Frp vil avvikle «lakseskatten»: Bevilget ikke en krone selv til avvikling

11 hours ago 4



Fremskrittspartiet er splittet i synet om den omstridte «lakseskatten».

Når partiet samles til landsmøte fredag, er det fortsatt usikkert hva partiet vil vedta.

Et flertall i landsstyret i Frp ønsker avvikling av grunnrenteskatten og normprisrådet for havbruksnæringen, mens et mindretall vil redusere grunnrenteskattesatsen på havbruk og utforme et mindre byråkratisk system, og med det avvikle prisrådet.

– Vi ser at det er en del utfordringer, blant annet med normprisrådet, som skaper stor usikkerhet for næringen om hva slags skattenivå de vil ha. Det går nesten ett år fra alle andre har levert sine regnskapsrapporter før laksenæringen vet hva de skal betale i skatt.

Det sier Fremskrittspartiets fiskeripolitiske talsperson Bengt Rune Strifeldt.

Bengt Rune Strifeldt, Alta Frp, stortingsrepresentant og kanskje Altas neste ordfører.

Bengt Rune Strifeldt, fiskeripolitisk talsperson i Fremskrittspartiet.

Foto: Jonas Løken Estenstad

Da Frp i høst la frem sitt alternative statsbudsjett, bevilget ikke partiet en krone til avvikling, og satte satsen på grunnrenteskatten på lakseoppdrett til 25 prosent. Dette er samme nivå som regjeringen har satt satsen til.

Stikk i strid med hva partiet nå legger opp til i sitt partiprogram.

– Grunnen til at vi ikke hadde prissatt det i alternativt statsbudsjett, var at provenyen var veldig usikker, sier Strifeldt.

– Ødeleggende

Frp er ikke alene om å ønske endringer.

Så sent som 8. april lå det an til flertall for endringer, helt frem til Høyre og Senterpartiet ikke ville støtte den andres forslag.

En eventuell endring kan bety mye for en av landets viktigste næringer, som lenge har kjempet mot skatten.

– Dette er noe som aldri burde vært innført i utgangspunktet. Vi er for å betale skatt, men ikke slik den er presentert i dag. For mange aktører er den ødeleggende for fremtidig vekst, sier driftssjef i det lokaleide oppdrettsselskapet Gratanglaks i Sør-Troms, Marius Aspen.

et skilt på en bygning

Gratanglaks er en av flere oppdrettsselskaper i Nord-Norge.

Foto: Tora Jarnæs Vold / NRK

Ellen Reitan (Ap), statssekretær i Finansdepartementet, er tydelig på at det er uaktuelt for regjeringen å avvikle skatten. Hun viser til at det i Norge er «lang tradisjon for at verdier som er skapt ved bruk av våre felles naturressurser, kommer fellesskapet til gode».

Regjeringen vil heller ikke avvikle normprisrådet.

– Fordi det er høyere skattesats på grunnrenteinntekt enn på alminnelig inntekt, har havbruksselskapene insentiver til å redusere grunnrenteinntekten for å betale mindre skatt. Inntekten kan reduseres ved å øke kostnadene eller ved å prise fisken kunstig lavt, skriver hun i en e-post.

Prisrådet er oppnevnt av Finansdepartementet, og er et uavhengig råd som skal sette bindende priser som brukes i beregningen av grunnrenteskatten.

Statssekretær i Finansdepartementet, Ellen Reitan (Ap)

Statssekretær i Finansdepartementet, Ellen Reitan (Ap).

Foto: Ida Laingen / Finansdepartementet

Hun mener videre at normpriser bidrar til å forenkle selskapenes skattemelding.

– Alternativet er at selskapene selv må beregne markedsverdien av fisken på merdkanten, som Skatteetaten så må kontrollere og eventuelt endre.

Reitan påpeker at dette ville vært mer ressurskrevende, også for selskapene, enn dagens ordning.

Alle norske selskap må i skattemeldingen verdifastsette sine eiendeler, herunder blant annet fisk i merdene for oppdrettsnæringen. Skatteavregningsprisen skal svare til markedsverdien av fisken på merdkanten, uavhengig av hvor i verdikjeden omsetningen skjer. Olje- og gassnæringen har hatt tilsvarende ordning i en årrekke.

  • Havbruksfond

    Kari Anne Skoglund / NRK

    Havbruksfond, grunnrenteskatt og produksjonsavgifter?

