Gutter og menn opplever også negativ forskjellsbehandling. Det må vi som samfunn gjøre noe med

1 week ago 15



AFTENBLADET MENER: Mannsutvalget peker på noe svært viktig – at vi må ta inkludering av gutter og menn på like stort alvor som kvinners.

Gutter faller oftere ut av samfunnet, det gjelder også skole og utdanning. Foto: Tommy Ellingsen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

«Mannsutvalget er oppnevnt på bakgrunn av en erkjennelse av at gutter og menn ikke har vært godt nok inkludert og ivaretatt i utformingen av likestillingspolitikken og i den offentlige debatten.»

Slik begynner rapporten fra mannsutvalget – Likestillingens neste steg – som ble publisert onsdag. De mener at gutter og menns utfordringer må inkluderes i større grad enn i dag, og at mange av utfordringene de peker på ikke har vært en del av likestillingspolitikken så langt.

Blant annet at menn som kommer dårlig ut ikke har blitt inkludert, at menns og gutters atferd ofte beskrives som problematisk, at mange menn føler på utenforskap, at mange voksne menn er utsatt for vold og diskriminering og at det finnes flere måter å være mann på.

Menn har andre helseutfordringer enn kvinner, de faller oftere utenfor utdanning og jobb, de lever kortere og bor oftere alene.

Mannsutvalget anbefaler derfor tiltak på fire områder.

Utvalget mener blant annet at det må legges bedre til rette for menns muligheter til å være likestilte omsorgspersoner, også etter samlivsbrudd. Utvalget er delt i synet på om delt bosted eller fast bosted hos den ene forelderen bør være sidestilt. Et mindretall mener at delt bosted bør være hovedregelen.

Men utvalget peker også på mange viktige tiltak for kjønnsforskjeller i utdanning og arbeidsliv, utsatthet og helse, og likestillingspolitikk for alle. Som for eksempel fleksibel skolestart, å styrke alternative opplæringsløp i videregående opplæring og å gjøre helsetjenester mer tilgjengelige for gutter og menn.

At målet nå bør være et samfunn der alle har like muligheter til å bidra og delta, betyr for mannsutvalget også at de vil fjerne ordet «kvinner» i likestillings- og diskrimineringslovens formålsparagraf. Dette fordi likestillingsutfordringer kan ramme alle kjønn.

Dette forteller oss mye om den tiden vi lever i og hvor langt likestillingskampen i Norge har kommet. Det er klart at det fremdeles er områder der kvinner ennå blir diskriminert, men vi må også anerkjenne at en del menn også kan oppleve dette.

Vi bør absolutt ha en offentlig debatt om hvordan alle gutter og menn kan inkluderes i samfunnet, og om hvor viktig det er å kjempe for at alle i samfunnet kan føle seg inkludert.

Mange av utfordringene knyttet til menn og gutter har blitt snakket om i flere år, uten at det har blitt gjort noe med. At mannsutvalget setter ord på dette, setter det i sammenheng og foreslår tiltak er derfor svært positivt.

Publisert:

Publisert: 24. april 2024 21:37

Read Entire Article