Frp-politikere vil nekte flyktninger uten inntekt å bytte bostedskommune: - Er vi som tar støyten

1 week ago 13



GARDERMOEN (Aftenposten): Frp-politikerne vil nekte flyktninger som ikke kan forsørge seg selv å bytte bosted. – Vi er integreringsmessig på knærne, sier Drammens varaordfører.

Bjørnar Laabak, Erlend Wiborg og Ulf Erik Knudsen og Foto: Rodrigo Freitas / Aftenposten

Publisert: 20.04.2024 16:11

Da bystyret i Drammen bare ville ta imot flyktninger fra Ukraina, ble det bråk.

Vedtaket ble anmeldt av gruppeleder i Senterpartiet for brudd på diskrimineringsloven.

Det endte med at statsforvalteren kom til at det var i strid med både Grunnloven og likestillings- og diskrimineringsloven.

Men Frp i Buskerud vil ikke la det være med det.

Sammen med Østfold Frp fremmer de nå et forslag på Fremskrittspartiets landsmøte. Med seg på laget har de også Erlend Wiborg, innvandringspolitisk talsperson i Frp.

De vil ha vedtatt en resolusjon der partiet går inn for at kommunene skal få mulighet til bare å ta imot flyktninger bare fra Ukraina, eller bare fra et annet land om de ønsker det.

– Selvfølgelig må kommunene kunne ta integreringshensyn når det gjelder bosetting av flyktninger, og kunne velge, sier Wiborg til Aftenposten

Åpner for å endre loven

– Statsforvalteren mente det var diskriminerende?

– Det var jeg ikke forundret over. Statsforvalteren hadde fått signaler fra regjeringen på hva de skulle ende opp med. Statsministeren var tidlig ute med å si at det ville han ikke ha, sier varaordfører i Drammen, Ulf Erik Knudsen, til Aftenposten.

Han viser til en uttalelse fra statsminister Jonas Gahr Støre, før statsforvalteren behandlet saken, der han uttalte at ham mente vedtaket var ulovlig. Senere gikk Støre tilbake på dette. Han gjorde det klart at det var statsforvalteren som måtte avgjøre lovligheten i vedtaket.

Men også om det strider med norsk lov, er det noe Frp-politikerne vil kjempe for.

– Da får man eventuelt endre på jusen. For jeg mener jo at kommunene må ha en rett til å gjøre den type prioriteringer, sier Knudsen.

Også Wiborg avviser at det kan være diskriminerende.

– Å velge nasjonalitet, det gjør regjeringen selv. Dagens regjering har kriterier for hvilke kvoteflyktninger de skal hente. Da mener jeg kommunene også må kunne gjøre det, sier han.

Vil ikke la flyktninger flytte

At kommunene selv skal få velge, er ikke det eneste Frp-profilene vil endre.

De vil også gjøre det vanskeligere for flyktninger å flytte fra den kommunen de først blir bosatt i av norske myndigheter.

Hvis Frp-politikerne får det som de vil, skal flyktninger som ikke er selvforsørget ikke kunne flytte fra kommunen de er bosatt i.

– Hvis de likevel gjør det, skal de mistet miste retten til støtteordninger som sosialstønad, bostøtte og annen støtte, sier Bjørnar Laabak, gruppeleder i Fredrikstad Frp.

Dette skal gjelde helt frem til de eventuelt blir norske statsborgere.

Årsaken er at mange flyktninger forlater småkommunene de først blir plassert i, og ende opp i byene – såkalt sekundærflytting.

– Det er jo mange som ikke blir norske statsborgere, men har midlertidig opphold i veldig lang tid. Det er ganske inngripende?

– Vi er jo inngripende i det at vi ønsker at de som kommer hit blir integrert, og vi må både ha litt pisk og litt gulrot, svarer Knudsen.

Mener byene tar støyten

Han peker på at Drammen har tatt imot rundt 4000 flyktninger de siste par årene, men har fått hele 5–6000 sekundærflyktninger.

– Vi tar støyten for mislykket integrering andre steder.

– Vi har vi har lav yrkesdeltagelse, lav skatteinngang, vi har høye og akselererende sosialhjelpsutbetalinger. Vi er integreringsmessig på knærne, og må gjøre noen prioriteringen, sier han.

– Når landsmøtet vedtar dette, vil vi følge det opp i Stortinget. Vi ser de integreringsutfordringer man har spesielt i byene. Vi mener dette vil være tiltak som virkelig vil kunne bedre situasjonen, sier Wiborg.

Read Entire Article