Giske tror Ap kan bli dobbelt så store

1 month ago 28



Trond Giske snakket med Ingvild Kjerkol etter talen sin. Foto: Fredrik Solstad / VG

Den tidligere nestlederen mener at det da trengs en tydelig politisk kursendring. Men han vil ikke si om han selv vil på Stortinget.

Rapporterer fra Hell lørdag 16. mars kl. 16:28

Kortversjonen

  • Trond Giske mener Arbeiderpartiet bør ha ambisjon om å bli minst dobbelt så store og at renta snu ikke er nok for å bringe tilbake velgere.
  • Giske mener partiet må ta tilbake kontroll i strømpolitikken, heve yrkesfagenes status og bekjempe fattigdom.
  • Giske vil ikke si om han ønsker en plass på Stortinget og tar ikke selvkritikk etter årsmøtet i Trondheim Ap.

– En del tror at bare renta snur, så kommer velgerne tilbake, sier Trond Giske i en tale til Trøndelag Ap lørdag ettermiddag.

Den tidligere Ap-nestlederen mener at Arbeiderpartiet må ta tilbake kontroll i strømpolitikken, heve yrkesfagenes status og bekjempe fattigdom.

– Hvert tiende barn i Norge vokser opp i fattigdom, sier han og legger til:

– Vi må bruke tid på det som er viktig. Vi som det største fylkespartiet må vise den nye kursen som kan ta opp på 30-tallet, slik at vi har makt og kraft til å gjennomføre god sosialdemokratisk politikk i Norge, sier Giske fra talerstolen.

TALTE: Trond Giske mener at partiet må ha mye større ambisjoner. Foto: Fredrik Solstad / VG

Giske viser til at partiet har ligget under 30 prosent på meningsmålingene i syv år – og under 20 prosent i ett og et halvt år.

– Da handler det ikke om en enkeltsak som habilitet eller mastersak. Det er en mer grunnleggende jobb å gjøre for å få velgerne tilbake, sier Giske.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har en rekke ganger vist til at partiet blir straffet på meningsmålingene på grunn av dårlig økonomi.

Han har varslet at han tror vi nå ser et økonomisk vendepunkt.

Trond Giske utdypet poengene sine i et intervju med VG før talen. Foto: Fredrik Solstad / VG

– To skoler i Arbeiderpartiet

Giske vil ikke peke direkte på Støre. Men han mener at det er flere i partiet som har for stor tro på at det er de økonomiske tidene som har svekket – og kan løfte partiet igjen.

– Jeg opplever at det er to forskjellige skoler i Arbeiderpartiet. En som tenker at bare økonomien snur, så kommer velgerne tilbake. Jeg tror de har delvis rett. Når økonomien går bedre, så går det bedre for regjeringspartiene, sier Giske og legger til:

– Men for å få oss opp på midten av 30-tallet så tror jeg ikke det holder. Det kan løfte oss på midt på 20-tallet, men vi bør ha ambisjon om å være dobbelt så store som vi er nå, sier han.

Usikkerhet om stortingsplass

Giske vil ikke si om han ønsker en plass på Stortinget.

– Det skal jeg ta stilling til når vi kommer i gang med nominasjonsprosessen her, sier Giske.

– Har du noe å bidra med?

– Jeg vil ikke si noe som settes i kombinasjon med nominasjonsspørsmål. At jeg har noe å bidra med politisk, det har jeg uavhengig med nominasjonen til Stortinget, sier han.

Foto: Fredrik Solstad / VG

Årsmøtet i Trondheim Ap for to uker siden endte i et mistillitsforslag mot sittende leder Gunn Elin Høgli – og mye bråk.

Giske tar ikke selvkritikk:

– Vi skiftet leder. Det er alltid en tøff prosess. Det skjønner jeg skaper uro. Men av og til er det nødvendig. Det var det et flertall som mente. Nå må vi gå videre, sier Giske.

– Det har vært en del bråk rundt deg de siste par årene. Hvorfor blir det så mye styr?

– Det må du nesten spør dem som lager styr. Jeg lager ikke styr. Jeg har blitt leder av et lag som har fått 4500 medlemmer. Det er det vi driver med. Vi har til og med en klausul i statuttene våre, som sier at vi snakker om sak og ikke person, sier han.

Read Entire Article