om. Ved å støtte Ukraina nå på kort sikt, og med å gjenoppbygge sitt forsvar. Så er spørsmålet hvordan en avtale ser ut, og om det vil aktuelt å bidra med styrker som skal bidra i et slags sikkerhetsarrangement for Ukraina, sier han.
- Du har tidligere sagt at du stoler 100 prosent på USA. Gjør du fortsatt det?
- Det er ingenting i dette møtet som tyder på at man ikke skal gjøre det. Det vi også har vært tydelig på, er at Europa må gjøre mer, og at Nato består. Dette møtet er et eksempel på at Europa gjør mer.
– Våpenhvile nærmer seg veldig fort
Bakteppet for Paris-møtet er som følger:
Denne uken møtes Ukraina og USA i Saudi-Arabia. Ukrainerne har med seg et nytt forslag. De vil ha en delvis våpenhvile.
Men mye må på plass før det kan skje. Det viser en rapport fra Genève-senteret for sikkerhetspolitikk (GCSP).
– En av de største operasjonene noensinne for å overvåke en våpenhvile nærmer seg veldig fort, uten at det foreligger planer om hvordan det vil se ut, sier GCSP-forsker Walter Hemp til New York Times.
Dette vet vi om møtet i Paris i dag:
Les hele saken med abonnement