    Slik beskattes havbruksnæringen:

  • Havbruksfondet:

    • Annethvert år auksjonerer staten ut konsesjoner til nye lokaliteter i distriktet, etter at kommunene har avsatt nye arealer i kystsonen. Deler av inntektene går til Havbruksfondet.
    • I tillegg betaler næringen 0,88 kroner for hver produserte laks i merdene, som går til havbrukskommunene. Fordelingen til kommunene baserer seg på antall lokaliteter og produsert laks i hver kommune.
    • Siden auksjonene er annethvert år svinger inntektene fra Havbruksfondet fra år til år. I år gikk 4,7 milliarder kroner fra fondet til kommuner og fylker.
  • Grunnrenteskatt:

    • Fra 2023 innførte regjeringen en ny skatt på 25 prosent av overskuddet før selskapsskatt fra havbruksnæringen – kalt grunnrenteskatt for havbruksnæringen.
    • Dette utgjør 4,5 milliarder kroner i 2024 og går i sin helhet til staten, som fordeler deler av inntektene til alle kommunene via rammeoverføringer.
  • Eksportavgift:

    • Havbruksnæringen betaler også en avgift per eksporterte fisk i en egen eksportavgift. Dette går til å finansiere Sjømatrådet, og havbruksnæringens forskningsfond.
    • Ifølge Oslo Economics var avgiften på 650 millioner kroner i 2021, og estimeres til 800 millioner i 2024.
  • Selskapsskatt:

    • I tillegg har havbruksnæringen, som alle andre næringer, en selskapsskatt på overskuddet etter produksjonsavgift og kjøp av konsesjoner på 22 prosent.
    • Ifølge Nofima tilsvarte dette om lag syv milliarder kroner i 2023.

Usikkerhet i kommunene

På den andre siden av fjorden i Sør-Troms, i oppdrettskommunen Ibestad, ligger anleggene på rekke og rad.

Samlet bidro næringen med nærmere 46 millioner kroner ekstra til kommunekassen gjennom utbetaling fra Havbruksfondet i 2024.

Dagens usikkerhet kan i verste fall føre til færre investeringer, som på sikt kan føre til redusert produksjon, og få konsekvenser for kommunen, mener ordføreren.

– Grove beregninger tilsier at rundt 30–40 prosent av kommunens inntekter er fra havbruk. Hvis det blir lavere, så må vi gjøre betydelige kutt i vår tjenesteproduksjon, sier ordfører Jim Kristiansen (H).

Ordfører Jim Kristiansen i Ibestad kommune sitter i en stol og prater. Han har på seg en blå dress.

Ordfører i havbrukskommunen Ibestad i Troms, Jim Kristiansen (H).

Foto: Henrik Einangshaug / NRK

Partiet selv ønsker å redusere skatten til 15 prosent. Selv om dette vil føre til om lag 4 millioner kroner mindre i inntekter for kommunen, mener ordføreren dette beløpet kan forsvares.

På spørsmål om kommunene, ved en avvikling eller redusering, bør kompenseres med økt rammetilskudd fra staten, svarer han:

– Det hadde vært en ideell situasjon om staten hadde gjort det, men da ville det egentlig bare tilgodese de kommunene som har havbruksnæring. Solidarisk sett ser jeg noen utfordringer med det.

et nærbilde av et fiskegarn

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Politisk uenighet

Ender det med borgerlig valgseier til høsten, og Frp havner i regjeringen med Høyre, kan «lakseskatten» fort bli et tema.

– Vil det være aktuelt å gå med på Høyres forslag om en reduksjon til 15 prosent?

– Det er et tema som kommer til å bli lagt på bordet. Det er vanskelig å si, men det er et signal til næringen at den skal reduseres, sier Bengt Rune Strifeldt.

Selv mener regjeringen det er godt begrunnet at «fellesskapet skal ha en andel av meravkastningen i havbruket som skapes ved å utnytte fellesskapets naturressurser».

Statssekretær Ellen Reitan mener at satsen bør ligge fast over tid for at skatten skal være nøytral.

– En godt utformet grunnrenteskatt legger til rette for stabile rammebetingelser for næringen. Staten tar gjennom grunnrenteskatten en fast del av både oppsiden og nedsiden tilsvarende skattesatsen.

Publisert 02.05.2025, kl. 09.57

Read Entire Article